- Dołączył: 2013-08-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 139
17 sierpnia 2013, 00:10
Zawsze zastanawiałam się, dlaczego płatki kukurydziane: takie najzwykle, Corn Flakes są odradzane podczas diety. Z ciekawości sprawdziłam ich kaloryczność: nie jest tak źle (http://www.ilewazy.pl/szklanka-platkow-kukurydzianych). Dzisiaj przykładowo zjadłam takie śniadanie: szklanka takich płatków + szklanka mleka 0,5 %. Wyszło pysznie i nawet nie 200 kcal. Nie przyglądałam się składowi szczerze mówiąc, ale czy mają w sobie dużo cukrów czy innych nieciekawych rzeczy i dlatego tak rzadko czytam o nich na portalach takich jak vitalia? A może tylko mi się zdaje? :D
Edytowany przez Imaginary 17 sierpnia 2013, 00:10
17 sierpnia 2013, 00:24
Gdyby każdy z nas tak na 100% chciałby zrezygnować z cukru chyba nic zupełnie by nie jadł. Wszędzie nas nim szpikują. Lekka przesada, wiem :) Myślę, że wszystko z umiarem jest dla ludzi i jeśli zjemy takie płateczki na śniadanie powinniśmy szczędzić sobie węglowodanów w postaci cukru w innych posiłkach. Ale ja się nie znam to tylko moje zdanie:)
- Dołączył: 2009-02-01
- Miasto: Somewhere In A Big City
- Liczba postów: 963
17 sierpnia 2013, 00:45
Bo są mocno przetworzone.
- Dołączył: 2013-01-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1276
17 sierpnia 2013, 01:53
Chociażby to że mają bardzo wysoki indeks glikemiczny i po ich zjedzeniu cukier we krwi mocno skacze w górę by potem gwałtownie opaść i powodować napady głodu.
- Dołączył: 2013-01-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 3329
17 sierpnia 2013, 07:53
Jak dla mnie to nie ma w nich nic złego, jeśli je się je z umiarem.
- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 170
17 sierpnia 2013, 08:08
dodaj do takiego śniadania jeszcze jakiś owoc, albo wdrób bakalie i będzie ok :)
17 sierpnia 2013, 08:58
Ja tam jem i nic mi nie jest:)
17 sierpnia 2013, 09:01
Takie płatki są ubogie w wartości odżywcze (i nie mam tu na myśli kcal czy węgli), dlatego doradza się używanie płatków nieprzetworzonych - owsianych, które posiadają m.in. potas, magnez, błonnik i są węglowodanem, który zapycha nas na dłuższy czas niż płatki kukurydziane.