Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Przepis na placki (ciastka), które piekę zamiast chlebka
   3 jajka kostka chudego twarogu (miksuję)
dodaję 10-12 łyżek otrąb (różne) troszkę proszku do pieczenia i soli,
miksuję i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
1łyżka - to jeden placek dość grubo ciasto musi być gęste,
piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. pół godz.
są bardzo dobre, wychodzi ok.15 szt  jem je 3 dni


Pasek wagi
proteinowy hamburger
placki proteinowe - yżki otrębów owsianych, 1łyżka pszennych, jajko, łyżka serka homo, 1/2opakowania serka wiejskiego 3% i łyżeczkę mąki kukurydzianej;
usmażony bez tłuszczu kotlet ze zmielonego indyka;
warzywka no i sos-u mnie czosnkowy

piernik
w misce mieszamy 6żółtek, 3łyżki mąki kukurydzianej, 2łyżeczki kakao, 2łyżeczki przyprawy do piernika,łyżeczka proszku do pieczenia i 2łyżki serka homo, do tego dodajemy ubitą na sztywno pianę z 6białek i słodzika-ja dałam 15 sproszkowanych tabletek, mieszamy delikatnie. Wlewamy do formy i pieczemy ok 30min w temp.160-170st.C)

Leniwe kluski lane:)
-1/2 kostki twarogu chudego (około 125 g)
-1 jajko
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-2 łyżki otrąb owsianych
-troszkę słodziku w proszku i cynamonu
Twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody za pomocą łyżki.
Ja jem z sosem:
-około 50 g. serka homogenizowanego naturalnego
-cynamon
-słodzik
Jest to porcja na jedną osobę.
Mi bardzo smakują, więc polecam:)

a tymczasem sernikowe mufiinki:)

Zrobiłam niedawno i wyszły przepysznie:)




Sernikowe muffinki fiony (faza Dukana P+W)

250 g. twarogu 0%
250 g. serka homo czystego
4 jajka
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżki słodzika (ja miałam Huxol - w płynie)
kilka kropli aromatu migdałowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

W robocie: wrzucić twaróg, rozbić, by nie było grudek,
dodać serek, jajka i pozostałe składniki.
Miksować około 3 minut do uzyskania gładkiej masy (wychodzi dość płynna).
Foremki napełnić do 2/3 wysokości - troszkę rosną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25 minut w 175 stopniach.
Powinny lekko zbrązowieć.
 Po upływie czasu otworzyć piekarnik i studzić w otwartym
- nie opadną wówczas.
Z tego przepisu wyszło mi 12 sztuk pieczonych w silikonowych
foremkach o wymiarach:
5 cm/7cm średnicy na 3 cm wysokości



KOPIUJE OD FIONA.SMUTNA

bo mnie po prostu oczarowaly;))
Pasek wagi
niemożliwa jesteś zarówko:))))
a muffinki - serniczki   i owszem - rewelka - potwierdzam:)))
Śledzie w sosie musztardowym

- około 400g śledzi matiasów lub w typie matiasów z zalewy wymoczone porządnie
sos
- 250g serka homo naturalnego,
- 3 łyżki Dukanowego majonezu (można się obejść bez niego)
- 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej (lub zwykłej i wtedy dosypać papryki ostrej do sosu)
- 4 czubate łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą w całości)
- 2 łyżeczki carry
- 2 łyżeczki kurkumy
- odrobina siekanej cebulki i plasterków cebuli do położenia na śledziu (dodaję czerwonej, pięknie wygląda)
- można posypać koperkiem

Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki proponuję dodać ostrej papryki w proszku do smaku...
Pasztet wątróbkowo-kurczakowy lub farsz do kurczaka

300g wątróbki - usmażyć
300g piersi - usmażyć
300g pieczarek - usmażyć
2 cebule - usmażyć na złoto

jajko
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek

Dosalam delikatnie składniki gdy smażę, potem wszystko należy zmielić i na koniec przez maszynkę puścić 4 łyżki bułki tartej,
dodać żółtko i ubite białko, natkę pietruszki i doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Wrzucić do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut. pasztecik z połowy porcji może służyć jako farsz do kurczaka pieczonego:) gorąco polecam. gdy się piecze kurczaka polecam wyłożyć brytfankę kawałkami kwaśnego jabłka to spije tłuszcz, który pójdzie z kurczaka, i sam kurczak będzie delikatniejszy.





BULECZKI DUKANOWE !

-3 jajka
-czosnek
-sól
-otręby pszenne i owsiane (odpowiednio do konsystencji)
-opcjonalnie trochę drożdzy w mleku rozpuszczonych
-proszku do pieczenia płaska łyżeczka
-200 gram twarogu

Bialka ubijamy, resztę składnikow mieszamy, na wierzch można dac płatki owsiane.
PYSZNE!


UDKO W SOSIE JOGURTOWYM

Udko lub ćwiartka z kurczaka-pozbawiamy skóry.W kliku miejscach nacinamy i wkladamy plasterki czosnku.Następnie nacieramy mieszanką ziół do sałatek,ostrą papryką solimy i pieprzymy.Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.Najlepiej na noc.Pieczemy w piekarniku-ja piekłam na folii aluminiowej.Aż udko się zrobi chrupiace

Sos

Jogurt naturalny do którego wciskamy kilka ząbków czosnku i wkrajamy korniszona,mogą być dodane również marynowane pieczarki.Solimy i pieprzymy do smaku.Najlepiej sos też przygotować dzień wcześniej,

Udko polewamy sosem i SMACZNEGO-to kolejny mój wynalazek dla diety Dukana.Proszę o opinie jak któraś to zrobi:)będzie mi miło

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.