Temat: Sernik, prosze o rady

a wiec chce jutro upiec sernik, robilam tylko 3 razy w życiu i za kazdym razem mi strasznie opadł. Zaznaczam, ze probowalam metody z zostawianiem w piekarniku i uchylaniem drzwiczek. Do osob ktorym wychodzą ładne serniki - co robicie ze wam nie opada??? Nie wiem czy to ma znaczenie ale piekarnik mam gazowy, inne ciasta oprócz sernika i babki wychodza super

Spróbuj zrobić w kąpieli wodnej. Odkąd tak robie jest sernik prostu jak stół, nie ma pęknięć. https://www.mojewypieki.com/post/pieczenie-sernika...

Po prostu zmień przepis ;) Niektóre sa jakieś niedopracowane i choćby nie wiem co to opadają...

Ja tez mam gazowy i nie opada mi, mam 2 wypróbowane przepisy, jeden na kruchym spodzie drugi ciasto kruche na spodzie i starte na wierzchu(czekoladowe)-ten drugi robię najczęściej bo mąż uwielbia-robię od 20lat go :)

Liandra napisał(a):

Po prostu zmień przepis ;) Niektóre sa jakieś niedopracowane i choćby nie wiem co to opadają...Ja tez mam gazowy i nie opada mi, mam 2 wypróbowane przepisy, jeden na kruchym spodzie drugi ciasto kruche na spodzie i starte na wierzchu(czekoladowe)-ten drugi robię najczęściej bo mąż uwielbia-robię od 20lat go :)

Mogłabyś podzielić się przepisami?

Tak, jasne tylko musze wrócic do domu żeby go spisać ;)

Liandra napisał(a):

Tak, jasne tylko musze wrócic do domu żeby go spisać ;)

Dziękuję bardzo :)

to był mój pierwszy sernik w życiu:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-mali...

wyszedł obłędnie - ludzie byli zachwyceni - ściśle się stosuj do przepisu i pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, gdy się piecze, bo wtedy opadnie. Po upieczeniu poczekaj chwileczkę i potem tylko uchyl drzwiczki piekarnika - trochę opadnie, ale to normalne. 

Zostaw do ostgnięcia w piekarniku.

Potem robiłam kolejne serniczki i też wychodziły super:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-jago...

https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik...

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody...

To mój przepis https://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/kalorie/diety/recipe_id/32653 i wg niego zawsze mi wychodzi wysoki i pyszny :)

Nie mam ładniejszej fotki-na tej testowałam z kawałkami czekolady w serze na życzenie małżonka,no ale nie był do idealny pomysł ;) ale jest soczysty i zawsze wychodzi a ciasto bardzo kruche i proste. Przepis jest na dużą pełną blachę 30 x 40 na 8cm wys, wychodzi pełniutka pod wierzch ;) a sernik wysoki.(idealnie było jak miałam blaszkę 35 x 40)

Sernik czekoladowy

ciasto

500g mąki krupczatki,   300g masła,   300g cukru,   3 łyżki kakao, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Dobrze utrzyj mikserem cukier z żółtkami, potem dodaj masło miekkie(ew dobra margaryna) i utrzyj do białości. Do miski wsyp mąke krupczatkę(koniecznie nie zwykła) wymieszaną z proszkiem do pieczenia-zagnieć dłońmi możliwie sprawnie- nie wyrabiaj długo tylko byle zagnieść w jednolite ciasto żeby się wszystko połączyło. Przetnij kulę na połowę, jedną połówkę zawiń w folie, do drugiej pozostałej w misce dodaj kakao, jeszcze raz zagniec żeby wgnieść dokładnie kakao-także zawiń w folię i obie kulki ciasta włóż do zamrażalnika na pół godziny.

Masa serowa

1,5kg sera (możesz użyć sera z kubełka odpadnie ci mielenie twarogu a więc masa pracy- ale bierz dobrej jakości- gdzie jest sam ser, a nie jakies dodatki typu karagen i inne zagęstniki.. bodaj Włoszczowa ma taki "sam ser" ;)

175g masła,  7 jajek całych +3 białka z ciasta pozostałe, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, cukier waniliowy, bakalie.

Białka ubij na pianę, odstaw, Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich masło, dalej ucieraj, następnie stopniowo dodaj zmielony ser, potem budyń i bakalie,cukier waniliowy.Jak już dobrze wymieszasz, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z masą ŁYŻKĄ.

Nastaw piekarnik na ok 180C, blachę wyłóz papierem do pieczenia, wyjmij połowę ciasta(które wolisz na spód- czy czekoladowe czy białe) następnie możliwie szybko zetrzyj je na tarce do warzyw o grubych oczkach(wióry) (szybko dlatego że jak ci się zagrzeje w palcach to nie będzie się ścieralo tylko mazało ;) ja kroje ciasto na 3 części i trę do osobnej miski-a dopiero potem równomiernie rozsypuję po blaszce.

Następnie wylej na nią masę serową i wyrównaj łyżką. Wyjmij z zamrażalnika drugie ciasto i zetrzyj je na tarce równomiernie pokrywając wierzch masy serowej. Wstaw do piekarnika na ok 60minut (gdyby ci mocniej góre przyłapywało bo wiadomo- piekarniki róznie pieką możesz pod koniec pieczenia zostawić sam dół.

 Po upieczeniu uchylam tylko odrobine piekarnik i zostawiam tak na jakieś 15min, potem wyciągam całą blachę i zostawiam do ostygięcia, dopiero na drugi dzień go kroję.Nawet nie próbuję wyjmować całego z blachy- jest za wielki i za ciężki ;)

Robiąc z polowy porcji użyj blaszki typu np.25x30 tez wysokiej- sernik niski i płaski nigdy nie będzie taki soczysty.

Sernik tradycyjny -codzienny ;)

Też ładnie wychodzi,taki mniej wypasiony od pierwszego ale smaczny, jest na blaszkę taką właśnie kwadratową 25 x 30

ciasto 200g mąki,100g masla,60g cukru,2 zółtka, szczypta soli

utrzeć żółtka z cukrem i masłem, zagnieść z mąka i szczypta soli, wyłożyć nim blaszkę z papierem do pieczenia, ponakłuwać gęsto widelcem, wstawić do narzanego piekarnika i lekko podpiec po czym wyjać. W tym czasie robisz ser

masa serowa-750g sera, 300g cukru, 150g masła, 6 jaj, 3 płaskie łyzki kaszy manny, jeden budyń, cukier waniliowy,bakalie.

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj masło, dalej utrzyj, dodaj cukier puder, ser,kasę mannę, budyń, cukier waniliowy, bakalie. Białka ubij dodaj do masy serowej wymieszaj delikatnie. Całosć wylej na podpieczony spód ciasta i wyrównaj,upiecz ok 40min. Wyjmowanie tak samo jak poprzedni, zimny polej polewą czekoladową (albo i nie bo wierzch jest sliczny wizualnie ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.