1. Unikaj produktów zawierających sztuczne aromaty, benzoesany i glikole. Zupki instant to zły pomysł. Taka mieszanka sprzyja powstawaniu trądziku.
  2. Zwalcz pokusę do picia napoi gazowanych i sztucznych soków. Ani one zdrowe, ani przydatne dla pięknej cery.
  3. Zrezygnuj z fast foodów.
  4. Ogranicz słodycze, kawę, alkohol i kakao.
  5. Unikaj ostrych potraw. Przyprawy pobudzają trawienie, ale też niestety czasami powodują zaostrzenie kłopotów.
  6. Uważaj na sól! Jej nadmiar sprawia, że niedojrzałe zaskórniki dojrzewają powiększając tym samym liczbę szpecących wykwitów na twarzy. Możesz zastąpić ją ziołami.
  7. Tytoniu nie pal ani biernie, ani czynnie.
  8. Ogranicz cukier.
  9. Zrezygnuj z jedzenia owoców importowanych. Są w nich mikotoksyny – substancje wytwarzane przez grzyby, obecne także w nieświeżych i niskiej jakości orzeszkach. Oczywiście mają one negatywny wpływ na trądzik.
  10. Uważaj na kwasy tłuszczowe nasycone oraz na utwardzony tłuszcz roślinny.
  11. Unikaj żywności wysoko przetworzonej.
  12. Zrezygnuj z czekolady. Zawiera ona kakao i nasila objawy trądziku, choć go nie powoduje.
  13. Ogranicz produkty mleczne. Nie rezygnuj z nabiału, bo i on jest potrzebny (chociażby dlatego, że ma witaminę A, która jest polecana w walce z trądzikiem), ale wysokobiałkowa dieta Dukana byłaby zdecydowanie nie na miejscu.
  14. Jedz beta-karoten czyli pomarańczowe i czerwone warzywa takie jak papryka (żółta, czerwona), marchew, pomidory...
  15. Zieleń sprzyja ładnej cerze. Dołącz do swojej diety szpinak i brokuły, gdyż mają one w sobie witaminę B6, która zmniejsza liczbę wyprysków. Warzywa liściaste i fasola są polecane ze względu na zawartość siarki.
  16. Jedz suszone owoce i ryby morskie. I te pierwsze i drugie to siedlisko siarki; w rybach znajdziesz też cenne dla skóry kwasy.
  17. Mięso, drożdże, mleko, jajka – o tych produktach nie możemy zapominać. Zawarte w nich pierwiastki takie jak cynk i cyna są przy trądzikowych skłonnościach szczególnie zalecane.
  18. Ważne są winogrona, szparagi, ogórki, zielona herbata oraz jeżyny. Spożywaj ich jak najwięcej.
  19. Pij co najmniej 6 szklanek wody dziennie.
  20. Jedz owoce, warzywa, orzechy, ziarna, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i białko.

Autorką artykułu jest użytkowniczka naszego portalu.



Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj