- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 sierpnia 2013, 10:40
Witam
Zrobiłam wczoraj pierwszy raz w życiu własny sos do spaghetti...
2 kg pomidorów, masa ziół - oregano, bazylia, prowansalskie - dorzuciłam do tego pół kilograma mięsa mielonego z szynki odtłuszczonej (128kcal/100g) przesmażonego z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju rzepakowego - wyszedł przepyszny domowy sos do spaghetti.
Po przeliczeniu wyszło mi że porcja 100g sosu ma w sobie około 90kcal.
Mam makaron spaghetti PEŁNE ZIARNO- wiem że to on jest tutaj największym złem, ale moje pytanie brzmi:
CZY MOGĘ ZJEŚĆ DZISIAJ TAKI OBIAD?
Np. 50g makaronu przed ugotowaniem plus 250g mojego sosu??
Proszę o opinie
Edytowany przez beatajab 4 sierpnia 2013, 10:49
4 sierpnia 2013, 11:01
no nie wiem ja mieszkam we wloszech prawdziwy sos wloski robi sie z oliwy z oliwek, no ale kazdy robi jak woli...mi bardziej smakuje z oliwy z oliwe :)
Ale to nie jest prawdziwy włoski sos do spaghetti to taka alternatywa na coś co go przypomina :)
4 sierpnia 2013, 11:06
Kurna, masz ochotę to jedz.
Zrobiłaś wlany, pyszny sos- bez żadnych konserwantów, z odtłuszczonego mięsa i jeszcze się zastanawiasz?
Ja zawsze przygotowuje sama sos do spaghetti, jest o niebo lepszy od tych sloikowych- ostatnio mój chłopak z rozpędu kopił sos w słoiku to kazałam mu go wyrzucić:D Uwierzcie mi, ale jak spróbowałam troszeczkę tego sosu to w porównaniu z tym który robię smakował jak ZEPSUTY.
Dieta nie powinna być pełna wyrzeczeń i zakazów, wiec jeśli nie chcesz w przyszłości nabawić się jojo to jedz, z głową, ale jedz:)
4 sierpnia 2013, 11:10
Ogólnie makarony jem, zwłaszcza te ciemne, jednak nie łączyłam ich z sosami - dlatego zastanawiam się czy to dobra alternatywa na dzisiejszy obiad. Najczęściej na forum vitalia czytam NIE ŁĄCZYĆ MAKARONÓW I ZIMNIAKÓW Z SOSAMI-dlatego napisałam na forum. Cały czas się uczę jeść i często polegam na Waszych opiniach jednak wczorajszy sos wyszedł pyszny i według mnie zdrowy a makaron - tak jak napisałaś - potrzebne dobre węgleMakaron pełnoziarnisty nie jest zły. To pełnowartościowy, dobry rodzaj węglowodanów. Jeśli wartość rzeczy mierzysz tylko i wyłącznie ilością kalorii, nie brzmi to jak zdrowe podejście do swojego sposobu odżywiania.Jak najbardziej możesz, brzmi przepysznie i zdrowo:)
4 sierpnia 2013, 11:11
Kurna, masz ochotę to jedz.Zrobiłaś wlany, pyszny sos- bez żadnych konserwantów, z odtłuszczonego mięsa i jeszcze się zastanawiasz?Ja zawsze przygotowuje sama sos do spaghetti, jest o niebo lepszy od tych sloikowych- ostatnio mój chłopak z rozpędu kopił sos w słoiku to kazałam mu go wyrzucić:D Uwierzcie mi, ale jak spróbowałam troszeczkę tego sosu to w porównaniu z tym który robię smakował jak ZEPSUTY. Dieta nie powinna być pełna wyrzeczeń i zakazów, wiec jeśli nie chcesz w przyszłości nabawić się jojo to jedz, z głową, ale jedz:)
Bardzo dziękuję za komentarz - tak własnie zrobię :)
Dzięki tej diecie schudłam ale nie to jest tutaj dla mnie najważniejsze - najbardziej cieszę się z tego że nauczyłam się (przynajmniej mam taka nadzieję) zdrowo odżywiać omijając na półkach gotowe produkty... Teraz robię wszystko sama z samych zdrowych składników - rodzinka też jest zadowolona - więc nic tylko się cieszyć :)
Jeszcze raz dziękuję za opinię
4 sierpnia 2013, 13:23
4 sierpnia 2013, 13:31
4 sierpnia 2013, 18:40
4 sierpnia 2013, 18:57