Temat: Spaghetti - czy mogę zjeść??

Witam

Zrobiłam wczoraj pierwszy raz w życiu własny sos do spaghetti...

2 kg pomidorów, masa ziół - oregano, bazylia, prowansalskie - dorzuciłam do tego pół kilograma mięsa mielonego z szynki odtłuszczonej (128kcal/100g) przesmażonego z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju rzepakowego - wyszedł przepyszny domowy sos do spaghetti. 

Po przeliczeniu wyszło mi że porcja 100g sosu ma w sobie około 90kcal.

Mam makaron spaghetti PEŁNE ZIARNO- wiem że to on jest tutaj największym złem, ale moje pytanie brzmi:

CZY MOGĘ ZJEŚĆ DZISIAJ TAKI OBIAD?

Np. 50g makaronu przed ugotowaniem plus 250g mojego sosu??

Proszę o opinie

mi się wydaje, że tak. :)  ja często jem spaghetti, ale niestety z sosem z torebki albo słoika. ;/
lepiej bys zrobila jak bys nie smazyla na oleju rzepakowym ale na oleju z oliwek...sama sie zastanawiam ile taki obiad ma kalori
Pasek wagi

paulinkas14 napisał(a):

lepiej bys zrobila jak bys nie smazyla na oleju rzepakowym ale na oleju z oliwek...sama sie zastanawiam ile taki obiad ma kalori

Oliwa z oliwek to nie jest dobry wybór jeśli chodzi o smażenie - najlepiej ją dodawać do sałatek, dlatego usmażylam na rzepakowym. Po przeliczeniu wszystkie składniki łącznie z olejem mają 1100kcal, a ponieważ sok z pomidorów odparował z sosu i wszystkiego zrobiło się wagowo mniej - około 1400g to chyba bardzo łatwo wyliczyć ile będzie tych kalorii w 100g - dodam że jest również sporo białka które jest w szynce mielonej

no nie wiem ja mieszkam we wloszech prawdziwy sos wloski robi sie z oliwy z oliwek, no ale kazdy robi jak woli...mi bardziej smakuje z oliwy z oliwe :)
Pasek wagi
Makaron pełnoziarnisty nie jest zły. To pełnowartościowy, dobry rodzaj węglowodanów. Jeśli wartość rzeczy mierzysz tylko i wyłącznie ilością kalorii, nie brzmi to jak zdrowe podejście do swojego sposobu odżywiania.

Jak najbardziej możesz, brzmi przepysznie i zdrowo:)
50 g porcja bym sie nie najadla
Pasek wagi
Pozwalam
spokojnie, ja mam  często spagetti w diecie  :)
Pasek wagi

damawglanach napisał(a):

Makaron pełnoziarnisty nie jest zły. To pełnowartościowy, dobry rodzaj węglowodanów. Jeśli wartość rzeczy mierzysz tylko i wyłącznie ilością kalorii, nie brzmi to jak zdrowe podejście do swojego sposobu odżywiania.Jak najbardziej możesz, brzmi przepysznie i zdrowo:)

Ogólnie makarony jem, zwłaszcza te ciemne, jednak nie łączyłam ich z sosami - dlatego zastanawiam się czy to dobra alternatywa na dzisiejszy obiad.  Najczęściej na forum vitalia czytam NIE ŁĄCZYĆ MAKARONÓW I ZIMNIAKÓW Z SOSAMI-dlatego napisałam na forum. Cały czas się uczę jeść i często polegam na Waszych opiniach jednak wczorajszy sos wyszedł pyszny i według mnie zdrowy a makaron - tak jak napisałaś - potrzebne dobre węgle

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.