- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 lutego 2015, 17:07
W jednych artykułach piszą, że możemy jeść nawet 10 jajek tygodniowo a w innym, że tylko 3 bo podnosi cholesterol.
Wierzycie w ten cholesterol? Ile jajek jecie?
Ja bardzo lubię jajka, zdarza się, że w tygodniu pochłaniam 10 a zdarza się tydzień bez żadnych jajek.
3 lutego 2015, 17:30
Bardzo obrazowa historia, jurysdykcja :-D
3 lutego 2015, 17:37
Miałam jakiś czas poważną rozkminę na ten temat, bo lubię jajka. Jeden twierdzi, że wolno, drugi, że nie wolno ..tak samo z artykułami...raz, że zdrowa, raz, że niezdrowe. Postanowiłam, że uwierzę w pozytywne opinie :D
3 lutego 2015, 17:42
Nie, jajka nie podnoszą cholesterolu. Cholesterol sam się w organizmie wytwarza. To, co jest szkodliwe, to jajka (i mleko) w proszku.
3 lutego 2015, 17:45
Cholesterol pokarmowy wchodzi do wątrobowej puli cholesterolu. Idąc dalej - Zwiększająca się zawartość cholesterolu w hepatocytach wpływa na katabolizm lipoprotein LDL za pośrednictwem samego receptora LDL. W konsekwencji następuje zmniejszenie aktywności receptora LDL i wzrost stężenia LDL w osoczu.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę cały jadłospis, a nie tylko pojedyncze 2-3 żołta jaj. Proces odwrotny notujemy, gdy dostarczamy do organizmu NKT , które zmniejszają stężenie LDL-chol we krwi poprzez zwiększenie ilości liczy receptorów LDL w wątrobie - analogicznie nasilając katabolizm.
Edytowany przez Havock 3 lutego 2015, 17:59
3 lutego 2015, 18:12
to mit, spokojnie;) ostanio bylo o tym na zajeciach.ja jem srednio. 2 jajka na dzien
3 lutego 2015, 18:55
Cholesterol pokarmowy wchodzi do wątrobowej puli cholesterolu. Idąc dalej - Zwiększająca się zawartość cholesterolu w hepatocytach wpływa na katabolizm lipoprotein LDL za pośrednictwem samego receptora LDL. W konsekwencji następuje zmniejszenie aktywności receptora LDL i wzrost stężenia LDL w osoczu. Oczywiście trzeba brać pod uwagę cały jadłospis, a nie tylko pojedyncze 2-3 żołta jaj. Proces odwrotny notujemy, gdy dostarczamy do organizmu NKT , które zmniejszają stężenie LDL-chol we krwi poprzez zwiększenie ilości liczy receptorów LDL w wątrobie - analogicznie nasilając katabolizm.
Czyli jeść, czy nie jeść? mit, czy nie mit ?
3 lutego 2015, 18:58
Jem sporo tak mniej więcej 15 tygodniowo i robiłam badania cholesterol mam w dolnej granicy normy z czego tego zdrowego wiecej.
3 lutego 2015, 19:11
moj tata je mnostwo jajek i cholesterol ma w normie:) ja znow ostatnio mialam za wysoki poziom cholesterolu i... lekarka zabronila jesc jajka! i badz tu madry... a ja jaja akurat bardzo lubie :)
3 lutego 2015, 19:13
Oczywiście, że jeść. Dieta powinna być zbilansowana i różnorodna. 40-60 % cholesterolu pokarmowego, a więc tego z naszych nieszczęsnych jajek wchłanianych jest w jelicie . Stężenie LDL w osoczu zależy w dużym stopniu żywienia - wzrost stężenia tego lipidu wywołują min SFA, izomery trans NKT i cholesterol pokarmowy. Do tego dochodzi kwestia innych czynników. Z pewnością nie można powiedzieć, że zjedzenie 3 jaj Cię zabije :)
Edytowany przez Havock 3 lutego 2015, 19:14