Temat: Sernik, prosze o rady

a wiec chce jutro upiec sernik, robilam tylko 3 razy w życiu i za kazdym razem mi strasznie opadł. Zaznaczam, ze probowalam metody z zostawianiem w piekarniku i uchylaniem drzwiczek. Do osob ktorym wychodzą ładne serniki - co robicie ze wam nie opada??? Nie wiem czy to ma znaczenie ale piekarnik mam gazowy, inne ciasta oprócz sernika i babki wychodza super

może kwestia przepisu? Spróbuj Sernik Idealny z przepisu Kwestii smaku -wychodzi super  i jest szybki bo nie ma ciasta (piecze się długo, ale warto ;))

sacria napisał(a):

może kwestia przepisu? Spróbuj Sernik Idealny z przepisu Kwestii smaku -wychodzi super  i jest szybki bo nie ma ciasta (piecze się długo, ale warto ;))

O wlasnie taki najlepszy :) klasyczny bez niczego

Czakii napisał(a):

sacria napisał(a):

może kwestia przepisu? Spróbuj Sernik Idealny z przepisu Kwestii smaku -wychodzi super  i jest szybki bo nie ma ciasta (piecze się długo, ale warto ;))
O wlasnie taki najlepszy :) klasyczny bez niczego

Podobnie jak inne dziewczyny polecam bloga kwestia smaku (każde ciasto mi wyszło, a piekłam ich dużo) i dodam jeszcze www.mojewypieki.com (również świetne przepisy, na których nigdy się nie zawiodłam). Życzę udanych wypieków.

Czakii napisał(a):

quote]Dzieki wielkie :) a mam pytanko gdzie kupilas taka duza blache 30x40 ?? Bo ja wlasnie chcialam ale nie moglam nigdzie spotkac

U mnie na wsi ;)  wydaje mi ze to taka się klasyczna największa blaszka występująca zarówno  wersji do kuchenek elektrycznych jak i gazowych (czyli czarne i srebrne) podobne widziałam w dużym Auchanie.

Asiek997 napisał(a):

"W tym czasie robisz ser masa serowa-750g sera, 300g cukru, 150g masła, 6 jaj, 3 płaskie łyzki kaszy manny, jeden budyń"serio, aż tyle cukru?

Aż tyle? nie wydaje mi się że to dużo na 6 jaj i pół kostki masła :) Jak chcesz robić wersje fit ciasta to albo zrób sernik na zimno, a nie prawdziwy, albo odpuśćmy sobie ciasto i zostańmy przy sałatce :)

Nie wierzę w nieopadające serniki oprócz jednego.... na zimno. Napiekłam się mnóstwo serników w tym w starym i nowym piekarniku chyba wykorzystałam wszystkie rady na nie opadanie sernika i nic z tego każdy opadł chociaż raz nie, kiedy ciasta na blachę wlałam po same brzegi to po upieczeniu tez był prawie po sam brzeg blachy. Tak że podchodzę sceptycznie, gdy ktoś pisze że mu sernik nie opada.

Pasek wagi

Najwazniejsze- sernik nie może być zbyt napowietrzony. Ja zamiast oddzielnie dawać żółtka a potem pianę z białek, dodaje rozbeltane całe jajka ( naprawdę bez szkody dla sernika- nadal jest delikatny). Sernik nie pęka i nie opada. 

Czakii napisał(a):

sacria napisał(a):

może kwestia przepisu? Spróbuj Sernik Idealny z przepisu Kwestii smaku -wychodzi super  i jest szybki bo nie ma ciasta (piecze się długo, ale warto ;))
O wlasnie taki najlepszy :) klasyczny bez niczego

nie wiem, czy już robiłaś ale akurat ten sernik super wychodzi z twarogu z wiaderka:) ja jeszcze odkrylam Erytrytol (do slodzenia -0 kcal, tylko daję go w proporcji 1.5:1 do cukru) którym zastępuje cukier i wychodzi dietetyczny sernik, który jest taki sam jak ten z cukrem tylko że to właściwie głównie twaróg i jajko- polecam!:) w ogóle erytrytol to moje odkrycie roku pod kątem wyrzucenia cukru;)

Najlepszy sernik na świecie to sernik nowojorski, banalny w wykonaniu i NIGDY NIE OPADA bo nigdy nie ma prawa urosnąć, a ludzie przy pierwszym kęsie robią oczy jak spodki, moja duma!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.