Temat: Awokado - jak się nie zrazić? Sposób podania

Dawno, dawno temu kupiłam awokado, zjadłam i mi nie smakowało. W tym czasie mój gust smakowy obrócił się o 180 stopni. Chcę znowu spróbować zjeść ten owoc. W sklepie wszystkie były twardawe i jednakowego rozmiaru, wzięłam więc jedno i teraz pytanie - czekać aż zmięknie do takiego stopnia miękkości, jak banan z pierwszymi kropkami, niemal czorny banan czy w ogóle nie czekać i szamać póki twarde? Jaki sposób podania najlepiej Wam odpowiada? Po prostu zrobić paćkę na kanapce? Jak przechowywać, jeśli zjem połowę? (Nie mam w domu cytryny.) 

Przepraszam za poziom moich pytań.

ja czekam aż będzie miękkie i robie albo pesto albo po prostu miksuję z dużą ilością czosnku i wychodzi takie czosnkowe masełko.

Bo awokado samo w sobie to nic specjalnego. To bardziej taka gąbka, która przesiąka podanymi z nią składnikami. Trochę jak tofu. Ja zazwyczaj jem do sałatki, ale ludzie robią z tego krem czekoladowy na kanapki, lody albo pastę jajeczną.

Pasek wagi

Wlozyc w papierowa torbe z jablkiem by szybciej dojrzalo,dobre jest jak nacisniesz palcem i jest miekkie robi sie dolek,miekkiego nie trzymac zbyt dlugo bo zciemnieje w srodku i zacznie gnic.Ja jem w salacie,smaruje jak maslem sole pieprze lub w polowke daje troche majonezu lub sosu winegrette i jem z chlebem,ewentualnie robie w dolek po pestce wkladam krewetki z majonezem,szynke z majonezem lub tunczyka z majonezem.Nie zjesz calego nie wyjmuj z drugiej polowy pestki,przechowuj w lodowce.

Pasek wagi

Moja współlokatorka jada takie już zmięknięte, żeby w środku była ,,ciapka" - smaruje nim chleb :P

Dojrzałe awokado ma lekko orzechowy smak. Smaruję nim pieczywo zamiast masłem, dodaję pokrojone do sałatek, dodaję do shake-ów, zjadam samo.

Ja w sklepie na miękkie awokado jeszcze nie trafiłam ;) Twardego awokado nie polecam. Ja swoje owijaj w folię śniadania i chowam do ciemnego miejsca. Szybciej dojrzewa. Ja lubię z pieprzem, solą ni czosnkiem dodawac na wafle ryzowe ;) Czasem daję do koktajlu ale nie więcej niż 1/4 ;)

Najczesciej dodaje do koktajlu jogurtowego z bananem. Lubie tez zjadac samo lub tak jak dziewczyny pisaly - zamiast maselka

owiń gazetą na 2-3 dni , a dojrzalosc sprawdz : wbijajac u góry owocu taki jakby ogonek jak wejdzie łątwo to jest dojrzałe :)

Ja też się zrazilam bardzo do awokado, nie byłam w stanie zjeść, nie kupowałam długi czas, aż w końcu nastawilam się, że kupuje go żeby zastąpić masło i podziałało ;) Teraz lubię posmarować kanapkę, posypać kiełkami albo ugotować jajko, pokroić i dać na kanapkę :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.