Warto jeść gęsinę?

Gęsina nie jest popularnym mięsem, w Polsce spożywamy jej stosunkowo niewiele, pomimo, że to właśnie polskie odmiany charakteryzują się świetnymi parametrami umięśnienia i wysoką wartością odżywczą. Każdego roku w okresie od 11 listopada do Bożego Narodzenia Niemcy zjadają około 25 tys. ton gęsiny. Co ważne, zdecydowana większość tej puli pochodzi właśnie z Polski. Do Niemiec trafia ok. 90 proc. produkowanej w Polsce gęsiny, co stanowi ok. 20 tys. ton. Pracownicy Uniwersytetu Wrocławskiego wraz z Instytutem Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego przeprowadzili badanie wartości odżywczych oraz technologicznych dwóch rodzimych odmian gęsi - kartulskiej i suwlskiej. Wyniki postawiły mięso z gęsi w bardzo dobrym świetle:

  1. Badane gęsi charakteryzowały się dużym umięśnieniem przy jednoczesnej dość niskiej ilości tłuszczu.
  2. Mięso gęsi kartuskich po obróbce było bardzo kruche i soczyste. Co więcej, zawierało sporo kwasów tłuszczowych omega - 3, które zalecane są osobom z chorobami układu krążenia. Tłuszcze te działają również przeciwzapalnie i antynowotworowo.
  3. Wszystkie badane gęsi miały wysoką zawartość białka.
  4. W mięsie odnotowano sporą ilość składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz witamin tj. witamina A, witamina E i witaminy z grupy B.

Polska gęś podbija Europę i odchudza!

Europejski rynek obecnie podbija gęś biała Kołudzka, zwana również gęsią owianą. Ceniona jest za swój smak i niską ilość tłuszczu ze sporym udziałem jedno - i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Często podkreślanym walorem mięsa z gęsi jest zawartość kwasu linolowego sprzężonego - CLA. Udowodniono, że kwas ten poprawia odporność, sprzyja odchudzaniu oraz działa przeciwnowotworowo. Gęś 'owsiana' jest idealna na diecie odchudzającej. Ta odmiana drobiu dostarcza około 99-137 kcal / 100 g (tuszka), podczas gdy tuszka kurczaka to około 158 kcal / 100 g.

Nie  każdy rodzaj mięsa drobiowego odznacza się dietetycznymi właściwościami. Należą do nich głównie mięso z piersi kurczaka oraz indyka czy mięso z gęsi owsianej. Mięso z innych gęsi czy kaczki stanowią najbardziej tłuste odmiany drobiu.

- podkreśla dietetyk Karolina Łąkowska

Nie można więc każdej gęsi wkładać do jednego worka, a podczas zakupów należy zwracać uwagę na gatunek. Możemy się bowiem nieźle oszukać kupując gęś tradycyjną, której kaloryczność może dochodzić nawet do 340 kcal, a zawartość tłuszczu wynosić 32 g w 100 g. Oczywiście możemy raz na jakiś czas zjeść i taki smakołyk, jednak w czasie diety nie powinno to stać się codziennością.

Jak przygotować gęsinę?

Mięso z gęsi przygotowuje się tak samo jak inny drób. Popularna jest gęś pieczona i faszerowana. Jednak amatorzy gęsiny używają ją dosłownie do wszystkiego - sałatek, galantyn, gulaszu itd.. Do mięsa z gęsi doskonale pasują również owoce np. śliwki, gruszki, morele oraz sosy owocowe np. z żurawiny.

A Wy lubicie gęsinę?