Temat: Awokado - jak się nie zrazić? Sposób podania

Dawno, dawno temu kupiłam awokado, zjadłam i mi nie smakowało. W tym czasie mój gust smakowy obrócił się o 180 stopni. Chcę znowu spróbować zjeść ten owoc. W sklepie wszystkie były twardawe i jednakowego rozmiaru, wzięłam więc jedno i teraz pytanie - czekać aż zmięknie do takiego stopnia miękkości, jak banan z pierwszymi kropkami, niemal czorny banan czy w ogóle nie czekać i szamać póki twarde? Jaki sposób podania najlepiej Wam odpowiada? Po prostu zrobić paćkę na kanapce? Jak przechowywać, jeśli zjem połowę? (Nie mam w domu cytryny.) 

Przepraszam za poziom moich pytań.

kasza kuskus, pomidor,awokado, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Taka sałatka z Vitaliowej SD diety.  Lubię i często jem.

Ja robie paste serowa na kanapki - mieszam z czosnkiem i twarogiem. Do tego musi byc wzglednie miekkie, bo inaczej ciezko rozgniesc widelcem. 

Smaczne tez jest z jajkiem, taka pasta jajeczno-awokado. 

Przechowuje drugie pol w lodowce w folii ale zazwyczaj nie dluzej niz 2 dni

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.