Temat: Awokado - jak się nie zrazić? Sposób podania

Dawno, dawno temu kupiłam awokado, zjadłam i mi nie smakowało. W tym czasie mój gust smakowy obrócił się o 180 stopni. Chcę znowu spróbować zjeść ten owoc. W sklepie wszystkie były twardawe i jednakowego rozmiaru, wzięłam więc jedno i teraz pytanie - czekać aż zmięknie do takiego stopnia miękkości, jak banan z pierwszymi kropkami, niemal czorny banan czy w ogóle nie czekać i szamać póki twarde? Jaki sposób podania najlepiej Wam odpowiada? Po prostu zrobić paćkę na kanapce? Jak przechowywać, jeśli zjem połowę? (Nie mam w domu cytryny.) 

Przepraszam za poziom moich pytań.

Musi zmięknąć, raz spróbowałam takiego twardego - okropnie gorzkie, fuuuj. A jak jest odpowiednio dojrzałe, to robię z niego i masło czosnkowe, i "nutellę" na naleśniki (właśnie zjadłam :D ), ale i tak najbardziej lubię samo sobie zjeść, uwielbiam ten orzechowy posmak! 

Pasek wagi

nikt nie polecił guacamole?! awokado + limonka + czosnek + pomidor + cos ostrego i wszystko zmieszac na paste, ja uwielbiam z chlebem i twarogiem

ja robilam sałatek z avokado,dodawalam  gotowanego kurczaka,warzywa i doprawialam do smaku. :) pycha. 

Pasek wagi

Jak chcesz zjeść tylko połowę to z drugiej połowy nie wyciągaj pestki - wtedy nie ściemnieje. 

Uwielbiam na kanapki, posypuję je solą :) Można dodawać do sałatek i koktajli :)

Awokado twarde jest okropne. Jeśli takie kupiłaś to trzeba z bananem potrzymać żeby dojrzało. 

Pasek wagi

Avocado, slodkie kartofle, tofu i durian to chyba najgorsze rzeczy jakie jadlem. Z avocado kombinowalem kilka razy, kupowalem rozne kolory, twarde, miekkie i zawsze lipa.

Dojrzej je :) ja jem w sałatce albo z solą i pieprzem. Jak jesz pół, to drugie pół z pestką schowaj do lodówki.

Ja bardzo lubie awokado na toscie z ciemnego pieczywa z jajkiem sadzonym. Ewa Chodakowska podala kiedys super przepis na paste kanapkowa: awokado, czerwona papryka, feta (albo bialy ser), pomidor, oliwki, czosnek, sol, pieprz, odrobina limonki, jak dla mnie to jest po prostu pyszne i zdrowe

Gdy będzie miękkie możesz: ugnieść z cytryną, solą i pieprzem (opcjonalne dodatki: czosnek, czerwona cebula, suszone pomidory, świeże pomidory). Na pierwszy raz możesz ugnieść/zmiksować je z twarożkiem, będzie taki serek awokadowy, smaczne. Jem na chlebie, w sałatce, wypełnione krewetkami. 

Połówkę, która Ci zostanie włóż koniecznie wraz z pestką do lodówki - zapobiegnie czernieniu.

miekkie przejrojona na pol pokropione sokiem z limonki I posolone.lub w formie guacamole

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.