Temat: Skórka od banana

Lubię od czasu do czasu poczytać artykuły na stronie eatThisNotThat i szczerze mówiąc zdziwiłam się, kiedy zobaczyłam artykuł o skórkach od banana - u mnie w rodzinie faktycznie nigdy ich nie wyrzucaliśmy ale używaliśmy jako podpałki bo podpatrzenia od znajomych w domu :) ale nie miałam pojęcia, że skórkę od banana można tez jeść ! Któraś z was próbowała ? No i czy to w ogóle bezpieczne ? Sama bym się nie zdecydowała na jedzenie skórek od bananów w Polsce, z wiadomych względów te banany są pryskane chemią, zresztą według niektórych źródeł mogą zawierać kwas taninowy. Ale czy w naturalnym środowisku można je zjadać ? Słyszałyście o tym / znacie kogoś kto zjada też skórki ? 

Epestka napisał(a):

Małpy jedzą bez skórki. Ciekawe dlaczego

 to samo miałam napisac ;)

Pasek wagi

eszaa napisał(a):

Epestka napisał(a):

Małpy jedzą bez skórki. Ciekawe dlaczego
 to samo miałam napisac ;)
Bo to małpy.

Nie słyszałam o tym by ktoś jadł skórkę od banana, ale mnie np dziwi że ktoś je bób w skórce albo pieczarki surowe. Słyszałam natomiast że skórka od banana jest dobrym nawozem ( ktoś na forum już o tym wspominał) i że naciera sie liście storczyków skórką od banana.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.