Temat: Farsz do pierogów

Mam małe problemy z układem pokarmowym, często niedobrze mi po twarogu i kapuście. Jutro będę robiła pierogi, które będą podane na Wigilii, czyli muszą być bezmięsne. Klasyczne ruskie i z kapustą i grzybami dla mnie odpadają. 
Tu moje pytanie: co mogę dać do środka? Myślałam o owocach ale wolałabym coś na wytrawnie
Z samymi pieczarkami byłyby dobre? 
Może szpinak, ale z czym go połączyć? 

Macie jakieś wypróbowane przepisy na pierogi "trochę inne niż wszystkie"? :)
Pasek wagi
Jadłam z pieczarkami samymi  i jak dla mnie były bardzo dobre, ale co kto lubi;)
Pasek wagi
Właśnie wpadłam na pomysł, że mogę zrobić ze szpinakiem i pieczarkami i już nie będą same pieczarki :D
Pasek wagi
Dobre są z kaszą i pieczarkami ;)
szpinak+ łosoś :-)
same grzyby, mieso
Pasek wagi
A żółty ser? Np. ziemniaki i ser (do ziemniaków najlepiej jakiś pikantny albo wędzony - wyrazisty). 

Albo szpinak i ser.

Pieczarki i cebulka. A może do tego trochę soczewicy?

Możesz też nadziać łososiem (chociaż ja np. za gotowanym nie przepadam, ale będzie bardziej wyrazisty niż inne ryby).

Albo śródziemnomorsko - pomidory suszone, papryka, oliwki, rozmaryn, bazylia, oregano.

Albo dynia i parmezan.

devoted08- te śródziemnomorskie brzmią pysznie!! dzięki za pomysł! :)

Pasek wagi
ja uwielbiam na wigilii pierogi z suszonymi śliwkami! Pycha!!!!

Szpinak i suszone pomidory - niebo w gębie ;)   Na słodko to ze śliwami suszonymi, a jeszcze lepsze z wędzonymi :)   Dobre też są z kaszą gryczaną i cebulką :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.