- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 kwietnia 2023, 12:25
Zapraszam do umieszczania w tym wątku ketogenicznych przepisów i do pogaduszek na wątku Ketogenicznie na forum grup wsparcia
Edytowany przez Mirin 30 kwietnia 2023, 21:06
27 maja 2023, 19:29
Pesto rzodkiewkowe - proporcje "na oko" 😉
- liście z rzodkiewek
- liście mięty
- garść orzechów włoskich
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- oliwa, ilość wg uznania
- sól
- można dać ząbek czosnku, ja nie lubię w pesto
27 maja 2023, 20:12
Jaka proporcja liści rzodkiewek do mięty? Tyle samo czy czegoś więcej?
Rzodkiewki powiedzmy pęczek, mięty mała gałązka. Ale zawsze możesz spróbować i dodać więcej mięty.
28 maja 2023, 13:33
Pesto rzodkiewkowe - proporcje "na oko" ?
- liście z rzodkiewek
- liście mięty
- garść orzechów włoskich
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- oliwa, ilość wg uznania
- sól
- można dać ząbek czosnku, ja nie lubię w pesto
A z ciekawości z czym jesz to pesto,bo ja znam tylko podawane z makaronem a to w keto raczej odpada,chyba że konjac.
28 maja 2023, 14:28
Alternatywny przepis na pierogi
tez nie próbowałam ale planuję
Ale uważasz że guma guar jest lepsza niż dodatek do mąki migdałowej np. łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej ?
28 maja 2023, 21:03
Alternatywny przepis na pierogi
tez nie próbowałam ale planuję
Ale uważasz że guma guar jest lepsza niż dodatek do mąki migdałowej np. łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej ?
Tak, bo guma guar, poza właściwościami zagęstniającymi, nie ma węglowodanów. A o to nam chodzi.
Pesto jem z czymkolwiek... zamiast keczupu czy majonezu do mięs, na kanapkach, jako baza do past jajecznych, warzywa z pesto są super np. kalarepa...
3 czerwca 2023, 21:39
Wrzucam przepis od Ggeishy, bardzo ciekawy, chcę go wypróbować, może nie jest keto ale można go podciągnąć pod LC. Żeby mi się nie zgubił w odmętach vitalii wrzucam go tutaj
"Znalazłam przepis na coś wspaniałego: mini-bułeczki wysokobiałkowe bez glutenu, bez mąki. Oczywiście musiałam spróbować i wyszły.
Podaję przepis:
1 szklankę soczewicy czerwonej zalać wodą i odstawić na min. 2 godziny, a najlepiej na całą moc do lodówki. Po tym czasie odlać wodę, nasionka przepłukać wodą i wsypać do miksera.
2. Dodać 2 jajka.
3. Dodać 1 opakowanie serka typu grani
4. Dodać 1 łyżeczkę soli
5. Dodać szczyptę pieprzu
6. Dodać 4 łyżki oleju
7. Dodać pół łyżki proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Foremki posmarować olejem. Jeśli to foremki metalowe, to dno wyłożyć papierem do pieczenia, silikonowych nie trzeba. Napełniamy foremki masą tak na wysokość ok. 1,5 -2 cm. Po wierzchu posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, czarnuszką lub nie posypywać
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciągamy ciepłe z foremek. Jeśli miały papierki na dnie to usuwamy je dopiero, jak bułeczki wystygną (ja zrobiłam ten błąd, że odrywałam od gorących i mi się zdarły razem z ciastem - te, które wystygły już ładnie się odkleiły)."
8 lipca 2023, 20:44
Keto jagodzianki
piekne, przepis? pliiis😍