- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 maja 2018, 10:51
a wiec chce jutro upiec sernik, robilam tylko 3 razy w życiu i za kazdym razem mi strasznie opadł. Zaznaczam, ze probowalam metody z zostawianiem w piekarniku i uchylaniem drzwiczek. Do osob ktorym wychodzą ładne serniki - co robicie ze wam nie opada??? Nie wiem czy to ma znaczenie ale piekarnik mam gazowy, inne ciasta oprócz sernika i babki wychodza super
18 maja 2018, 12:40
Nie mam ładniejszej fotki-na tej testowałam z kawałkami czekolady w serze na życzenie małżonka,no ale nie był do idealny pomysł ;) ale jest soczysty i zawsze wychodzi a ciasto bardzo kruche i proste. Przepis jest na dużą pełną blachę 30 x 40 na 8cm wys, wychodzi pełniutka pod wierzch ;) a sernik wysoki.(idealnie było jak miałam blaszkę 35 x 40)Sernik czekoladowyciasto500g mąki krupczatki, 300g masła, 300g cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dobrze utrzyj mikserem cukier z żółtkami, potem dodaj masło miekkie(ew dobra margaryna) i utrzyj do białości. Do miski wsyp mąke krupczatkę(koniecznie nie zwykła) wymieszaną z proszkiem do pieczenia-zagnieć dłońmi możliwie sprawnie- nie wyrabiaj długo tylko byle zagnieść w jednolite ciasto żeby się wszystko połączyło. Przetnij kulę na połowę, jedną połówkę zawiń w folie, do drugiej pozostałej w misce dodaj kakao, jeszcze raz zagniec żeby wgnieść dokładnie kakao-także zawiń w folię i obie kulki ciasta włóż do zamrażalnika na pół godziny.Masa serowa1,5kg sera (możesz użyć sera z kubełka odpadnie ci mielenie twarogu a więc masa pracy- ale bierz dobrej jakości- gdzie jest sam ser, a nie jakies dodatki typu karagen i inne zagęstniki.. bodaj Włoszczowa ma taki "sam ser" ;)175g masła, 7 jajek całych +3 białka z ciasta pozostałe, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, cukier waniliowy, bakalie.Białka ubij na pianę, odstaw, Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich masło, dalej ucieraj, następnie stopniowo dodaj zmielony ser, potem budyń i bakalie,cukier waniliowy.Jak już dobrze wymieszasz, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z masą ŁYŻKĄ.Nastaw piekarnik na ok 180C, blachę wyłóz papierem do pieczenia, wyjmij połowę ciasta(które wolisz na spód- czy czekoladowe czy białe) następnie możliwie szybko zetrzyj je na tarce do warzyw o grubych oczkach(wióry) (szybko dlatego że jak ci się zagrzeje w palcach to nie będzie się ścieralo tylko mazało ;) ja kroje ciasto na 3 części i trę do osobnej miski-a dopiero potem równomiernie rozsypuję po blaszce.Następnie wylej na nią masę serową i wyrównaj łyżką. Wyjmij z zamrażalnika drugie ciasto i zetrzyj je na tarce równomiernie pokrywając wierzch masy serowej. Wstaw do piekarnika na ok 60minut (gdyby ci mocniej góre przyłapywało bo wiadomo- piekarniki róznie pieką możesz pod koniec pieczenia zostawić sam dół. Po upieczeniu uchylam tylko odrobine piekarnik i zostawiam tak na jakieś 15min, potem wyciągam całą blachę i zostawiam do ostygięcia, dopiero na drugi dzień go kroję.Nawet nie próbuję wyjmować całego z blachy- jest za wielki i za ciężki ;)Robiąc z polowy porcji użyj blaszki typu np.25x30 tez wysokiej- sernik niski i płaski nigdy nie będzie taki soczysty.Sernik tradycyjny -codzienny ;)Też ładnie wychodzi,taki mniej wypasiony od pierwszego ale smaczny, jest na blaszkę taką właśnie kwadratową 25 x 30ciasto 200g mąki,100g masla,60g cukru,2 zółtka, szczypta soliutrzeć żółtka z cukrem i masłem, zagnieść z mąka i szczypta soli, wyłożyć nim blaszkę z papierem do pieczenia, ponakłuwać gęsto widelcem, wstawić do narzanego piekarnika i lekko podpiec po czym wyjać. W tym czasie robisz sermasa serowa-750g sera, 300g cukru, 150g masła, 6 jaj, 3 płaskie łyzki kaszy manny, jeden budyń, cukier waniliowy,bakalie.Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, dalej utrzyj, dodaj cukier puder, ser,kasę mannę, budyń, cukier waniliowy, bakalie. Białka ubij dodaj do masy serowej wymieszaj delikatnie. Całosć wylej na podpieczony spód ciasta i wyrównaj,upiecz ok 40min. Wyjmowanie tak samo jak poprzedni, zimny polej polewą czekoladową (albo i nie bo wierzch jest sliczny wizualnie ;)
Dzieki wielkie :) a mam pytanko gdzie kupilas taka duza blache 30x40 ?? Bo ja wlasnie chcialam ale nie moglam nigdzie spotkac
18 maja 2018, 12:50
"W tym czasie robisz ser masa serowa-750g sera, 300g cukru, 150g masła, 6 jaj, 3 płaskie łyzki kaszy manny, jeden budyń"
serio, aż tyle cukru?
18 maja 2018, 13:23
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej , podczas ucierania masy - nie zmiksujemy za bardzo ( Zbyt napowietrzona masa potem opadnie , miksujemy tylko do połączenia się składników ) , jeśli w przepisie dodajemy pianę z białek - mieszamy ją już bez użycia piekarnika , nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, warto piec ciasto w kąpieli wodnej.
18 maja 2018, 14:09
dobra jakosc sera to podstawa sukcesu
18 maja 2018, 14:23
dobra jakosc sera to podstawa sukcesu
Czyli np lepiej zrobić z twarogu z kostki czy klinka niz z gotowca z wiaderka?
18 maja 2018, 16:35
ja robie SERNIK CHERRY wg przepisu Lidla (Pawel Malecki). Nigdy nie opada,zawsze sie udaje,jest pyszny. Przepis znajdziesz na stronie cukierni lidla :-)
18 maja 2018, 16:55
a ja mam inny patent na oklapniety sernik. robie tylko sernik, czyli bez spodu i bez kruszonki, po upieczeniu czekam aż opadnie i gdy ostygnie wtedy wykładam w zagłębienie owoce, najczęściej brzoskwinie z puszki i zalewam galaretką brzoskwiniową. Każde ciasto da się uratować ;)
18 maja 2018, 17:00
zrób dowolny z kwestii smaku, wszystkie wychodzą swietnie
18 maja 2018, 17:04
Czyli np lepiej zrobić z twarogu z kostki czy klinka niz z gotowca z wiaderka?dobra jakosc sera to podstawa sukcesu
Gotowca z wiaderka to moim zdaniem można używać do serników na zimno. Gdy piekę zawsze kupuję dobry ser w małym sklepiku, kostka z Hajnówki czy Krasnegostawu. Ser do pieczenia powinien być dobrze odciśnięty.