- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2008-11-18
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 577
17 stycznia 2013, 15:28
Zrobiłam wczoraj tą sałatkę naprawdę pycha
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
21 stycznia 2013, 20:44
Afrodyzjak1985 podoba mi się twój przepis na zupę cebulową i sprytne sojowe grzanki :)!!
Sylasss Sałatka z selerem naciowym wygląda zachęcająco :)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
24 stycznia 2013, 19:22
pieczarki pod żółtą pierzynką: :) I faza
faszerowane pieczarki (farsz: nóżki pieczarek, drobniutko
pokrojona szyneczka - podsmażone) kapelusze pieczarek (można podblanszować choć ja wolę nie) nafaszerować farszem - dużo się nie zmieści
przykryć kołderką z plastra żółtego
sera.
Piec-dusić pod pokrywką, ser można dodać ciut później, zwłaszcza wtedy gdy nie blanszujemy kapeluszy.
Farsz można modyfikować :)
28 stycznia 2013, 20:28
hej pamietam ze byłakiedys taka ksiazka w pdfie - vitalijki ja zrobily, nie wiem gdzie jej szuac teraz, juz nie pamietam, ktos sie orientuje? Dzieki!
- Dołączył: 2007-05-24
- Miasto: Łysomice
- Liczba postów: 550
29 stycznia 2013, 12:27
lotopauanka napisał(a):
hej pamietam ze byłakiedys taka ksiazka w pdfie - vitalijki ja zrobily, nie wiem gdzie jej szuac teraz, juz nie pamietam, ktos sie orientuje? Dzieki!
o jaką książkę ci chodzi ?
- Dołączył: 2009-11-24
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1469
29 stycznia 2013, 15:43
Inesa była taka książka z przepisami, ja też ją mam ale niestety już tylko w formie papierowej, sprawdzałam na poczcie i nigdzie już jej nie mam :( zapytaj na wątku ogólnym,może dziewczyny mają
- Dołączył: 2007-05-24
- Miasto: Łysomice
- Liczba postów: 550
29 stycznia 2013, 20:24
a to ja nic o tym nie wiedziałam :)
- Dołączył: 2009-11-24
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1469
31 stycznia 2013, 21:12
Kurczak po chińsku z brokułami I faza
-pierś z kurczaka - połowa
-brokuły- 1 szt lub 1 opakowanie
-sos teriyaki (można zastąpić sojowym) - 3 łyżki
-sos sojowy - 3 łyżki
-imbir (świeży lub w proszku)
-czosnek - 3 ząbki
-ostra papryka -4 szt lub w proszku
-sok z cytryny - z 1/3 cytryny
- dymka
- sezam
-oliwa do smażenia
Kurczaka należy pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą: sos teriyaki,
czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, pokrojona drobno ostra
papryczka.
Odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną cebulkę, po chwili dodajemy kurczaka. Różyczki brokuła należy pooddzielać i wrzucić na patelnie jak kurczak się obsmaży.
Dodajemy ok 200 ml zalewy (wcześniej przygotowanej) : woda, sos sojowy,
trochę soku z cytryny, łyżeczka miodu. Dusimy aż brokuł będzie miękki
Posypujemy sezamem (ja go wcześniej uprażyłam).
Smacznego :)
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
1 lutego 2013, 18:12
prosta przekąska:
bieluch plus prażone pestki dyni :) Świetna, zdrowa i prosta przekąską na każdą z faz :D
- Dołączył: 2008-07-14
- Miasto: Beskid
- Liczba postów: 6991
2 lutego 2013, 18:33
odgrzebany przepis Ewykatarzyny na zupę cebulową
dietetyczna cebulowa - wywar z kostek rosołowych, do tego podsmażona
na oleju z pestek winogron cebula i do tego wywaru, do tego tymianek i
trochę podgotować, aż cebula bedzie miękka. Potem wrzucam starty ser
żółty 13 % tłuszczu i już.
Można też dodać serek topiony light i zmiksować wszystko, wtedy będzie zupa - krem.
Dla " normalnych " są do tego grzanki, ale u nas odpadają.