- Dołączył: 2011-02-16
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 3643
11 grudnia 2013, 09:12
Mam małe problemy z układem pokarmowym, często niedobrze mi po twarogu i kapuście. Jutro będę robiła pierogi, które będą podane na Wigilii, czyli muszą być bezmięsne. Klasyczne ruskie i z kapustą i grzybami dla mnie odpadają.
Tu moje pytanie: co mogę dać do środka? Myślałam o owocach ale wolałabym coś na wytrawnie
Z samymi pieczarkami byłyby dobre?
Może szpinak, ale z czym go połączyć?
Macie jakieś wypróbowane przepisy na pierogi "trochę inne niż wszystkie"? :)
- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 8095
11 grudnia 2013, 15:40
kasza gryczana i cebula, względnie kasza/twaróg/cebula
- Dołączył: 2013-01-08
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 534
11 grudnia 2013, 15:45
Moja mama robi ruskie - ziemniaki + kasza gryczana. Pucha są ! :)
- Dołączył: 2011-07-23
- Miasto: Stargard Szczeciński
- Liczba postów: 690
11 grudnia 2013, 16:15
ziemniaki + opieńki... rewelacyjne
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
11 grudnia 2013, 19:15
Ja na Wigilię robię zawsze z samymi pieczarkami.
Smażę pieczarki z cebulą, odparowuje całą wodę. Wrzucam do blendera i miksuje na gładką masę. Są świetne.
- Dołączył: 2013-11-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 109
13 grudnia 2013, 11:36
kasza gryczana, pieczarki, cebula
szpinak, feta
suszone pomidory, mozzarela Odrobina bułi tartej lub kaszy mannej by wchłoneła nadmias płynu
purre z brokuła z czosnkiem
purre z dyni, imbiru ( dynie najlpeij upiec w piekarniku zblenderowac i doprawić)
soczewica
pasta ze słonecznika z pomidorami ( blenderuejsz ziarna słonecznika z konsentratem pomidorowym)
itd, itp
ja często robie z tzw resztek czyli marchewka, seler, pietrusza z zupy blenderuje na gładko doprawiam na ostro i mieszam z kasza jaglana ugotowaną na sypko - pycha