- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 maja 2018, 10:51
a wiec chce jutro upiec sernik, robilam tylko 3 razy w życiu i za kazdym razem mi strasznie opadł. Zaznaczam, ze probowalam metody z zostawianiem w piekarniku i uchylaniem drzwiczek. Do osob ktorym wychodzą ładne serniki - co robicie ze wam nie opada??? Nie wiem czy to ma znaczenie ale piekarnik mam gazowy, inne ciasta oprócz sernika i babki wychodza super
18 maja 2018, 10:56
Spróbuj zrobić w kąpieli wodnej. Odkąd tak robie jest sernik prostu jak stół, nie ma pęknięć. https://www.mojewypieki.com/post/pieczenie-sernika...
18 maja 2018, 11:15
Po prostu zmień przepis ;) Niektóre sa jakieś niedopracowane i choćby nie wiem co to opadają...
Ja tez mam gazowy i nie opada mi, mam 2 wypróbowane przepisy, jeden na kruchym spodzie drugi ciasto kruche na spodzie i starte na wierzchu(czekoladowe)-ten drugi robię najczęściej bo mąż uwielbia-robię od 20lat go :)
18 maja 2018, 11:22
Po prostu zmień przepis ;) Niektóre sa jakieś niedopracowane i choćby nie wiem co to opadają...Ja tez mam gazowy i nie opada mi, mam 2 wypróbowane przepisy, jeden na kruchym spodzie drugi ciasto kruche na spodzie i starte na wierzchu(czekoladowe)-ten drugi robię najczęściej bo mąż uwielbia-robię od 20lat go :)
Mogłabyś podzielić się przepisami?
18 maja 2018, 11:27
Tak, jasne tylko musze wrócic do domu żeby go spisać ;)
18 maja 2018, 11:39
to był mój pierwszy sernik w życiu:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-mali...
wyszedł obłędnie - ludzie byli zachwyceni - ściśle się stosuj do przepisu i pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, gdy się piecze, bo wtedy opadnie. Po upieczeniu poczekaj chwileczkę i potem tylko uchyl drzwiczki piekarnika - trochę opadnie, ale to normalne.
18 maja 2018, 11:45
Potem robiłam kolejne serniczki i też wychodziły super:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-jago...
18 maja 2018, 12:12
To mój przepis https://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/kalorie/diety/recipe_id/32653 i wg niego zawsze mi wychodzi wysoki i pyszny :)
18 maja 2018, 12:21
Nie mam ładniejszej fotki-na tej testowałam z kawałkami czekolady w serze na życzenie małżonka,no ale nie był do idealny pomysł ;) ale jest soczysty i zawsze wychodzi a ciasto bardzo kruche i proste. Przepis jest na dużą pełną blachę 30 x 40 na 8cm wys, wychodzi pełniutka pod wierzch ;) a sernik wysoki.(idealnie było jak miałam blaszkę 35 x 40)
Sernik czekoladowy
ciasto
500g mąki krupczatki, 300g masła, 300g cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dobrze utrzyj mikserem cukier z żółtkami, potem dodaj masło miekkie(ew dobra margaryna) i utrzyj do białości. Do miski wsyp mąke krupczatkę(koniecznie nie zwykła) wymieszaną z proszkiem do pieczenia-zagnieć dłońmi możliwie sprawnie- nie wyrabiaj długo tylko byle zagnieść w jednolite ciasto żeby się wszystko połączyło. Przetnij kulę na połowę, jedną połówkę zawiń w folie, do drugiej pozostałej w misce dodaj kakao, jeszcze raz zagniec żeby wgnieść dokładnie kakao-także zawiń w folię i obie kulki ciasta włóż do zamrażalnika na pół godziny.
Masa serowa
1,5kg sera (możesz użyć sera z kubełka odpadnie ci mielenie twarogu a więc masa pracy- ale bierz dobrej jakości- gdzie jest sam ser, a nie jakies dodatki typu karagen i inne zagęstniki.. bodaj Włoszczowa ma taki "sam ser" ;)
175g masła, 7 jajek całych +3 białka z ciasta pozostałe, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, cukier waniliowy, bakalie.
Białka ubij na pianę, odstaw, Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich masło, dalej ucieraj, następnie stopniowo dodaj zmielony ser, potem budyń i bakalie,cukier waniliowy.Jak już dobrze wymieszasz, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z masą ŁYŻKĄ.
Nastaw piekarnik na ok 180C, blachę wyłóz papierem do pieczenia, wyjmij połowę ciasta(które wolisz na spód- czy czekoladowe czy białe) następnie możliwie szybko zetrzyj je na tarce do warzyw o grubych oczkach(wióry) (szybko dlatego że jak ci się zagrzeje w palcach to nie będzie się ścieralo tylko mazało ;) ja kroje ciasto na 3 części i trę do osobnej miski-a dopiero potem równomiernie rozsypuję po blaszce.
Następnie wylej na nią masę serową i wyrównaj łyżką. Wyjmij z zamrażalnika drugie ciasto i zetrzyj je na tarce równomiernie pokrywając wierzch masy serowej. Wstaw do piekarnika na ok 60minut (gdyby ci mocniej góre przyłapywało bo wiadomo- piekarniki róznie pieką możesz pod koniec pieczenia zostawić sam dół.
Po upieczeniu uchylam tylko odrobine piekarnik i zostawiam tak na jakieś 15min, potem wyciągam całą blachę i zostawiam do ostygięcia, dopiero na drugi dzień go kroję.Nawet nie próbuję wyjmować całego z blachy- jest za wielki i za ciężki ;)
Robiąc z polowy porcji użyj blaszki typu np.25x30 tez wysokiej- sernik niski i płaski nigdy nie będzie taki soczysty.
Sernik tradycyjny -codzienny ;)
Też ładnie wychodzi,taki mniej wypasiony od pierwszego ale smaczny, jest na blaszkę taką właśnie kwadratową 25 x 30
ciasto 200g mąki,100g masla,60g cukru,2 zółtka, szczypta soli
utrzeć żółtka z cukrem i masłem, zagnieść z mąka i szczypta soli, wyłożyć nim blaszkę z papierem do pieczenia, ponakłuwać gęsto widelcem, wstawić do narzanego piekarnika i lekko podpiec po czym wyjać. W tym czasie robisz ser
masa serowa-750g sera, 300g cukru, 150g masła, 6 jaj, 3 płaskie łyzki kaszy manny, jeden budyń, cukier waniliowy,bakalie.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, dalej utrzyj, dodaj cukier puder, ser,kasę mannę, budyń, cukier waniliowy, bakalie. Białka ubij dodaj do masy serowej wymieszaj delikatnie. Całosć wylej na podpieczony spód ciasta i wyrównaj,upiecz ok 40min. Wyjmowanie tak samo jak poprzedni, zimny polej polewą czekoladową (albo i nie bo wierzch jest sliczny wizualnie ;)