- Dołączył: 2009-05-11
- Miasto: Małopolska
- Liczba postów: 5394
27 marca 2011, 10:49
Hejo kobitki... tak się właśnie zastanawiam.. co lepsze- lekki serek wiejski 3 % 100g/80 kcal... czy twaróg chudy- 100g/99 kcal.
głównie chodzi mi o śniadania i kolacje- czyli dochodzą do tego dodatki- np. dżem, zioła,warzywka, albo sam serek.
Co zdrowsze i bardziej wartościowe? duża różnica między serkami?
27 marca 2011, 12:22
Zdecydowanie twaróg.
Zresztą masz porównanie składników odżywczych produktów Piątnica:
wiejski 3%:
Białko w 100 g: | 11,00 g |
Węglowodany w 100 g: | 2,40 g |
Tłuszcz w 100 g: | 3,00 g |
twaróg 0%:
Białko w 100 g: | 18,50 g |
Węglowodany w 100 g: | 3,50 g |
Tłuszcz w 100 g: | 0,00 g |
Nawet lepiej jeść półtłusty twaróg, mniej przetworzony.
Poza tym wystarczy się zainteresować, jak się robi serek wiejski - ma dodatki śmietanki i soli.
Zgadzam się, że jeśli Ci nie smakuje twaróg, to nie ma co się męczyć, ale jeśli smakowo nie widzisz żadnej różnicy, to zdecydowanie twaróg - zdrowszy, więcej białka, mniej przetworzony.
27 marca 2011, 12:53
> Wydaje mi się że ziarnisty. Przynajmniej mniej
> tłusty :P
co ma do tego tłuszcz??? lepszy jest wlasnie twaróg, ale jako źródło białka nadaje sie TYLKO na noc, zeby zapobiegać katabolizmowi, ze względu na to, ze zawiera kazeine- czyli białko wolnowchłaniane. w ciągu dnia zadne twarogi, serki wiejskie, itp są kompletnie niepotrzebne. inna kwestia, ze na redukcji nabiał nalezy wykluczyc (z wyjątkiem tylko tego twarogu na noc), bo nie sluzy to chudnieciu. polecam arty o prolaktynie i laktozie
- Dołączył: 2010-05-12
- Miasto: Między Niebem A Ziemią
- Liczba postów: 4746
27 marca 2011, 12:57
mona ja Cie oslabiam?..Mnie oslabia to co sie dzieje na Vitalii poprostu...
Oba produkty sa zdrowe,wiec powinnas wybrac to co Ci bardziej smakuje.
A pisanie,ze serek wiejski jest niezdrowy bo ma sól i smietanke to juz w ogole jakas totalna porazka jak dla mnie...szczegolnie,ze Ty napisalas w swoim poscie ze chcesz dodac do niego dżem ktory chyba jest bardziej yyy''niezdrowy''niz sol w wiejskim serku?!..Poza tym ''jaranie sie''dziewczyn tym,ze cos nie ma tluszczu,a potem 100000 tematow czemu nie mam @ to jest dopiero oslabiajace!
Nie chce na Ciebie naskakiwac,bo to nie o to chodzi.Poprostu masz jesc moja droga smacznie i takie ''dylematy..serek czy twarog''sa bezsensu;)
27 marca 2011, 13:01
Poza tym ''jaranie
> sie''dziewczyn tym,ze cos nie ma tluszczu,a potem
> 100000 tematow czemu nie mam @ to jest dopiero
> oslabiajace!
dokladnie. tłuszczu w nabiale sie boją jak diabeł święconej wody, a jak sie nawpieprzają czekolad, ciast, pierogów, parówek, kolorowych jogurcików, galaretek i całej masy innych świństw, to się zadna nie martwi o kcal i tłumaczy "bo musiaaaałaaam, bo organizm sie domaga, bo dieta ma byc przyjemnaaaaa"....sraty taty i tyle
- Dołączył: 2009-05-11
- Miasto: Małopolska
- Liczba postów: 5394
27 marca 2011, 13:38
dziewczyny ja zapytałam się z czystej ciekawości.. bo czytam pamiętniki niektórych osób i jedne jedzą tylko serki ziarniste, inne tylko twarogi... i tak się zastanawiałam co lepsze... nie z racji kalorii itp. Po prostu.. oba lubię i nie ma różnicy który bym jadła.. jeśli np. twaróg albo serek byłby dużo zdrowszy..
Co do zawartości tłuszczu- zgadzam się z wami w 100 % :)
27 marca 2011, 13:46
zdrowszy bezapelacyjnie jest chudy twaróg; serki ziarniste zawierają konserwanty i tłuszcz, który lepiej dodać do chudego twarogu w postaci oliwy z oliwek, bo ten w serku nie jest wartościowy
- Dołączył: 2010-03-28
- Miasto: Kato
- Liczba postów: 2868
27 marca 2011, 13:55
A ja myślę, że warto jeść to i to.
Serek wiejski na pewno jest 'praktyczniejszy', ale ja np. bardzo lubię kanapkę, na którą kładę plaster twarogu+warzywa i koniecznie pieprz, czasem odrobinę soli ;)
27 marca 2011, 13:56
E tam, trzeba mieszać, monotonia to zło. Ja uwielbiam twaróg na kanapki. A jak mam ochotę na wiejski (a nie mam w domu), to mieszam twaróg z jogurtem naturalnym i jest pycha.
27 marca 2011, 14:12
> mona ja Cie oslabiam?..Mnie oslabia to co sie
> dzieje na Vitalii poprostu...Oba produkty sa
> zdrowe,wiec powinnas wybrac to co Ci bardziej
> smakuje.A pisanie,ze serek wiejski jest niezdrowy
> bo ma sól i smietanke to juz w ogole jakas totalna
> porazka jak dla mnie...szczegolnie,ze Ty napisalas
> w swoim poscie ze chcesz dodac do niego dżem ktory
> chyba jest bardziej yyy''niezdrowy''niz sol w
> wiejskim serku?!..Poza tym ''jaranie
> sie''dziewczyn tym,ze cos nie ma tluszczu,a potem
> 100000 tematow czemu nie mam @ to jest dopiero
> oslabiajace!Nie chce na Ciebie naskakiwac,bo to
> nie o to chodzi.Poprostu masz jesc moja droga
> smacznie i takie ''dylematy..serek czy twarog''sa
> bezsensu;)
Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Pytanie autorki wątku:
"Co zdrowsze i bardziej wartościowe? duża różnica między serkami?"
Twoja odpowiedź:
"
I serek i twarog jest dobry podczas diety,a Ty jedz co Ci
bardziej smakuje.Oba produkty sa wartosciowe i zdrowe - skoro wzielas
sie za diete to dziwi mnie twoje pytanie,bo swiadczy o calkowitym braku
wiedzy na temat diety."
Pytanie dotyczyło tego, który z tych produktów jest zdrowszy. Jako że są one porównywalne, pytanie jest jak najbardziej sensowne.
Rzucasz się jak wesz na grzebieniu, jakby Ci dziewczyna zrobiła krzywdę, zakładając taki wątek (nie masz lepszych rzeczy do roboty, że się tak tym podniecasz?), co jest tym bardziej śmieszne, że jej pytanie jest sensowne.
W dodatku udzieliłaś jej nieprawdziwej odpowiedzi. Produkty te nie są tak samo zdrowe, co świadczy o Twoim "calkowitym braku
wiedzy na temat diety." ![]()
Edytowany przez NinjaMuffin 27 marca 2011, 14:14
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
27 marca 2011, 14:40
jedz co lubisz
więcej białka ma twaróg
ja jem i jedno i drugie, zależy do czego