11 czerwca 2012, 13:18
Cześć.
![]()
Nie znam się za bardzo na gotowaniu, więc postanowiłam zapytać Was o to, co robicie z mąki pełnoziarnistej żytniej lub z mąki orkiszowej. Znacie jakieś dobre przepisy? Takie, które już same wypróbowałyście.
11 czerwca 2012, 18:22
wystarczy dodać łyżkę pszennej i będzie ok.
nie popadajmy w paranoję.. przecież od łyżki takiej mąki nic się nie stanie;)
11 czerwca 2012, 18:52
Łyżkę pszennej? A to wyjdzie wtedy? No dobra... Spróbuję jutro zrobić naleśniki razowe z mąki pełnoziarnistej lub muffiny. Napiszę tutaj, jak mi wyszło. (no i dodam tą łyżkę mąki pszennej)
![]()
Dzięki za pomoc.
11 czerwca 2012, 19:10
mi wychodzą:) a efekty możesz zobaczyć w poprzednim wpisie;)
- Dołączył: 2012-04-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 966
11 czerwca 2012, 19:51
może to, że się rozpadają jest winą przepisu a nie użytej mąki? Ja z pełnoziarnistej uzyskuje normalne "w konsystencji", zwarte naleśniki. Może napisz tutaj jak je robisz, coś może być źle ;)
11 czerwca 2012, 20:08
Ok. No więc:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- jajko
- szklanka wody
- łyżka oleju słonecznikowego
- sól
Wszystko miksuję i smażę na patelni... I wtedy naleśnik nie chce się "zbić", że tak to nazwę i nie mogę go przewrócić na drugą stronę, bo się rozwala.
- Dołączył: 2012-03-18
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 475
11 czerwca 2012, 22:11
ja wlasnie zrobilam nalesniki z mąki pszennej typ 1850 :)
dalam szklanke mąki , szklanke mleka, 3 łyzki oliwy z oliwek, to wszystko zmieszalam i troszke wody :) [nie mialam jajka, wiec bez jajek].
wyszly 4 grube nalesniki:)
tak samo robilam z mąki pelnoziarnistej .
robie tez z niej pierogi <33, racuchy<3, kopytka
12 czerwca 2012, 07:36
wody? zrob na normalnym mleku i nie cuduj
12 czerwca 2012, 07:36
Bez jajka? To jakaś nowość dla mnie. Naleśniki bez jajka... Może kiedyś odważę się i spróbuję, ale dziś na obiad zrobię jednak tak jak podałam powyżej. Choć nie jestem przekonana co do tego przepisu... Wyjdzie, co wyjdzie.
Adveenture, podasz jak Ty robisz swoje pełnoziarniste naleśniki?
![]()
12 czerwca 2012, 07:37
adveenture napisał(a):
wody? zrob na normalnym mleku i nie cuduj
Mój tato zawsze robił na wodzie. Mi chodzi o naleśniki na słono...
12 czerwca 2012, 15:41
No dobra... Zrobiłam po swojemu. Nie dodałam ani grama mąki pszennej i... Wyszło mi! Normalnie... Jestem z siebie dumna.
![]()
Jednak trzeba próbować aż do skutku i się nie zrażać. Mój przepis i zdjęcie naleśników razowych zobaczyć można w moim pamiętniku. Teraz muszę pomyśleć nad jakimś innym daniem z mąki żytniej razowej.