Temat: Wasza ulubiony zdrowy obiad

Jak w tytule ;) Mowiac zdrowe nie mam na mysli samych brokulow z salata ;P, ale raczej o potrawy tworzone z surowych produktow, nie gotowce.

Szukam poprostu inspiracji ;D Przepisy mile widziane

Pasek wagi

roogirl napisał(a):

sadcat napisał(a):

roogirl napisał(a):

sadcat napisał(a):

golabki z kaszą zamiast ryzu (takie gotowane) , to bym mogla codziennie jesc ale nie mam czasu tego robićZupa pomidorowa.... gotuje z pomidorów w puszce i przecieru, zabielam delikatnie smietanka 12% w kartoniku, nie wazy sie przynajmniej, lubie jak jest taka bardzo pomidorowa (nie lubie z samego przecieru)Mam pytanko co do mleczka kokosowego, czy ono ma gesta konsystencje i po otwarciu, nie wstrzasniete jest jakby podzielone na biala i bezbarwna ciecz? 
Jak jest naturalne bez żadnych konserwantów to często tak. Ja kupuję takie z jakimś dodatkiem dzięki czemu przeważnie ma jednolitą konsystencję mleka.
Podasz mi nazwę? Bo tamto mnie odpycha, mialam nadzieje na cos jak mleko krowie o posmaku kokosa

To ja dokladnie to miałam :0

sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)

sadcat napisał(a):

roogirl napisał(a):

sadcat napisał(a):

roogirl napisał(a):

sadcat napisał(a):

golabki z kaszą zamiast ryzu (takie gotowane) , to bym mogla codziennie jesc ale nie mam czasu tego robićZupa pomidorowa.... gotuje z pomidorów w puszce i przecieru, zabielam delikatnie smietanka 12% w kartoniku, nie wazy sie przynajmniej, lubie jak jest taka bardzo pomidorowa (nie lubie z samego przecieru)Mam pytanko co do mleczka kokosowego, czy ono ma gesta konsystencje i po otwarciu, nie wstrzasniete jest jakby podzielone na biala i bezbarwna ciecz? 
Jak jest naturalne bez żadnych konserwantów to często tak. Ja kupuję takie z jakimś dodatkiem dzięki czemu przeważnie ma jednolitą konsystencję mleka.
Podasz mi nazwę? Bo tamto mnie odpycha, mialam nadzieje na cos jak mleko krowie o posmaku kokosa
To ja dokladnie to miałam :0

No to mi się akurat to rzadko trafia rozwarstwione. Generalnie jest najmniej rozwarstwiającym się mlekiem kokosowym jakie piłam, a było tego trochę. Jak ci nie smakuje spróbuj sojowego, migdałowego, kokosowego, konopnego.

Pasek wagi

mięso z warzywami/ kiełki stir fry 

Gołąbki, duszone lub pieczone mięso z kluskami śląskimi, pieczony kurczak. 

polly.198 napisał(a):

sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)

Podsmażasz albo dusisz ulubione warzywa, dodajesz pastę curry, podlewasz mleczkiem kokosowym, dodajesz jakiś białkowy dodatek jeśli chcesz (kawałki kurczaka/ciecierzyca/tofu) i gotowe :) Można oczywiście się pobawić i samemu "zbudować" smak przyprawami, które wcale jakieś cudaczne nie są ;) Chyba już w każdym markecie można dostać chilli, imbir, kumin, kurkumę, świeże albo suszone, ostatnio nawet widziałam swieża kurkumę. A pasta curry całkiem niezła jest teraz w ofercie Biedronki :)

Pasek wagi

Ja jestem wege i moj ostatnio ulubiony obiad to mieszanka meksykanska warzywa na patelnie z lidla, do tego brazowy ryz i domowej roboty sos czosnkowy na bazie jogurtu. 

snowflake_88 napisał(a):

polly.198 napisał(a):

sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)
Podsmażasz albo dusisz ulubione warzywa, dodajesz pastę curry, podlewasz mleczkiem kokosowym, dodajesz jakiś białkowy dodatek jeśli chcesz (kawałki kurczaka/ciecierzyca/tofu) i gotowe :) Można oczywiście się pobawić i samemu "zbudować" smak przyprawami, które wcale jakieś cudaczne nie są ;) Chyba już w każdym markecie można dostać chilli, imbir, kumin, kurkumę, świeże albo suszone, ostatnio nawet widziałam swieża kurkumę. A pasta curry całkiem niezła jest teraz w ofercie Biedronki :)

Dokładnie - wczoraj robiłam z zielona pasta curry z biedronki (jest tydzień azjatycki) z cieciorka ze słoika, soczewica bonduelle -taki misz masz tego co miałam w domu i co jest szybkie - poza tym warzywa czosnek cebula papryka i świezy imbir - podmazyc, dodać przyprawy - cukier (u mnie erytrytol -wyciąga trochę z pomidorów), sol, kumin, slodka papryka i chilli -to  taka baza przypraw, wrzucasz  pomidory z puszki, mleko kokosowe, paste curry  a potem te straczki i dusisz :)

W ogóle to jest świetne curry (tylko dla mnie dużo więcej przypraw):

http://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-curry-pieczonej-dyni-soczewica-inne-nosniki-dobrostanu/

Leczo z kiełbasą wiejska, zupy, kurczak curry, ogólnie jakieś makarony z sosami

snowflake_88 napisał(a):

polly.198 napisał(a):

sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)
Podsmażasz albo dusisz ulubione warzywa, dodajesz pastę curry, podlewasz mleczkiem kokosowym, dodajesz jakiś białkowy dodatek jeśli chcesz (kawałki kurczaka/ciecierzyca/tofu) i gotowe :) Można oczywiście się pobawić i samemu "zbudować" smak przyprawami, które wcale jakieś cudaczne nie są ;) Chyba już w każdym markecie można dostać chilli, imbir, kumin, kurkumę, świeże albo suszone, ostatnio nawet widziałam swieża kurkumę. A pasta curry całkiem niezła jest teraz w ofercie Biedronki :)

Dzieki :) to chyba nabede jakas paste i troche przypraw, mam w domu imbir, curry, kurkume nawet, ale kuminu na oczy nie widzialam :D 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.