Temat: Spaghetti - czy mogę zjeść??

Witam

Zrobiłam wczoraj pierwszy raz w życiu własny sos do spaghetti...

2 kg pomidorów, masa ziół - oregano, bazylia, prowansalskie - dorzuciłam do tego pół kilograma mięsa mielonego z szynki odtłuszczonej (128kcal/100g) przesmażonego z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju rzepakowego - wyszedł przepyszny domowy sos do spaghetti. 

Po przeliczeniu wyszło mi że porcja 100g sosu ma w sobie około 90kcal.

Mam makaron spaghetti PEŁNE ZIARNO- wiem że to on jest tutaj największym złem, ale moje pytanie brzmi:

CZY MOGĘ ZJEŚĆ DZISIAJ TAKI OBIAD?

Np. 50g makaronu przed ugotowaniem plus 250g mojego sosu??

Proszę o opinie

Jak sama robiłaś sos to jest ok :) Gorzej jeśli chodzi o makaron. Generalnie nie powinno się jeść za często mącznych rzeczy, maks 2 porcje dziennie, nawet pełnoziarniste, wystarczą :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.