- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
19 lutego 2010, 19:48
proteinowy hamburgerplacki proteinowe - 2łyżki
otrębów owsianych, 1łyżka pszennych, jajko, łyżka serka homo,
1/2opakowania serka wiejskiego 3% i łyżeczkę mąki kukurydzianej;
usmażony bez tłuszczu kotlet ze zmielonego indyka;
warzywka no i sos-u
mnie czosnkowy
- Dołączył: 2010-01-28
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 78
20 lutego 2010, 14:22
Leniwe kluski lane:)
-1/2 kostki twarogu chudego (około 125 g)
-1 jajko
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-2 łyżki otrąb owsianych
-troszkę słodziku w proszku i cynamonu
Twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody za pomocą łyżki.
Ja jem z sosem:
-około 50 g. serka homogenizowanego naturalnego
-cynamon
-słodzik
Jest to porcja na jedną osobę.
Mi bardzo smakują, więc polecam:)
- Dołączył: 2009-07-20
- Miasto: Kwidzyn
- Liczba postów: 404
20 lutego 2010, 16:47
niemożliwa jesteś zarówko:))))
a muffinki - serniczki i owszem - rewelka - potwierdzam:)))
- Dołączył: 2009-10-10
- Miasto: Barbados
- Liczba postów: 609
22 lutego 2010, 12:05
Śledzie w sosie musztardowym
- około 400g śledzi matiasów lub w typie matiasów z zalewy wymoczone porządnie
sos
- 250g serka homo naturalnego,
- 3 łyżki Dukanowego majonezu (można się obejść bez niego)
- 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej (lub zwykłej i wtedy dosypać papryki ostrej do sosu)
- 4 czubate łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą w całości)
- 2 łyżeczki carry
- 2 łyżeczki kurkumy
- odrobina siekanej cebulki i plasterków cebuli do położenia na śledziu (dodaję czerwonej, pięknie wygląda)
- można posypać koperkiem
Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki proponuję dodać ostrej papryki w proszku do smaku...
- Dołączył: 2009-10-10
- Miasto: Barbados
- Liczba postów: 609
22 lutego 2010, 12:15
Pasztet wątróbkowo-kurczakowy lub farsz do kurczaka
300g wątróbki - usmażyć
300g piersi - usmażyć
300g pieczarek - usmażyć
2 cebule - usmażyć na złoto
jajko
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
Dosalam delikatnie składniki gdy smażę, potem wszystko należy zmielić i na koniec przez maszynkę puścić 4 łyżki bułki tartej,
dodać żółtko i ubite białko, natkę pietruszki i doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Wrzucić do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut. pasztecik z połowy porcji może służyć jako farsz do kurczaka pieczonego:) gorąco polecam. gdy się piecze kurczaka polecam wyłożyć brytfankę kawałkami kwaśnego jabłka to spije tłuszcz, który pójdzie z kurczaka, i sam kurczak będzie delikatniejszy.
- Dołączył: 2009-09-06
- Miasto: .
- Liczba postów: 13557
22 lutego 2010, 15:04
BULECZKI DUKANOWE !
-3 jajka
-czosnek
-sól
-otręby pszenne i owsiane (odpowiednio do konsystencji)
-opcjonalnie trochę drożdzy w mleku rozpuszczonych
-proszku do pieczenia płaska łyżeczka
-200 gram twarogu
Bialka ubijamy, resztę składnikow mieszamy, na wierzch można dac płatki owsiane.
PYSZNE!
- Dołączył: 2008-12-14
- Miasto: Zoetermeer
- Liczba postów: 2687
22 lutego 2010, 15:35
UDKO W SOSIE JOGURTOWYM
Udko lub ćwiartka z kurczaka-pozbawiamy skóry.W kliku miejscach nacinamy i wkladamy plasterki czosnku.Następnie nacieramy mieszanką ziół do sałatek,ostrą papryką solimy i pieprzymy.Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.Najlepiej na noc.Pieczemy w piekarniku-ja piekłam na folii aluminiowej.Aż udko się zrobi chrupiace
Sos
Jogurt naturalny do którego wciskamy kilka ząbków czosnku i wkrajamy korniszona,mogą być dodane również marynowane pieczarki.Solimy i pieprzymy do smaku.Najlepiej sos też przygotować dzień wcześniej,
Udko polewamy sosem i SMACZNEGO-to kolejny mój wynalazek dla diety Dukana.Proszę o opinie jak któraś to zrobi:)będzie mi miło