Temat: Farsz do pierogów

Mam małe problemy z układem pokarmowym, często niedobrze mi po twarogu i kapuście. Jutro będę robiła pierogi, które będą podane na Wigilii, czyli muszą być bezmięsne. Klasyczne ruskie i z kapustą i grzybami dla mnie odpadają. 
Tu moje pytanie: co mogę dać do środka? Myślałam o owocach ale wolałabym coś na wytrawnie
Z samymi pieczarkami byłyby dobre? 
Może szpinak, ale z czym go połączyć? 

Macie jakieś wypróbowane przepisy na pierogi "trochę inne niż wszystkie"? :)
Pasek wagi
kasza gryczana i cebula, względnie kasza/twaróg/cebula
Pasek wagi
Moja mama robi ruskie - ziemniaki + kasza gryczana. Pucha są ! :)
Pasek wagi
ziemniaki + opieńki... rewelacyjne
Ja na Wigilię robię zawsze z samymi pieczarkami.
Smażę pieczarki z cebulą, odparowuje całą wodę. Wrzucam do blendera i miksuje na gładką masę. Są świetne.

kasza gryczana, pieczarki, cebula

szpinak, feta

suszone pomidory, mozzarela Odrobina bułi tartej lub kaszy mannej by wchłoneła nadmias płynu

purre z brokuła z czosnkiem

purre z dyni, imbiru ( dynie najlpeij upiec w piekarniku zblenderowac i doprawić)

soczewica

pasta ze słonecznika z pomidorami ( blenderuejsz ziarna słonecznika z konsentratem pomidorowym)

itd, itp

 ja często robie z tzw resztek czyli marchewka, seler, pietrusza z zupy blenderuje na gładko doprawiam na ostro i mieszam z kasza jaglana ugotowaną na sypko - pycha

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.