Przypomnijmy, że diety te charakteryzują się wysoką konsumpcją protein i bardzo niską konsumpcją cukru.
Prace te ukazały się w przeglądzie naukowym British Medical Journal, a naukowcy przyjrzeli się ponad 40 000 Szwedek, w wieku od 30 do 49 lat. Kobiety te były obserwowane przez 15 lat.
Dla każdej z tych kobiet obliczono zawartość protein i cukrów w ich diecie.
Końcowy czynnik, zawarty między 2 a 20, pozwala szybko scharakteryzować sposób odżywiania danej kobiety. Czynnik 2 odzwierciedla jedzenie bardzo bogate w cukry oraz ubogie w proteiny.
Następnie, naukowcy przeanalizowali liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych w stosunku od zwyczajów odżywiania kobiet.
Rezultaty pokazują, że dla każdych dodatkowych 2 punktów – co jest ekwiwalentem spadku konsumpcji cukru o 20 g i wzrostu konsumpcji protein o 5 g – ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wzrasta o 5%.
Już w 2010 roku francuska agencja ANSE (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail) opublikowała pierwszy oficjalny raport na temat zagrożeń związanych z dietami odchudzajacymi, które charakteryzują się długoterminowym brakiem równowagi pokarmowej.
Od tamtej pory wielu specjalistów i naukowców nie przestaje bić na alarm.
źródło: ScienceNews.pl
Prace te ukazały się w przeglądzie naukowym British Medical Journal, a naukowcy przyjrzeli się ponad 40 000 Szwedek, w wieku od 30 do 49 lat. Kobiety te były obserwowane przez 15 lat.
Dla każdej z tych kobiet obliczono zawartość protein i cukrów w ich diecie.
Końcowy czynnik, zawarty między 2 a 20, pozwala szybko scharakteryzować sposób odżywiania danej kobiety. Czynnik 2 odzwierciedla jedzenie bardzo bogate w cukry oraz ubogie w proteiny.
Następnie, naukowcy przeanalizowali liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych w stosunku od zwyczajów odżywiania kobiet.
Rezultaty pokazują, że dla każdych dodatkowych 2 punktów – co jest ekwiwalentem spadku konsumpcji cukru o 20 g i wzrostu konsumpcji protein o 5 g – ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wzrasta o 5%.
Już w 2010 roku francuska agencja ANSE (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail) opublikowała pierwszy oficjalny raport na temat zagrożeń związanych z dietami odchudzajacymi, które charakteryzują się długoterminowym brakiem równowagi pokarmowej.
Od tamtej pory wielu specjalistów i naukowców nie przestaje bić na alarm.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
5 lutego 2019, 04:57
:)
wie58
7 września 2018, 18:17
:)
wie58
11 kwietnia 2017, 03:13
:)
wie58
6 października 2016, 01:14
ciekawe
am1980
17 września 2015, 09:24
zdrowe odżywianie a nie żadne diety cud
Malinka38757
16 października 2013, 11:01
no pewnie że tak
MIPU91
6 lipca 2013, 18:50
:]
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:32
efekt jojo, wyjalowiony organizm i bolace nerki- tak sie zakonczył Dukan u mnie
grubasek266
22 marca 2013, 08:54
ciekawe
elzbieta.koluszki
26 lutego 2013, 19:01
ja bylam na Dukanie i nic mi nie jest
deeviance
16 lutego 2013, 00:21
nie lubie tych diet bo po nich jest efekt jojo.. nie polecam!
Biedronka71
8 lutego 2013, 15:43
Byłam na dukanie i to był mój wielki błąd! Nadrobiłam kg z nawiązką,i przechorowałam ją później!
Septima
8 lutego 2013, 13:03
moja kolezanka miala ogromne problemy z nerkami ale na kazdego działa inaczej
milusia9999
4 lutego 2013, 11:51
te diety obciążają nerki strasznie:) brakuje w nich witamin i składników mineralnych dlatego proponuje się przy tych dietach horrendalnie drogie suplementy.
public
15 stycznia 2013, 17:49
moje dwie znajome stosowały przez długi czas dietę Dukana, zgodnie z wszelkimi zaleceniami, i obydwie nabawiły się osteoporozy
Julia551
5 stycznia 2013, 21:19
ciekawe
natalia1211
5 stycznia 2013, 13:38
ciekawe, bo każdy kto je stosował to chwali
istotkaaa
3 stycznia 2013, 02:15
nic nowego....
karolinazol
2 stycznia 2013, 18:03
no właśnie!
Idziulka1971
25 grudnia 2012, 18:28
Diety monoskładnikowe są szkodliwe to chyba jasne...organizm potrzebuje wszystkiego do prawidłowego funkcjonowania