Temat: Pieczenie miesa - pytanie.

Moze ktos mi powie, bo nie jestem pewna jak dlugo piec schab. Niby proste - wszedzie podana jest 1 godzina na 1 kg miesa. Moj problem jest taki ze chce takie pieczenie zrobic 4 jednoczesnie. Przygotowuje impreze urodzinowa dla mojej mamy na ok.  30 osob. ( wiem, catering bylby prostszy😂).

Zamarynowalam schab - oliwa, musztarda  z miodem i rozmarynem, czosnkiem. Wyglada slicznie i gdyby to byla 1 pieczen to wszystko jasne. Ale mam ich 4 i nie wiem czy piec je osobno po kolei, czy na raz i wydluzyc czas, czy czasu nie wydluzac??????

Help😁

piecz wszystko jednocześnie, powinno wyjść ok.

udanej zabawy i miłego urlopu życzę ;)

Podziwiam, nie chciałoby mi się robić żarcia dla tylu gości choć lubię gotować. Wolałaby wydać kasę, iść do knajpy i cieszyć się spotkaniem. W ostateczności zamówić katering, bo wiadomo może 30 osób w knajpie w dzisiejszych czasach to może być za dużo 😳

Pasek wagi

Ja bym piekła po kolei. Może okazać się, że jedno mięso będzie potrzebowało mniej niż pozostałe. Tak naprawdę nie wiadomo czy zamiast godziny, dwie czy dwie dwadzieścia..

Ja bym piekła na raz i godzinę lub troszkę dłużej. Na logikę biorąc, schab ma przeważnie taką samą grubość więc tak samo szybko robi się "do środka" jak jest jeden kawałek czy jak 4 leżą obok siebie.

Noir_Madame napisał(a):

Podziwiam, nie chciałoby mi się robić żarcia dla tylu gości choć lubię gotować. Wolałaby wydać kasę, iść do knajpy i cieszyć się spotkaniem. W ostateczności zamówić katering, bo wiadomo może 30 osób w knajpie w dzisiejszych czasach to może być za dużo ?

jasne ze chcialam catering, ale bylo za pozno i ten ktory byl dostepny nie podobal mi sie. Mam swoj plan, robilam juz jedzenie na wiecej osob, ale na tyle to nie😂. 

No ale nie odpowiedzialas na pytanie z tematu😁

Mysle ze zrobie na dwie tury- po 2 czesci po godzinie.

Spokojnie możesz je piec razem. tutaj chodzi o wagę jednego kawałka, bo 2 kilowe mięso np z karczku czy szynki będzie grubsze, dlatego jest dłuższy czas pieczenia. Wiadomo dłużej będzie się trochę nagrzewano ze względu na ilość mięsa w piekarniku. Wiec wydłuż czas pieczenia do Ok 1.20-30. Pozdrawiam.

Pasek wagi

Ja bym piekła razem i trochę wydłużyła czas (10, może 20 minut - no chyba, że będziesz piekła na dwóch poziomach w termoobiegu, to wtedy bym już czasu nie wydłużała, bo termoobieg trochę podnosi temperaturę, więc się wyrówna). 

Berchen napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Podziwiam, nie chciałoby mi się robić żarcia dla tylu gości choć lubię gotować. Wolałaby wydać kasę, iść do knajpy i cieszyć się spotkaniem. W ostateczności zamówić katering, bo wiadomo może 30 osób w knajpie w dzisiejszych czasach to może być za dużo ?

jasne ze chcialam catering, ale bylo za pozno i ten ktory byl dostepny nie podobal mi sie. Mam swoj plan, robilam juz jedzenie na wiecej osob, ale na tyle to nie?. 

No ale nie odpowiedzialas na pytanie z tematu?

To pech, choć termin urodzin nie jest dla nikogo zaskoczeniem 🤭 ale z terminem imprezy może być różnie. Piekła bym wszystkie na raz, jestem pewna że dobrze się upieką.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.