- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 stycznia 2016, 18:18
Dawno, dawno temu kupiłam awokado, zjadłam i mi nie smakowało. W tym czasie mój gust smakowy obrócił się o 180 stopni. Chcę znowu spróbować zjeść ten owoc. W sklepie wszystkie były twardawe i jednakowego rozmiaru, wzięłam więc jedno i teraz pytanie - czekać aż zmięknie do takiego stopnia miękkości, jak banan z pierwszymi kropkami, niemal czorny banan czy w ogóle nie czekać i szamać póki twarde? Jaki sposób podania najlepiej Wam odpowiada? Po prostu zrobić paćkę na kanapce? Jak przechowywać, jeśli zjem połowę? (Nie mam w domu cytryny.)
Przepraszam za poziom moich pytań.
23 stycznia 2016, 18:22
ja czekam aż będzie miękkie i robie albo pesto albo po prostu miksuję z dużą ilością czosnku i wychodzi takie czosnkowe masełko.
23 stycznia 2016, 18:24
Bo awokado samo w sobie to nic specjalnego. To bardziej taka gąbka, która przesiąka podanymi z nią składnikami. Trochę jak tofu. Ja zazwyczaj jem do sałatki, ale ludzie robią z tego krem czekoladowy na kanapki, lody albo pastę jajeczną.
23 stycznia 2016, 18:25
Wlozyc w papierowa torbe z jablkiem by szybciej dojrzalo,dobre jest jak nacisniesz palcem i jest miekkie robi sie dolek,miekkiego nie trzymac zbyt dlugo bo zciemnieje w srodku i zacznie gnic.Ja jem w salacie,smaruje jak maslem sole pieprze lub w polowke daje troche majonezu lub sosu winegrette i jem z chlebem,ewentualnie robie w dolek po pestce wkladam krewetki z majonezem,szynke z majonezem lub tunczyka z majonezem.Nie zjesz calego nie wyjmuj z drugiej polowy pestki,przechowuj w lodowce.
23 stycznia 2016, 18:31
Moja współlokatorka jada takie już zmięknięte, żeby w środku była ,,ciapka" - smaruje nim chleb :P
23 stycznia 2016, 18:34
Dojrzałe awokado ma lekko orzechowy smak. Smaruję nim pieczywo zamiast masłem, dodaję pokrojone do sałatek, dodaję do shake-ów, zjadam samo.
23 stycznia 2016, 18:35
Ja w sklepie na miękkie awokado jeszcze nie trafiłam ;) Twardego awokado nie polecam. Ja swoje owijaj w folię śniadania i chowam do ciemnego miejsca. Szybciej dojrzewa. Ja lubię z pieprzem, solą ni czosnkiem dodawac na wafle ryzowe ;) Czasem daję do koktajlu ale nie więcej niż 1/4 ;)
23 stycznia 2016, 18:38
Najczesciej dodaje do koktajlu jogurtowego z bananem. Lubie tez zjadac samo lub tak jak dziewczyny pisaly - zamiast maselka
23 stycznia 2016, 18:41
owiń gazetą na 2-3 dni , a dojrzalosc sprawdz : wbijajac u góry owocu taki jakby ogonek jak wejdzie łątwo to jest dojrzałe :)