Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej - przepisy

Witam wszystkich korzystających z dobrodziejstw postu doktor Ewy Dabrowskiej /inaczej postu Daniela/ oraz tych, którzy się do niego przymierzają, ale obawiają się, że będą mieć problem ze znalezieniem się w kuchni.

Wątek ten służy do  wymiany pomysłów kulinarnych  ułatwiających "przetrwanie"  na diecie - do jego  powstania zainspirował mnie komentarz jednej z Vitalijek, pytającej o musy owocowe. Można odpowiedzieć indwywidualnie, ale można też szerzej - włączając innych i dla innych.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą się tutaj podzielić własnymi albo podpatrzonymi, sprawdzonymi  pomysłami na smaczne potrawy, przekąski, zupy, napoje, soki zachowujące literę postu Daniela.

Nowe, zdrowe inspiracje w kuchni :-) 

--

Mus jabłkowo-marchewkowy

przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.

Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.

Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego

--

Mus najlepiej spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Świeże soki "żyją" ok 10-20min, potem utleniają się dobroczynne enzymy, witaminy itp. To bogactwo karotenu, witaminy A, żródło łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

tak!

Pasek wagi

Kapuśniak WOG

poszatkowana biała słodka kapusta,
1 cebula pokrojona w kostkę,
1 marchew pokrojona w kostkę,
1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę,
sól, pieprz,
szczypta nasion kminku
1 łyżka przecieru pomidorowego

Ugotować w wodzie posiekane/pokrojone warzywa, pod koniec gotowania dodać nasiona kminku i jeszcze trochę pogotować. Podprawić zupę solą, pieprzem i przecierem pomidorowym, przekipieć i gotowe

Barszcz ukraiński WOG na szybko

2 buraczki ćwikłowe;
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
3-4 piórka czosnku
sól, pieprz, majeranek
do zakwaszenia sok z cytryny lub woda z ogórków kiszonych

Pokrojone jarzyny w drobną kostkę/starte na grubym tarku wrzuca się do gara, zalewa wodą, dodaje sól i gotuje do miękkości. Potem barszcz trzeba doprawić - przeciśniętym przez praskę czosnkiem /ilość piórek tyle ile się lubi/, podgotować chwilę żeby czosnek zmiękł i smaki się połączyły. Barszcz można dokwasić wyciśniętym świeżym sokiem z cytryny albo dolać wody z kiszonych ogórków. Na końcu jeszcze podprawia się pieprzem i majerankiem.

Smaczniejszy jest barszcz zakwaszany wodą ogórkową, ale solanka ta powoduje na drugi dzień zatrzymanie wody i obrzęki. Po cytrynie nie ma zastoju wody.
--
Wersja "wolniejsza" to użycie kwasu buraczanego własnej roboty i starcia buraczków ze słoja.

Kwas buraczany bardzo szybko będzie gotowy, jeżeli do słoja z obranymi i pokrojonymi w kawałki burakami, kilkoma piórkami czosnku i wodą jako startera użyje się odrobiny wody z kiszonych ogórków.
Nie ma potrzeby wrzucania skórek chleba przyspieszających fermentację, bo robi to starter ogórkowy, poza tym wtedy kwas nie pokrywa się pleśnią.

Kiedy kwas kiśnie, dobrze jest, żeby na powierzchni nic nie wystawało. Buraczki można docisnąć talerzykiem i np. szklanką, a wlot słoja nakryć papierowym ręcznikiem /przepływ powietrza/ i zabezpieczyć gumką recepturką.

Leczo WOG
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
2 bakłażany
3 średniej wielkości pomidory,
3 piórka czosnku,
sól, pieprz
Do stalowego rondla z grubym dnem wrzuca się pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, podlewa się wodą /niedużo/ , nakrywa przykrywką i dusi. Kiedy papryka robi się półmiękka wrzuca się bakłażany, a gdy one nieco zmiękną dodaje się pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem podprawia się solą i pieprzem. Na końcu potrawę należy jeszcze trochę poddusić, tak by czosnek i pomidory zmiękły i połączyły się smaki.
Leczo pyszne jest i na ciepło i na zimno.

bardzo smaczna francuska wersja lecza ;-)

Ratatouille WOG
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
2 bakłażany,
2 cukinie,
3 średniej wielkości pomidory,
3 piórka czosnku,
sól, pieprz,
szczypta ziół prowansalskich,
szczypta tymianku,
szczypta curry
Do stalowego rondla z grubym dnem wrzuca się pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, podlewa się wodą /niedużo/ , nakrywa przykrywką i dusi. Kiedy papryka robi się półmiękka wrzuca się bakłażany i cukinię, a gdy one nieco zmiękną dodaje się pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem podprawia się solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, curry i tymiankiem. Na końcu potrawę należy jeszcze trochę poddusić, tak by czosnek i pomidory zmiękły i połączyły się smaki, a płyny zredukowały się .

W wersji ZZ potrawę wzbogaca się o niewielką ilość 10-15 szt czarnych siekanych oliwek i poddusza się na niewielkiej ilości białego wytrawnego wina.

Zupa z selera naciowego

2-3  laski selera naciowego,
marchew,
pietruszka,
cebula,
papryka czerwona
odrobina przecieru pomidorowego
sól, pieprz, szczypta oregano

Wszystkie warzywa drobno pokroić, wrzucić do gara, zalać wodą i ugotować na miękko. Doprawić przecierem, solą i pieprzem, na końcu dodać odrobinę oregano /ostrożnie, żeby nie przeperfumować/, przekipieć, gotowe.

SAŁATKA Z JABŁKIEM

opakowanie roszponki

duże jabłko pokrojone na cienkie słupki

całość doprawić solą, skórka otartą z cytryny i sokiem z cytryny ( ewentualnie może b yć skórka i sok pomarańczowy )

w oryginalnym przepisie doprawia sie jeszcze oliwą, ale to juz na zdrowym żywieniu, a w wersji z pomarańczą sałatka jest niebiańska ;)

Pasek wagi

Orzeźwiające Detoxini ( dla 4 osób ) podobno bardzo dobre ;)

  1. 2 duże zielone ogórki
  2. 3 spore jabłka
  3. 1 cytryna
  4. pół pęczka zielonej pietruszki
  5. garść szpinaku
  6. 1-1,5 cm korzenia świeżego imbir

oryginalnie całość wycisnąć w wyciskarce, ( wszystko ze skórką, łącznie z cytryną, oczywiście wszystko wyszorowane ) opcjonalnie wycisnąć w sokowirówce sok z marchewek, jabłek i ogorków a a blenderze zmiksować szpinak, pokrojony imbir i pietruszkę, ewentualnie rozprowadzić wodą żeby nie było za gęste, doprawić sokiem wycisnietym z cytryny

Imbirowe Carottini

  1. kilka sporych marchewek
  2. dwa dorodne jabłka
  3. 1 cytryna
  4. 0,5-1 cm kawałeczek świeżego korzenia imbiru

oryginalnie całość  wycisnąć w wyciskarce ( cytryna tym razem pół bez skóry, cała reszta składników w skórce ) ale sokowirówka tez da radę, no może tylko z imbirem bedzie problem jeśli jest bardzo włóknisty, podobno bardzo dobry 

Rubinowe Słońce ( dla 4 osób )

  1. 1 duży burak czerwony
  2. 2 spore jabłka
  3. 1 duża cytryna
  4. 1 duży ogórek zielony lub kilka gruntowych małych
  5. 4-5 średnich marchewek
  6. 0,5 cm kawałeczek korzenia świeżego imbiru
  7. coś zielonego liściastego co macie w domu (pół pęczka pietruszki lub garść szpinaku lub kilka różyczek brokuła lub kilka liści sałaty lub kilka liści młodej kapusty lub 1-2 nóżki selera naciowego - często dodaję dwa różne jak mam)

przygotować jak poprzednie, poza tym myśle że można 1 jabłko zastapić grejfrutem ;)

Pasek wagi

Ja własnie wychodzę z diety i wreszcie schudłam z powodzeniem. Dla mnie hitem był barszcz czerwony na zakwasie. Oczywiście bez mięska, sama włoszczyzna, kostka do smaku, buraczki pocięte w słupki i cała butelka zakwasu. Mniam. Nadal go robię mimo, że już mogłabym np. zaprawić śmietaną. 

a co z owocami ile i jakie bo tylko przepisy warzywne są 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.