Temat: Ile tłuszczu przykleiło się do warzyw podczas smażenia?

Moja mama miała zrobić lekkie warzywne danie, i usmażyła wszystko w takiej ilości tłuszczu, że w patelni po zdjęciu jedzenia został centymetr oleju... jedząc czułam, że każdy kawałeczek oblepiony był tłuszczem, który pozostawał mi na ustach, a na talerzu zostało wiele plam tego co ściekło. One po prostu tonęły w oleju. Ile policzyć oleju na jeden talerz takiego dania? Składało się z różnych warzyw pokrojonych w kostkę i z kurczaka.

Daj mi 5 min...

Pasek wagi

Ech, dobrze wiesz, że liczę na to, że ktoś przeczytał odpowiedni artykuł lub znalazł inne dobre źródło potrzebnej mi wiedzy i mi ją przekaże. A może ktoś sprawdził to ważąc eksperymentalną porcję jedzenia, a następnie natłuszczając ją? A może ktoś wie, że jak doda na patelnię pięć łyżek oleju, to na pacie zostaną np. dwie co oznacza, że porcja wchłania 30 g oleju? Różne ludzie mają doświadczenia.

5 łyżek oleju to 25 gr oleju ,łyżka ma 5 gr a nie 10 gr ....sprawdziłam , jeżeli warzywa były całe w tłuszczu to jeśli porcja miała jakieś 300gr to pewnie z 5gr.

HelloPomello napisał(a):

5 łyżek oleju to 25 gr oleju ,łyżka ma 5 gr a nie 10 gr ....sprawdziłam , jeżeli warzywa były całe w tłuszczu to jeśli porcja miała jakieś 300gr to pewnie z 5gr.

Łyżka łyżce jednak nierówna.. http://www.ilewazy.pl/lyzka-oleju.

Ja sądzę, że tam tłuszczu było dużo więcej niż 5 gram. 

Pasek wagi

jeżeli warzywa, aż tonęły w tłuszczu, to nie było to 5g, a min 35g obstawiam

Pasek wagi

Marta11148 napisał(a):

Daj mi 5 min...
se se se :D

Jprd co za pytanie :D

Warzywa sporo wpijaja tłuszczu :( mogłaś na ręczniku papierowym odsączyć :(

Pasek wagi

Jeżeli nadal chcesz odzyskać okres to przestań przejmować się takimi pierdołami.

Wczoraj się jakoś załamałam, znowu pobrałam apkę do kalorii, znowu liczę i znowu nie myślę o niczym innym, walczą we mnie dwie chęci, jedna od okresu, druga od brzucha bez tłuszczu...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.