- Dołączył: 2009-05-18
- Miasto: Rajskie Wyspy
- Liczba postów: 88311
14 lutego 2013, 14:21
Hej,
mój Luby zażyczył sobie gołąbki z okazji Walentynek,
ale babcia namotała przy gotowaniu kapusty, no i wyszła klapa.
Luby kupił dwie bardzo małe główki kapusty, no i babcia rozgotowała,
w dodatku kupił takie małe, że po prostu nie da się w te uratowane liście nic zwinąć.
Farsz mam zrobiony, kilka gołąbków wyszło, no ale cała micha farszu została...
Co z tym zrobić...?
Jesteśmy na wsi no i nie mam skąd wziąć nowej kapusty teraz,
a chciałabym ten farsz jakoś wykorzystać, i te kawałki kapusty również...
Mięso smażyłam trochę przed zmieszaniem z ryżem, więc nie jest surowe.
Jakieś pomysły jak uratować taki walentynkowy obiad? :P
- Dołączył: 2009-07-16
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 154
14 lutego 2013, 15:56
ja czasem spażam kapustę pekińską i w nią zawijam gołąbki, gotuję jak zwykle pychaa
14 lutego 2013, 16:07
ja gołĄbki robię z liści papryki żółtej lub czerwonej
- Dołączył: 2011-10-10
- Miasto: Włocławek
- Liczba postów: 5531
14 lutego 2013, 16:08
możesz tym farszem nadziać każde prawie warzywo jeśli masz: papryki, pomidory, wydrążone ogórki, cukinie
- Dołączył: 2012-02-18
- Miasto:
- Liczba postów: 1150
14 lutego 2013, 16:17
ja bym poszatkowała tą kapustę i dodała do farszu. Póżniej zlepiła takie małe pulpety i podsmażyła na patelni. Do tego sos pomidorowy. Będą miały smak gołąbków a ukochany na pewno się ucieszy i jeszcze pochwali inwencję twórczą :D
- Dołączył: 2008-03-20
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 7287
14 lutego 2013, 16:29
LadyTamara napisał(a):
ja gołĄbki robię z liści papryki żółtej lub czerwonej
Jak je robisz? przecież liście papryki są małe.
Pytam z ciekawości, bo robiłam gołąbki z liści winogron, słyszałam o gołąbkach z liści botwiny, ale z papryki. To chyba takie na jeden gryz wychodzą?
Edytowany przez kaatarzynka 14 lutego 2013, 16:30
14 lutego 2013, 16:50
I do golabkow bez zawijania zrob sosik pomidorowy, mozesz podac je z ryzem. Sa pyyyszne :)
- Dołączył: 2012-11-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 4
14 lutego 2013, 16:51
upiecz klopsa.Wsadz do żaroodpornego naczynia , troszeczkę oliwki dobrej, potem na wierzch cebulka w półplasterkach, wiórki masła na konieći wyjdzie jak złoto. tylko podlewać sosikiem trzeba, żeby suchy nie był:)