- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod obróbki cieplnej żywności. Nie trudno jednak w tym przypadku o monotonie. Jeśli nie chcesz na okrągło jeść parowanego kurczaka z ryżem, wypróbuj poniższe przepisy. Są pyszne! Jakie są proste przepisy na obiad z parowaru? Czy warto kupić parowar?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Zwykle schemat jest identyczny: marzysz o parowarze, zastanawiasz się jaki wybrać, w myślach już widzisz siebie jedzącą każdego dnia zdrowy, uparowany posiłek, dzięki czemu czujesz się coraz zdrowsza i szczuplejsza. Rzeczywistość wygląda troszkę inaczej. Na początku faktycznie jesteś jeszcze pełna zapału - parujesz co się da, wprawiając resztę domowników w zakłopotanie. Ostatecznie musisz robić, co najmniej przez kilka dni w tygodniu 2 dania - bo mąż się buntuje. Ciągniesz taki stan rzeczy, ale w końcu się poddajesz, bo po pierwsze jak znaleźć na to wszystko czas, a po drugie - potrawy z parowaru po prostu Ci się nudzą i coraz częściej pozostajesz przy wersji obiadu przygotowanego dla męża. Przygoda z parowarem kończy się na tym, że od czasu do czasu uparujesz na nim warzywa do obiadu lub coś odgrzejesz. Tak było też u Ciebie?
Jak wybrać parowar i dlaczego warto parować pisałam w jednym z wcześniejszych artykułów: Schudniesz dzięki... parze!
Regularne zastąpienie parowaniem innych metod obróbki termicznej z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zalet obiadów z parowaru jest mnóstwo. Przede wszystkim gotowanie na parze to ochrona witamin. Niezanurzona w żadnym sosie i wodzie żywność zachowuje maksymalną ilość korzystnych składników.
Straty witaminy C podczas gotowania w wodzie wynoszą około 70 proc., a gotowane na parze tylko 40 proc.
Ponadto obiady z parowaru są lepiej strawne, najczęściej mniej kaloryczne i maja głębszy, naturalny smak i aromat. Co ważne, taka metoda gotowania to również oszczędność czasu. Nie trzeba pilnować, aby coś się nie przypaliło, czy nie wykipiało. Po prostu nastawiamy danie na odpowiedni program i zajmujemy się czymś innym.
Najbardziej popularnym daniem przygotowywanym na parowarze jest filet ryb, filet z indyka na parze lub pierś z kurczaka z warzywami. Jakbyśmy jednak takiego dania nie zrobili (różne marynaty lub sosy) wcześniej, czy później raczej nam się ono znudzi. Przedstawiam kilka moich ulubionych przepisów z parowaru, które pozwolą na urozmaicenie tej sytuacji:
Zdrowe przepisy z parowaru? Do głowy przychodzi Ci tylko dietetyczny filet z indyka na parze? Mam dla Ciebie o wiele więcej sprawdzonych przepisów na zdrowe, efektywne i pyszne dania na parze! Jeśli szukasz dań na parze fit, zobacz, jakie przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje.
Składniki:
Około 400g ulubionej ryby np. mintaja, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki poszatkowanej pietruszki, odrobina soli, pieprzu, curry, czosnku suszonego i oregano.
Sposób wykonania:
Składniki:
Pierś z kurczaka, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 ogórki kiszone, 1/2 papryki, curry, słodka papryka suszona, sól i pieprz, 3 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób wykonania:
Składniki:
1 kg 'polędwicy' z dorsza (może być inna ryba), 12 marchewek, 2 cebule, 1 por, 1 seler, 200 ml przecieru pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Składniki:
1 kg piersi z indyka, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, 1 łyżeczka oliwy, 2 starte marchewki, ulubione przyprawy: np. curry, czerwona papryka
Sposób wykonania:
Składniki:
Ciasto - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1/2 gorącej wody, sól. Farsz - 400 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę i porządnie odsączone, 1 jajo, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, kolendra, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
A Wy macie swoje ulubione dania z 'pary'?
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie 1 pochodzi z:Edsel L / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 2 pochodzi z: vernieman / Foter / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: ltdan / Foter / CC BY
Zdjęcie 4 pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie 5 pochodzi z: Gary Soup / Foter / CC BY
Dajcie znać czy macie parowar i gotujecie obiady na parze? Jakie są Wasze opinie o parowarze? Jakie są Wasze ulubione przepisy na obiad na parze?
Komentarze
iwi_kiwi
13 marca 2018, 13:08
Od niedawna mam parowar i szukam coraz to nowszych przepisów na zdrowe dania z jego użyciem. Mam jednak opory co do ryb i mięsa. Póki co wypróbowałam te przepisy: https://smaczne.to/post/4264,5,przepisy-na-dania-z-brokuami-i-dyni-brzmi-dziwnie-by-moe-ale-smakuje-przepysznie.html . Brokuł na parze jest znacznie smaczniejszy niż ugotowany w wodzie!
gosienka008
26 grudnia 2015, 10:54
staram sie podawac mojej córce zdrowe dania, nieprzetworzone, najczesciej sa to warzywa gotowane na parze badz grilowane, mam swietne naczynia marki philipiak do tego :)
Cel46kilo
16 grudnia 2014, 04:49
Mam fantastyczny parowar marki Tefal, jestem z niego bardzo zadowolona więc ten artykuł mnie zainteresował :) Ciekawe przepisy :)
sabinaxxxx1
17 listopada 2014, 09:15
Nie mam pojęcia, jak to możliwe, że nie wpadłam do tej pory na pomysł gotowania na parze pierogów, muszę wypróbować :) Tylko w wodzie same wypływają na powierzchnię, a jak tutaj wyczuć moment, w ktorym są już gotowe...?
MonikaGien
17 listopada 2014, 06:06
parowar to super sprawa, lubię go używać :-)
kakalinka20
12 listopada 2014, 19:33
pysznie :)
Midoori
11 listopada 2014, 21:36
Ani jednego przepisu bez mięsa? Dla mnie więc wpis bezużyteczny. Używam poraowaru praktycznie codziennie i bezmięsna dieta z wykorzystaniem go też nie jest nudna. Wczoraj jedliśmy po tajsku i było pysznie.
szpinakowa811
11 listopada 2014, 13:50
A ja mam taki problem z parowarem, że głupia marchewka robi mi się szmat czasu, już wolę zjeść na surowo. Może popełniam gdzieś błąd albo parowar mam lipny?
kingoje82
11 listopada 2014, 12:50
Ja mam taki koszyczek na garnek i czesto go uzywam do warzyw. Chyba zaczne czesciej jednak. Pulpety z indyka brzmia interesujaco.
radmelka
11 listopada 2014, 11:22
"Też tak było u Ciebie?" ..JA: Taaaaaaaaaaaaaaaaakkk! :D hehe Dziękuję za artykuł ;)
Yokomok
11 listopada 2014, 09:46
W niedzielę kupiłam swój pierwszy parowar! Liczę, że uda mi się przestawić na zdrowszy tryb odżywiania:) Przepisy już zapisane więc jak jutro pojawi się mój Morpchy Richards Intelli Steam 48780 to zaczynam testowanie! Najbardziej jestem ciekawa smaku filetów rybnych :) dziekuje!
Yokomok
11 listopada 2014, 09:47
Zapomnialam- jesli dopadnie mnie nuda z gotowanie w parowarze, zakupie ksiazke kucharska do takich dan i bede testowala kazde danie po kolei :) nie poddam sie tak latwo!! :)
Emilka806
11 listopada 2014, 02:57
od 2 lat gotuje tylko na parze :) dzieki temu przestałam solić:)
Jessi.a
11 listopada 2014, 09:41
A co ciekawego gotujesz? Jak napisała autorka artykułu o przygodzie z parowarem tak i moja przygoda się szybko skończyła, ciągle tylko kurczak, warzywa, bo ryb nie jadam...
Emilka806
11 listopada 2014, 13:54
pulpeciki, kurczak, pierś z carry przepyszna, bób z czosnkiem, muffinki :) ryb z parowaru nie lubie :) kurczak nadziewany, pączki, lasagne, pierożki, pudding itd