Temat: Skórka od banana

Lubię od czasu do czasu poczytać artykuły na stronie eatThisNotThat i szczerze mówiąc zdziwiłam się, kiedy zobaczyłam artykuł o skórkach od banana - u mnie w rodzinie faktycznie nigdy ich nie wyrzucaliśmy ale używaliśmy jako podpałki bo podpatrzenia od znajomych w domu :) ale nie miałam pojęcia, że skórkę od banana można tez jeść ! Któraś z was próbowała ? No i czy to w ogóle bezpieczne ? Sama bym się nie zdecydowała na jedzenie skórek od bananów w Polsce, z wiadomych względów te banany są pryskane chemią, zresztą według niektórych źródeł mogą zawierać kwas taninowy. Ale czy w naturalnym środowisku można je zjadać ? Słyszałyście o tym / znacie kogoś kto zjada też skórki ? 

nie próbowałam, ale bym spróbowała w kraju gdzie banany naturalnie rosną i jest szansa je dostać bez pestycydów i masy konserwantów na wierzchu.

jakoś nie jestem przekonana do tej skórki. To tak samo jak skórka kiwi tez jest jadalna :D

Pierwsze słyszę, ale jakoś nie mam ochoty próbować :/

Brzmi to dla mnie równie apetycznie co jedzenie obierków po ziemniakach,

Mnie na szkoleniu z zakresu interwencji kryzysowej uczono, że ma działanie halucynogenne i jest to niestety popularne wśród gimnazjalistów. 

Matylda111 napisał(a):

Mnie na szkoleniu z zakresu interwencji kryzysowej uczono, że ma działanie halucynogenne i jest to niestety popularne wśród gimnazjalistów. 

dzisas,czego to małolaty nie wymyślą dla odlotu. za moich czasów jedli gałkę muszkatałową. 

Pasek wagi

nie na pewno bym nie spróbowała. Nie przemawia to do mnie. 

Nigdy nie słyszałam o jedzeniu skórki, nawet w krajach gdzie rosna naturalnie...(ale o robieniu z mokrej skóry podpałki tez nie słyszałam ;) ) Natomiast jak najbardziej można z niej zrobić świetny nawóz do roślin miksując z fusami z kawy i zagrzebując ten miks pod rośliny w ogrodzie...

Małpy jedzą bez skórki. Ciekawe dlaczego

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.