- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 stycznia 2016, 18:18
Dawno, dawno temu kupiłam awokado, zjadłam i mi nie smakowało. W tym czasie mój gust smakowy obrócił się o 180 stopni. Chcę znowu spróbować zjeść ten owoc. W sklepie wszystkie były twardawe i jednakowego rozmiaru, wzięłam więc jedno i teraz pytanie - czekać aż zmięknie do takiego stopnia miękkości, jak banan z pierwszymi kropkami, niemal czorny banan czy w ogóle nie czekać i szamać póki twarde? Jaki sposób podania najlepiej Wam odpowiada? Po prostu zrobić paćkę na kanapce? Jak przechowywać, jeśli zjem połowę? (Nie mam w domu cytryny.)
Przepraszam za poziom moich pytań.
23 stycznia 2016, 18:58
Musi zmięknąć, raz spróbowałam takiego twardego - okropnie gorzkie, fuuuj. A jak jest odpowiednio dojrzałe, to robię z niego i masło czosnkowe, i "nutellę" na naleśniki (właśnie zjadłam :D ), ale i tak najbardziej lubię samo sobie zjeść, uwielbiam ten orzechowy posmak!
23 stycznia 2016, 19:15
nikt nie polecił guacamole?! awokado + limonka + czosnek + pomidor + cos ostrego i wszystko zmieszac na paste, ja uwielbiam z chlebem i twarogiem
23 stycznia 2016, 19:59
ja robilam sałatek z avokado,dodawalam gotowanego kurczaka,warzywa i doprawialam do smaku. :) pycha.
23 stycznia 2016, 21:06
Jak chcesz zjeść tylko połowę to z drugiej połowy nie wyciągaj pestki - wtedy nie ściemnieje.
23 stycznia 2016, 22:01
Uwielbiam na kanapki, posypuję je solą :) Można dodawać do sałatek i koktajli :)
24 stycznia 2016, 13:45
Awokado twarde jest okropne. Jeśli takie kupiłaś to trzeba z bananem potrzymać żeby dojrzało.
24 stycznia 2016, 15:03
Avocado, slodkie kartofle, tofu i durian to chyba najgorsze rzeczy jakie jadlem. Z avocado kombinowalem kilka razy, kupowalem rozne kolory, twarde, miekkie i zawsze lipa.
Edytowany przez 1dd9104a2b3f4a53eea0613eae513672 24 stycznia 2016, 15:04
24 stycznia 2016, 16:34
Dojrzej je :) ja jem w sałatce albo z solą i pieprzem. Jak jesz pół, to drugie pół z pestką schowaj do lodówki.
24 stycznia 2016, 17:17
Ja bardzo lubie awokado na toscie z ciemnego pieczywa z jajkiem sadzonym. Ewa Chodakowska podala kiedys super przepis na paste kanapkowa: awokado, czerwona papryka, feta (albo bialy ser), pomidor, oliwki, czosnek, sol, pieprz, odrobina limonki, jak dla mnie to jest po prostu pyszne i zdrowe
24 stycznia 2016, 18:20
Gdy będzie miękkie możesz: ugnieść z cytryną, solą i pieprzem (opcjonalne dodatki: czosnek, czerwona cebula, suszone pomidory, świeże pomidory). Na pierwszy raz możesz ugnieść/zmiksować je z twarożkiem, będzie taki serek awokadowy, smaczne. Jem na chlebie, w sałatce, wypełnione krewetkami.
Połówkę, która Ci zostanie włóż koniecznie wraz z pestką do lodówki - zapobiegnie czernieniu.