- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 października 2018, 12:06
Jak w tytule ;) Mowiac zdrowe nie mam na mysli samych brokulow z salata ;P, ale raczej o potrawy tworzone z surowych produktow, nie gotowce.
Szukam poprostu inspiracji ;D Przepisy mile widziane
9 października 2018, 23:39
Dzieki :) to chyba nabede jakas paste i troche przypraw, mam w domu imbir, curry, kurkume nawet, ale kuminu na oczy nie widzialam :DPodsmażasz albo dusisz ulubione warzywa, dodajesz pastę curry, podlewasz mleczkiem kokosowym, dodajesz jakiś białkowy dodatek jeśli chcesz (kawałki kurczaka/ciecierzyca/tofu) i gotowe :) Można oczywiście się pobawić i samemu "zbudować" smak przyprawami, które wcale jakieś cudaczne nie są ;) Chyba już w każdym markecie można dostać chilli, imbir, kumin, kurkumę, świeże albo suszone, ostatnio nawet widziałam swieża kurkumę. A pasta curry całkiem niezła jest teraz w ofercie Biedronki :)sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)
fun fact: nigdy w życiu nie dodałam przyprawy curry do curry :) no niektórych potraw nie da się zrobić bez 'cudacznych przypraw' bo są one kluczowe i dzięki nim potrawa nazywa się jak nazywa i smakuje jak smakuje, to prawie tak jak chcieć zrobić pomidorową bez pomidorów. ;)
spróbuj, to zupełnie nie jest trudne tymi kuminami i masalami operować, bo nie da się przegiąć jak z solą czy czili że coś stanie się ohydne i niejadalne. jest sezon na dynię, w internecie roi się od przepisów, coś prostego znajdziesz na pewno. powodzenia :)
10 października 2018, 02:44
pieczony pstrag lub losos w piekarniku z cytryna i pietruszka, pieczpne ziemniaki i salatka ogorek/pomidor/cebula/rzodkiewka
10 października 2018, 07:26
Dokładnie - wczoraj robiłam z zielona pasta curry z biedronki (jest tydzień azjatycki) z cieciorka ze słoika, soczewica bonduelle -taki misz masz tego co miałam w domu i co jest szybkie - poza tym warzywa czosnek cebula papryka i świezy imbir - podmazyc, dodać przyprawy - cukier (u mnie erytrytol -wyciąga trochę z pomidorów), sol, kumin, slodka papryka i chilli -to taka baza przypraw, wrzucasz pomidory z puszki, mleko kokosowe, paste curry a potem te straczki i dusisz :)W ogóle to jest świetne curry (tylko dla mnie dużo więcej przypraw):http://mrspolka-dot.com/wegetarianskie-curry-piecz...Podsmażasz albo dusisz ulubione warzywa, dodajesz pastę curry, podlewasz mleczkiem kokosowym, dodajesz jakiś białkowy dodatek jeśli chcesz (kawałki kurczaka/ciecierzyca/tofu) i gotowe :) Można oczywiście się pobawić i samemu "zbudować" smak przyprawami, które wcale jakieś cudaczne nie są ;) Chyba już w każdym markecie można dostać chilli, imbir, kumin, kurkumę, świeże albo suszone, ostatnio nawet widziałam swieża kurkumę. A pasta curry całkiem niezła jest teraz w ofercie Biedronki :)sorry za offtop, ale jak robicie to slynne curry? Bo nigdy nie jadlam a z tego co rozumiem to mozna pokombinowac z warzywami. Niby przegladalam rozne przepisy, ale sa jakies takie skomplikowane, zawsze jakas pasta curry i cudaczne przyprawy, ktorych od reki nie mam. Dajcie prosty przepis ;)Ogladam kanal dziewczyny z Arabii Saudyjskiej i u niej w kuchni podstawa jest właśnie czosnek+imbir+zielone chili (ubija to wszystko w moździerzu, az sobie moździerz zakupilam). W garnku podgrzewa olej kokosowy, daje cebule, te paste i to jest zwykle taki początek gotowania u niej. Nie jadam imbiru ale sprobuje.
10 października 2018, 07:54
Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową i ryżem, ojeju jakie to dobre! <3
13 października 2018, 11:54
Ogladam kanal dziewczyny z Arabii Saudyjskiej i u niej w kuchni podstawa jest właśnie czosnek+imbir+zielone chili (ubija to wszystko w moździerzu, az sobie moździerz zakupilam). W garnku podgrzewa olej kokosowy, daje cebule, te paste i to jest zwykle taki początek gotowania u niej. Nie jadam imbiru ale sprobuje.
Podaj proszę nazwę tego kanału, chętnie się zainspiruję kulinarnie :)