- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 listopada 2011, 20:35
Witam wszystkich korzystających z dobrodziejstw postu doktor Ewy Dabrowskiej /inaczej postu Daniela/ oraz tych, którzy się do niego przymierzają, ale obawiają się, że będą mieć problem ze znalezieniem się w kuchni.
Wątek ten służy do wymiany pomysłów kulinarnych ułatwiających "przetrwanie" na diecie - do jego powstania zainspirował mnie komentarz jednej z Vitalijek, pytającej o musy owocowe. Można odpowiedzieć indwywidualnie, ale można też szerzej - włączając innych i dla innych.
Zapraszam wszystkich, którzy chcą się tutaj podzielić własnymi albo podpatrzonymi, sprawdzonymi pomysłami na smaczne potrawy, przekąski, zupy, napoje, soki zachowujące literę postu Daniela.
Nowe, zdrowe inspiracje w kuchni :-)
--
Mus jabłkowo-marchewkowy
przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.
Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.
Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego
--
Mus najlepiej spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Świeże soki "żyją" ok 10-20min, potem utleniają się dobroczynne enzymy, witaminy itp. To bogactwo karotenu, witaminy A, żródło łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Edytowany przez Arnodike 4 listopada 2011, 20:42
15 maja 2014, 09:03
tak!
12 kwietnia 2015, 23:06
Kapuśniak WOG
poszatkowana biała słodka kapusta,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 marchew pokrojona w kostkę,
1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę,
sól, pieprz,
szczypta nasion kminku
1 łyżka przecieru pomidorowego
Ugotować
w wodzie posiekane/pokrojone warzywa, pod koniec gotowania dodać
nasiona kminku i jeszcze trochę pogotować. Podprawić zupę solą, pieprzem
i przecierem pomidorowym, przekipieć i gotowe
15 kwietnia 2015, 00:29
Barszcz ukraiński WOG na szybko
2 buraczki ćwikłowe;Kiedy kwas kiśnie, dobrze jest, żeby na powierzchni nic nie wystawało. Buraczki można docisnąć talerzykiem i np. szklanką, a wlot słoja nakryć papierowym ręcznikiem /przepływ powietrza/ i zabezpieczyć gumką recepturką.
18 kwietnia 2015, 21:45
Leczo WOG
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
2 bakłażany
3 średniej wielkości pomidory,
3 piórka czosnku,
sól, pieprz
Do
stalowego rondla z grubym dnem wrzuca się pokrojoną w kostkę cebulę,
paprykę, podlewa się wodą /niedużo/ , nakrywa przykrywką i dusi. Kiedy
papryka robi się półmiękka wrzuca się bakłażany, a gdy one nieco zmiękną
dodaje się pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem
podprawia się solą i pieprzem. Na końcu potrawę należy jeszcze trochę
poddusić, tak by czosnek i pomidory zmiękły i połączyły się smaki.
Leczo pyszne jest i na ciepło i na zimno.
28 kwietnia 2015, 17:19
Ratatouille WOG
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
2 bakłażany,
2 cukinie,
3 średniej wielkości pomidory,
3 piórka czosnku,
sól, pieprz,
szczypta ziół prowansalskich,
szczypta tymianku,
szczypta curry
Do
stalowego rondla z grubym dnem wrzuca się pokrojoną w kostkę cebulę,
paprykę, podlewa się wodą /niedużo/ , nakrywa przykrywką i dusi. Kiedy
papryka robi się półmiękka wrzuca się bakłażany i cukinię, a gdy one nieco zmiękną
dodaje się pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem
podprawia się solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, curry i tymiankiem. Na końcu potrawę należy jeszcze trochę
poddusić, tak by czosnek i pomidory zmiękły i połączyły się smaki, a płyny zredukowały się .
W wersji ZZ potrawę wzbogaca się o niewielką ilość 10-15 szt czarnych siekanych oliwek i poddusza się na niewielkiej ilości białego wytrawnego wina.
12 maja 2015, 14:35
Zupa z selera naciowego
2-3 laski selera naciowego,
marchew,
pietruszka,
cebula,
papryka czerwona
odrobina przecieru pomidorowego
sól, pieprz, szczypta oregano
Wszystkie
warzywa drobno pokroić, wrzucić do gara, zalać wodą i ugotować na
miękko. Doprawić przecierem, solą i pieprzem, na końcu dodać
odrobinę oregano /ostrożnie, żeby nie przeperfumować/, przekipieć, gotowe.
29 maja 2015, 19:26
SAŁATKA Z JABŁKIEM
opakowanie roszponki
duże jabłko pokrojone na cienkie słupki
całość doprawić solą, skórka otartą z cytryny i sokiem z cytryny ( ewentualnie może b yć skórka i sok pomarańczowy )
w oryginalnym przepisie doprawia sie jeszcze oliwą, ale to juz na zdrowym żywieniu, a w wersji z pomarańczą sałatka jest niebiańska
Edytowany przez grazia66 29 maja 2015, 19:28
2 czerwca 2015, 19:48
Orzeźwiające Detoxini ( dla 4 osób ) podobno bardzo dobre
oryginalnie całość wycisnąć w wyciskarce, ( wszystko ze skórką, łącznie z cytryną, oczywiście wszystko wyszorowane ) opcjonalnie wycisnąć w sokowirówce sok z marchewek, jabłek i ogorków a a blenderze zmiksować szpinak, pokrojony imbir i pietruszkę, ewentualnie rozprowadzić wodą żeby nie było za gęste, doprawić sokiem wycisnietym z cytryny
Imbirowe Carottini
oryginalnie całość wycisnąć w wyciskarce ( cytryna tym razem pół bez skóry, cała reszta składników w skórce ) ale sokowirówka tez da radę, no może tylko z imbirem bedzie problem jeśli jest bardzo włóknisty, podobno bardzo dobry
Rubinowe Słońce ( dla 4 osób )
przygotować jak poprzednie, poza tym myśle że można 1 jabłko zastapić grejfrutem
17 czerwca 2015, 10:57
Ja własnie wychodzę z diety i wreszcie schudłam z powodzeniem. Dla mnie hitem był barszcz czerwony na zakwasie. Oczywiście bez mięska, sama włoszczyzna, kostka do smaku, buraczki pocięte w słupki i cała butelka zakwasu. Mniam. Nadal go robię mimo, że już mogłabym np. zaprawić śmietaną.