Temat: Jak jecie awokado?

Skusilam sie wreszcie na awokado i znow sie rozczarowalam (jak z humusem). Zrobilam paste z czosnkiem, cytryna, sola i nie smakuje mi. O dziwo udalo m i sie wybrac dobre, dojrzałe :)

Prosze o przepisy od osob, ktore czesto jedza.

A ja zazwyczaj kromka chleba+ awokado+ pomidor+ szczypta soli. Przepyszne!

No wsadzm do buzi, robie "omam amam" i połykam :) Nie robie żadnych dań, tak szamam jak arbuza. 

Najczęściej dodaję do sałatek,  czasem cienkie plasterki na kanapkę albo duże kawałki na talerz z jajkiem. Lubię jego smak, więc właściwie mogę jeść ze wszystkim.

Ostatnio wpadłam na to,  żeby po obraniu je mrozić i wreszcie nie mam problemu z tym,  że jednego dnia są twarde a następnego przejrzałe, kupuję od razu w większych ilościach i mam pod ręką (tzn. w zamrażalniku).

niewiadoma_a napisał(a):

No wsadzm do buzi, robie "omam amam" i połykam :) Nie robie żadnych dań, tak szamam jak arbuza. 

:D

klasyczne guacamole

Do omleta dorzucam czasem

Do sałatki z kurczakiem 

W plasterki na kanapki

Podobno robi się też krem czekoladowy(coś jak nutella), ale tego nie próbowałam, możesz zobaczyć:)

Koktajl z mlekiem, miodem i cytryną. Mega!

niewiadoma_a napisał(a):

No wsadzm do buzi, robie "omam amam" i połykam :) Nie robie żadnych dań, tak szamam jak arbuza. 


:D smaruję na chlebie, na to jajo sadzone i rukola<3

Pasek wagi

Ja najczęściej po prostu solę i do buźki :) 

Guacamole czesto bardzo robie. Czasem w omlecie. Ostatnio tez na sniadanie w wersji jajka pieczone w awokado pyszota. W plaster I na kanapki. Albo tez niedawno wyczailam w pastry polozene na tostach na to plaster pomidora I na wierzch jajko w koszulce... jak dla mnie bajka. 

Jak dla mnie podstawa do awokado to swieza kolendra I sok limonka lub cytryna. 

Pasek wagi

jem tylko hass. musi być dojrzałe. polubiłam awokado dopiero 2 lub 3 lata temu (nie pamiętam dokładnie).

wcześniej wydawało mi się mdłe, ale jak spróbowałam je z solą celtycką, polane dobrą oliwą i do tego nasionka konopii to ...

miazga!!! tak bardzo mi posmakowało.

kiedyś namiętnie robiłam z awokado i bananów, mleka kokosowego i stewii - czekoladowy pudding = niebo w gębie, jak na wierzch

kroiłam jeszcze plasterki banana, pokruszone orzechy czy chipsy kokosowe. oj, właśnie mi się przypomniało, ze dawno takiego puddingu nie jadłam.

awokado jest mega zdrowe. mam o AWOKADO wypasiony wpis, w którym podaję, dlaczego awokado warto jeść i generalnie piszę tam duuuuuuzo o tym owocu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.