- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 marca 2014, 11:19
Otóż ostatnio naszła mnie ogromna ochota na nutelle albo masło orzechowe, ale że mam w miarę dobry blender wpadłam na pomysł żeby zrobić taki domowy wyrób. Ale czy warto? Wiem że pod względem składu na pewno takie domowe jest korzystniejsze dla zdrowia.
A wy robiliście kiedyś w domu? Macie jakiś sprawdzony przepis na mało orzechowe albo nutelle?
23 marca 2014, 11:26
Warto. Na pewno masło orzechowe. Nutella, wiadomo, będzie bardziej kaloryczna, no ale na wszystko można sobie od czasu do czasu pozwolić.
A "przepis" na to masło orzechowe? Paczka 400g fistaszków niesolonych, łyżeczka soli, łyżeczka cukru - najlepiej trzcinowego i blender, blender oraz jeszcze raz blender przez nawet 15 minut do odpowiedniej konsystencji.
23 marca 2014, 11:28
Jedna z Vitalijek zamieściła filmik, jak zrobić masło.
23 marca 2014, 11:30
maslo orzechowe - super :) zdrowe, pyszne. Tak jak mowi delax- orzechy, troche soli i cukru i blendowac: ) co do domowej nutelli to niestety się nie wypowiem bo nigdy nie robilam
Edytowany przez maryvonne 23 marca 2014, 11:31
23 marca 2014, 11:49
mmmmmmmm.. boże drogi ;P
23 marca 2014, 11:52
warto, robiłam ! :) tutaj link z moim przepisem : http://feeleat.blogspot.com/search/label/mas%C5%82o%20orzechowe ,duzo zdrowsze od normalnego masla orzechowego :)
23 marca 2014, 11:53
Niekoniecznie domowe jest lepsze pod względem składu :) Jest wiele firm maseł orzechowych, w których skład wchodzą tylko i wyłącznie orzechy (polecam szczególnie Terrasanę i Primavikę bez cukru i soli).
23 marca 2014, 12:20
mniam....
23 marca 2014, 15:01
ja nie dodaję ani soli ani cukru i robiłam akurat z orzechów nerkowca. warto jeśli masz mocny blender i chwilę czasu :)
nutelli nie próbowałam bo nigdy nie miałam wystarczającej ilości orzechów laskowych, zamiast dosładzać ją zwykłym cukrem można dodać np. suszone daktyle albo miód, zamiast czekolady ciemne, niesłodzone kakao. takie czekoladowe smarowidło można też zrobić na bazie awokado
23 marca 2014, 15:15
Domowego masła nie robię - ale tylko z troski o zdrowie i samopoczucie mojego blendera ;) Kupuję (w hurtowych ilościach...) czyste masło składające się w 100% z orzechów. Może i dopłacam do interesu, ale nie chcę zajeździć sprzętów domowych