- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 sierpnia 2013, 10:40
Witam
Zrobiłam wczoraj pierwszy raz w życiu własny sos do spaghetti...
2 kg pomidorów, masa ziół - oregano, bazylia, prowansalskie - dorzuciłam do tego pół kilograma mięsa mielonego z szynki odtłuszczonej (128kcal/100g) przesmażonego z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju rzepakowego - wyszedł przepyszny domowy sos do spaghetti.
Po przeliczeniu wyszło mi że porcja 100g sosu ma w sobie około 90kcal.
Mam makaron spaghetti PEŁNE ZIARNO- wiem że to on jest tutaj największym złem, ale moje pytanie brzmi:
CZY MOGĘ ZJEŚĆ DZISIAJ TAKI OBIAD?
Np. 50g makaronu przed ugotowaniem plus 250g mojego sosu??
Proszę o opinie
Edytowany przez beatajab 4 sierpnia 2013, 10:49
4 sierpnia 2013, 10:43
4 sierpnia 2013, 10:44
4 sierpnia 2013, 10:48
lepiej bys zrobila jak bys nie smazyla na oleju rzepakowym ale na oleju z oliwek...sama sie zastanawiam ile taki obiad ma kalori
Oliwa z oliwek to nie jest dobry wybór jeśli chodzi o smażenie - najlepiej ją dodawać do sałatek, dlatego usmażylam na rzepakowym. Po przeliczeniu wszystkie składniki łącznie z olejem mają 1100kcal, a ponieważ sok z pomidorów odparował z sosu i wszystkiego zrobiło się wagowo mniej - około 1400g to chyba bardzo łatwo wyliczyć ile będzie tych kalorii w 100g - dodam że jest również sporo białka które jest w szynce mielonej
4 sierpnia 2013, 10:50
4 sierpnia 2013, 10:50
4 sierpnia 2013, 10:56
4 sierpnia 2013, 11:00
Makaron pełnoziarnisty nie jest zły. To pełnowartościowy, dobry rodzaj węglowodanów. Jeśli wartość rzeczy mierzysz tylko i wyłącznie ilością kalorii, nie brzmi to jak zdrowe podejście do swojego sposobu odżywiania.Jak najbardziej możesz, brzmi przepysznie i zdrowo:)
Ogólnie makarony jem, zwłaszcza te ciemne, jednak nie łączyłam ich z sosami - dlatego zastanawiam się czy to dobra alternatywa na dzisiejszy obiad. Najczęściej na forum vitalia czytam NIE ŁĄCZYĆ MAKARONÓW I ZIMNIAKÓW Z SOSAMI-dlatego napisałam na forum. Cały czas się uczę jeść i często polegam na Waszych opiniach jednak wczorajszy sos wyszedł pyszny i według mnie zdrowy a makaron - tak jak napisałaś - potrzebne dobre węgle