Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy warto kupić parowar?
  • Czy dania z parowaru są zdrowe?
  • Jakie są proste przepisy na obiad z parowaru?
  • Jakie są dietetyczne przepisy z parowaru?

Czy warto kupić parowar?

Zwykle schemat jest identyczny: marzysz o parowarze, zastanawiasz się jaki wybrać, w myślach już widzisz siebie jedzącą każdego dnia zdrowy, uparowany posiłek, dzięki czemu czujesz się coraz zdrowsza i szczuplejsza. Rzeczywistość wygląda troszkę inaczej. Na początku faktycznie jesteś jeszcze pełna zapału - parujesz co się da, wprawiając resztę domowników w zakłopotanie. Ostatecznie musisz robić, co najmniej przez kilka dni w tygodniu 2 dania - bo mąż się buntuje. Ciągniesz taki stan rzeczy, ale w końcu się poddajesz, bo po pierwsze jak znaleźć na to wszystko czas, a po drugie - potrawy z parowaru po prostu Ci się nudzą i coraz częściej pozostajesz przy wersji obiadu przygotowanego dla męża. Przygoda z parowarem kończy się na tym, że od czasu do czasu uparujesz na nim warzywa do obiadu lub coś odgrzejesz. Tak było też u Ciebie?

Jak wybrać parowar i dlaczego warto parować pisałam w jednym z wcześniejszych artykułów: Schudniesz dzięki... parze!

Czy dania z parowaru są zdrowe?

Regularne zastąpienie parowaniem innych metod obróbki termicznej z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zalet obiadów z parowaru jest mnóstwo. Przede wszystkim gotowanie na parze to ochrona witamin. Niezanurzona w żadnym sosie i wodzie żywność zachowuje maksymalną ilość korzystnych składników. 

Straty witaminy C podczas gotowania w wodzie wynoszą około 70 proc., a gotowane na parze tylko 40 proc. 

Ponadto obiady z parowaru są lepiej strawne, najczęściej mniej kaloryczne i maja głębszy, naturalny smak i aromat. Co ważne, taka metoda gotowania to również oszczędność czasu. Nie trzeba pilnować, aby coś się nie przypaliło, czy nie wykipiało. Po prostu nastawiamy danie na odpowiedni program i zajmujemy się czymś innym.

Najbardziej popularnym daniem przygotowywanym na parowarze jest filet ryb, filet z indyka na parze lub pierś z kurczaka z warzywami. Jakbyśmy jednak takiego dania nie zrobili (różne marynaty lub sosy) wcześniej, czy później raczej nam się ono znudzi. Przedstawiam kilka moich ulubionych przepisów z parowaru, które pozwolą na urozmaicenie tej sytuacji:

Jakie są proste i zdrowe przepisy na obiad z parowaru?

Zdrowe przepisy z parowaru? Do głowy przychodzi Ci tylko dietetyczny filet z indyka na parze? Mam dla Ciebie o wiele więcej sprawdzonych przepisów na zdrowe, efektywne i pyszne dania na parze! Jeśli szukasz dań na parze fit, zobacz, jakie przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje.

1. Pulpety rybne

pulpety rybne

Składniki:

Około 400g ulubionej ryby np. mintaja, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki poszatkowanej pietruszki, odrobina soli, pieprzu, curry, czosnku suszonego i oregano.

Sposób wykonania:

  • Rybę rozdrobnić: przepuścić przez maszynkę, zblenderować (tak robię najczęściej ze względu na oszczędność czasu) lub ewentualnie drobno pokroić.
  • Wymieszać resztę składników i uformować małe pulpeciki.
  • Parować około 15 min.
  • Do pulpetów można zrobić jeden z proponowanych wcześniej sosów i zjeść z ryżem lub ziemniakami.

2. Roladki z kurczaka

roladki z kurczaka

Składniki: 

Pierś z kurczaka, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 ogórki kiszone, 1/2 papryki, curry, słodka papryka  suszona, sól i pieprz, 3 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób wykonania:

  • Pierś można przekroić na pół i zrobić jedna dużą roladę lub pokroić na 'plastry' i zawijać kilka małych roladek.
  • Warzywa pokroić w słupki, cebulę w piórka, włożyć do środka naszych roladek, przyprawić, zawinąć. Jeśli trzymają się niepewnie, umocnić wykałaczką.
  • Każdą roladkę posmarować olejem i przyprawami - zwłaszcza czerwoną papryką .
  • Ułożyć w parowarze i parować 25 min.
  • Podawać z warzywami.

3. Ryba po grecku

ryba po grecku

Składniki

1 kg 'polędwicy' z dorsza (może być inna ryba), 12 marchewek, 2 cebule, 1 por, 1 seler, 200 ml przecieru pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  • Warzywa zetrzeć na tarce (pora i cebulę pokroić), dodać ziele angielskie, liść laurowy, olej, sos sojowy i przyprawy, wymieszać i gotować na parze w pojemniku do gotowania zup/ryżu do miękkości.
  • Rybę pokroić na kawałki, przyprawić i parować około 15 min.
  • W naczyniu układać na zmianę rybę i warzywa w kilku warstwach.

4. Pulpety z indyka

pulpety

Składniki:
1 kg piersi z indyka, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, 1 łyżeczka oliwy, 2 starte marchewki, ulubione przyprawy: np. curry, czerwona papryka
 
Sposób wykonania:

  • Pierś zmielić, zblenderować lub bardzo drobno pokroić, wszystkie składniki połączyć.
  • Uformować pulpety.
  • Parować około 20 minut.

5. Pierożki pełnoziarniste

pierogi

Składniki: 

Ciasto - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1/2 gorącej wody, sól. Farsz - 400 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę i porządnie odsączone, 1 jajo, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, kolendra, sól, pieprz.

Sposób wykonania:

  • Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolita masę, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i pokroić na kwadraciki - około 7cm na 7 cm. 
  • Na każdy kwadracik położyć łyżeczkę farszu i porządnie skleić wszystkie rogi.
  • Gotować na parze 15-20 min.

A Wy macie swoje ulubione dania z 'pary'?

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie 1 pochodzi z:Edsel L / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 2 pochodzi z: vernieman / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: ltdan / Foter / CC BY

Zdjęcie 4 pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie 5 pochodzi z: Gary Soup / Foter / CC BY

Dajcie znać czy macie parowar i gotujecie obiady na parze? Jakie są Wasze opinie o parowarze? Jakie są Wasze ulubione przepisy na obiad na parze?