- Dołączył: 2008-04-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 509
11 lipca 2008, 10:13
Witam!
W naszym wątku
"Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:
FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka
pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min).
Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół
szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona
cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać,
chwilkę pogotować.
- Dołączył: 2011-03-25
- Miasto:
- Liczba postów: 2
25 marca 2011, 23:23
Jestem nowicjuszka, wiec prosze o poprawe potencjalnych bledow zwiazanych z doborem skladnikow :-)
***FAZA I - Salatka z krewetek i orzechow***
Skladniki (dwie porcje):
- 14 do 18 krewetek typu king prawn
- garsc orzechow brazylijskich (sa bogate w tluszcze, wiec nie za wiele) i garsc orzechow wloskich bez lupinek
- trzy do szesciu lisci salaty (lodowa, pekinska - obojetne)
- 15 pomidorkow koktajlowych
- pol ogorka zielonego (typ szklarniowy/duzy)
- 1 zolta, 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 2 - 3 kwiatki kalafiora i 2 - 3 kwiatki brokulu
- nieduzy peczek fasolki szparagowej
- opcjonalnie kilka oliwek, rzodkiewek - kto co lubi...;)
- pol cebuli (osobiscie stosuje czerwona)
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- szczypta soli, nieco wiecej czarnego pieprzu swiezo zmielonego
- ziola takie jak: bazylia, oregano, ziola prowansalskie oraz koperek suszony, pietuszka suszona
Przygotowanie:
Krewetki umyc, osuszyc. Fasolki szparagowe poprzekrajac w polowie na krotsze (nie mam pojecia, jak to w inny sposob wyjasnic;-)), kalafiorki i brokulki oraz fasolki gotowac na parze, przy uzyciu laciutko osolonej wody. W miedzyczasie orzechy pokroic w dosc drobne kawalki. Papryke pokroic w kostki, a pomidorki poprzekrajac na polowy, posiekac cebule. Rozgrzac oliwe na patelni, zeszklic na niej cebulke, smazyc krewetki z: caloscia pokrojonych orzechow, polowa przygotowanych papryk, polowa pomidorkow oraz dowolna iloscia ulubionych przypraw i niewielkiej ilosci soli oraz nieco wiekszej ilosci swiezo zmielonego pieprzu (zalecane przyprawy podalam wyzej w skladnikach, osobiscie dodaje baaardzo duzo suszonego koperku!). Przygotowac salatkowa baze: poszarpac salate, ogorka pokroic w kostki, dodac pozostala polowe pomidorkow i papryki, opcjonalnie oliwki czy rzodkiewke. Krewetki smazymy jedynie kilka minut (musza byc al dente!!!), po tym czasie przenosimy zawartosc patelni do miski z salatkowa baza, odcedzamy brokuly, kalafiory i fasolke (nie zalewamy bardzo zimna woda, zeby ich za bardzo nie wystudzic) i mieszamy z pozostalymi czesciami salatki (salatkowa baza i zawartoscia patelni). Na koniec mozemy jeszcze doprawic ziolami. Szybkie, bardzo smaczne i niezwykle zdrowe!
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto:
- Liczba postów: 582
6 kwietnia 2011, 20:46
NALESNIK FAZA 1
-2 wrapki (nalesnik z 2 jajek + 2 lyzeczej jogurtu + przyprawy), 3pl szynki, ser zolty light, salata
z proporcji wyszly dwa nalesniki. najpierw wylalam 1/2 porcji na talerz i wstawilam do mikrofali. jak mazia zaczela przypominac naleznik na chwilke wrzucilam na teflon i w£££ala :)
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
7 kwietnia 2011, 13:34
to teraz ja coś dodam na nadchodzące upały ( za marzenia jeszcze nie karzą
)
II FAZALODY SB3/4 szklanki zamrożonych truskawek
3/4 szklanki mleka sojowego light
słodzik do smaku (ok 1 łyżka)
wszystko zmiksować w blenderze do kruszenia lodu... i już
po dodaniu większej ilości mleka mamy pyszniutki shake....
a dla tych co nie lubią mleka sojowego zamiast niego można dodać świeżego banana.....
ja robiłam banana z wiśniami nie wiem z truskawką będzie smakować
możemy używać różnych owoców w zależności od apetytu....
smacznego
Edytowany przez hanejowa 7 kwietnia 2011, 13:35
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto:
- Liczba postów: 582
11 kwietnia 2011, 13:12
sa to pyszne batoniki zgodne z F1 SB :) pomysl z kotlet.tv 140g roznych posiekanych orzechow, ja dodalam tez szczypte cynamonu i jedno cale jajo. mieszamy wszystkie skladniki. na blaszce wylozonej papierem ladnie plasko dociskam i pieklam chyba z 25-30min, i w??alla :) sa pyszne
Edytowany przez FATTEE 11 kwietnia 2011, 13:13
- Dołączył: 2011-03-07
- Miasto: Mrągowo
- Liczba postów: 12
18 kwietnia 2011, 15:52
Mam pytanie odnośnie majonezu, w wielu Waszych przepisach często sałatki łączone sa z majonezem, a przecież nie ma majonezu, w składzie którego nie ma cukru, nawet te wersje light !!
W razie co dodam dla usprawiedliwienia, ze zaczynam od dzisiaj, jest godzina 16 a ja nic jeszcze nie jadłem, bo pół dnia grzebie w przepisach....
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
18 kwietnia 2011, 16:02
w książce jest wymieniony majonez light w dozwolonych produktach- 2 łyżki na dzień.....
nie popadajmy w paranoję.... trochę cukru nie zaszkodzi.....
- Dołączył: 2007-08-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 458
19 kwietnia 2011, 11:43
hej dziewczyny , nie wiem czy to co wrzucę już było jeśli tak to sorki ;-))
SAŁATKA Z FASOLI SZPARAGOWEJ
salatka z fasolki szparagowej jest bardzo prosta i pozywna. fasolke szparagowa
gotujemy z niewielka iloscia soli,(zeby nie przegotowac!)czerwona cebulke
kroimy w mala kostke, 5 rzodkiewek kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy
troche pokryszonej fety i przyprawy. calosc zalac oliwa z oliwek wymieszana z
czerwonym vinagratte lub balsamicznym sosem.mozna dodac male czerwone pomidorki
oraz swieza lub suszona bazylie albo oregano.
BROKULY PO CHINSKU
skladniki na 2 porcje:
500g brokulow (czyli 2 male albo 1 duzy – same rozyczki), 2 zabki czosnku, 2
lyzki oleju, 1 lyzeczka pieprzu, 1 lyzeczka soli, 75ml rosołu, 4 lyzeczki oleju
sezamowego, 15 orzeszkow pistacjowych (polamanych)
1. Brokuły pogotować przez 2min w 1L wody. Czosnek drobno posiekac.
2. W woku lub patelni rozgrzac olej i podsmazyć na nim czosnek az zacznie
pachniec. Dodac brokuly, smazyc na duzym ogniu (ale bez przesady) przez 3min.
Stale mieszac.
3. Doprawić pieprzem i solą, podlac rosolem, zagotowac i mieszac przez 1min. Na
koniec domieszac olej sezamowy i wsypac orzeszki.
Ilosc przypraw moze sie wydawac podejrzanie duza, ale naprawde jest smaczne,
tyle ze pikantne. Jesli ktos nie lubi pikantnych potraw, powinien dodac mniej
pieprzu i ewentualnie zrezygnowac z oleju sezamowego. Danie nie bardzo nadaje
sie jako dodatek do innych potraw (ma za bardzo dominujacy smak), ale za to
swietnie pasuje na rozgrzewajaca kolacje.
kotlety mielone zpieczarkami w srodku-pycha!!!!!!!
Składniki:50dkg mięsa mielonego,pieczarki, 1-2 cebule ,2 ząbki czosnku, 1
jajko, sól ,pieprz, oregano ,olej rzepakowy.POsiekac drobno pieczarkii usmażyc
na oleju do odparowania,cebule i czosnek posiekac podsmazyc,połaczyc z miesem i
jajkiem, dodac sol pieprz i oregano,formowac kotlety i smazyc na oleju
rzepakowym pycha naprawade polecam
SAŁATKA BROKUŁOWO – SZYNKOWA Z SOSEM SEROWYM
- brokuł
- ½ kalafiora
- 20 dag szynki drobiowej
- 10 dag sera żółtego niskotłuszczowego (np. Holender, 16%)
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag pestek z dyni lub słonecznika
Na sos:
- 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol)
- szkl. jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (ewentualnie oliwa z oliwek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku
i gotować na półtwardo (ok. 5 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą i
dokładnie osączyć.
Szynkę drobiowa pokroić w kostkę, a ser w paseczki.
Orzechy i pestki uprażyć na rozgrzanej patelni, mieszają. Zdjąć,
odstawić do ostudzenia.
Ser pleśniowy rozetrzeć, wymieszać z jogurtem, sosem sojowym i
olejem orzechowym. Dodać mielone orzechy, posiekany szczypiorek, sok
z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Składniki sałatki włożyć do miski, polać sosem serowym, wymieszać.
Sałatkę przykryć i odstawić na 15 minut, by nabrała smaku.
SURÓWKA WAKACYJNA – PRZYSMAK KAPUŚCIANY
- mała główka młodej białej kapusty (ok. 60 dag)
- 4 pomidory
- 2 strąki papryki (np. czerwona i żółta)
- cebula
- ogórek
- ½ kalafiora
- 2 łyżki posiekanego koperku
Na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z dużej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Kapustę poszatkować na cienkie paski, Włożyć do miski, lekko posolić
i ugnieść mocno, aby kapusta puściła sok i zmiękła.
Kalafior podzielić na różyczki i sparzyć (ułożyć na sicie i przelać
dużą ilością wrzątku). Odstawić, aby ostygł.
Pomidory pokroić na ósemki, ogórek w plasterki, paprykę w cienkie i
krótkie paseczki. Cebulę drobniutko posiekać. Wszystkie rozdrobnione
warzywa dodać do kapusty, wymieszać.
Połączyć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Surówkę polać sosem, wymieszać, posypać posiekanym koperkiem.
roladki z kurczaka w sosie brokułowo-serowym
_składniki:
'na roladki' :
0,5 fileta z piersi kurczaka
1,5-2 plastry sera feta light
przyprawy jakie kto lubi ja dałam: kucharek, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka po staropolsku, bazylia.
oliwa do smażenia
'na sos' :
brokuły (4 spore różyczki)
sery: 1 trójkącik topionego śmietankowego fit ;), 1 plaster mozzarelli light, 0,5 plasterka żółtego gouda fit ;)
1 ząbek czosnku (jak kto lubi, jeśli mocniej czosnkowe to więcej ;) ja dałam 1 kostkę czosnkową knorra.)
bazylia
pieprz
ewentualnie kucharek czy sól do smaku
_przygotowanie:
'roladki' :
Filet rozkroić na 3 kotlety i trochę rozbić. Posypać przyprawami. Fetę pokroić na kawałki i położyć na każdym filecie. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej patelni podsmażyć roladki aż będą złote ;) Wodę z gotowania brokułów wlać do naczynia żaroodpornego (trochę zostawić na sos, ale malutko), dodać roladki i wstawić do piekarnika (bo na samej patelni nie usmażą się w środku). Ja piekłam w nagrzanym do 200 stopni ok 20 min.
'sos' :
Brokuły wyjąć z wody, resztę wody doprawić solą (lub Kucharkiem) i pieprzem. Zagotować na małym ogniu i dodać trójkącik serka topionego. Następnie dodać plasterek mozzarelli pokrojony w kosteczkę i pół plasterka żółtego fit. Jak wszystko się rozpuści i zgęstnieje dodać czosnek, rozdrobnione brokuły i wedle uznania przyprawy.
Gotowe ;)
Palce lizać, sprawdziłam, gorąco polecam ;)
Gjuwecz z cukinią
Składniki: 800 g cukini, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka startej fety, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej natki koperku, sól
Ścieramy cukinie na tarce o dużych oczkach i ją podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Gdy cukinia zmięknie, solimy ją i odstawiamy by wystygła.
Dodajemy straty ser feta, roztrzepane jajka, mleko, posiekaną pietruszkę i koperek.
Mieszamy wszystko i przerzucamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego resztką oleju.
Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, do momentu aż danie z góry się zarumieni.
11 faza
Klopsiki gryczane pieczone
Składniki
20 dag palonej kaszy gryczanej, niepełne 2 szklanki wywaru z warzyw, łyżka maggi w płynie, nieduży brokuł (ok. 30 dag), cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, jajo, żółtko, 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącego wywaru z dodatkiem maggi i ugotować na półsypko. Brokuł, z łodygą przeciętą na krzyż, włożyć do osolonej wody i gotować 6-8 min, po czym odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać brokuł i, mieszając, chwilę smażyć. Połączyć warzywa z przestudzoną kaszą i pestkami słonecznika, dodać jajo i żółtko, starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem. Zapiekać 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Proponuję podać z sosem pomidorowym
- Dołączył: 2011-03-07
- Miasto: Mrągowo
- Liczba postów: 12
21 kwietnia 2011, 12:15
To ja jako początkujący wrzucę przepis, na śledziki, które pasują na świąteczny stół, i mam nadzieję że wszystko jest zgodne z F1, w przypadku gdyby było inaczej, proszę o sprostowanie.
Śledziki pod serową pierzynką
-opakowanie Matjasów ( z reguły są tam 4 płaty: Biedronka, lub Lidl)
-jedna większa cebulka
-pół cytrynki (do wycisnięcia)
-kawałeczek (jakies 20 dkg) odtłuszczonego sera żółtego
-majonez (najlepiej Helmans Babuni light)
Płat śledzika (moczone wcześniej, kilkakrotnie zmieniając wodę) kroimy wzdłuż na 2 części, po czym ciachamy to w nie za drobną kostkę. Wrzucamy to wszystko do miseczki, skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytrynki, mieszamy, po czym pozostały sok odlewamy, a śledzika równomiernie układamy na półmisku. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, rozkładamy na lnianej, (lub jakiejkolwiek innej , aby czystej) ściereczce, zawijamy i delikatnie uciskamy, żeby cebulka puściła soki. Tak odciśniętą cebulką posypujemy śledziki, wszystko dokładnie zakrywamy majonezem, rozsmarowując go na gładko, na to wszystko posypujemy starty serek, tylko uwaga: starty na najdrobniejszym oczku, drobniejszym niż te standardowe do tarcia warzyw. To powoduje, ze drobniutkie wióry sera tworzą nam tytułową pierzynkę.
życzę wszystkim wesołych świąt i smacznego ( dla mnie to będzie pierwsza próba silnej woli przy stole) i w przypadku jeżeli przepis łamie zasady fazy pierwszej, to liczę na konstruktywną krytykę , bądź też inny pomysł na wykonanie...
Edytowany przez FozzieNMR 21 kwietnia 2011, 12:17
- Dołączył: 2010-08-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 901
27 kwietnia 2011, 14:58
Indyjska zupa pieprzowa z soczewicy
Składniki: (duża porcja dla jednej osoby)
- 0,5 litra bulionu
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej, ale może być też zielona, tylko że ją trzeba dłużej gotować)
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki imbiru (ja użyłam mielonego)
- 5 roztartych ziarenek pieprzu (ja dodałam mielony)
- liść laurowy
- pół szklanki mleka (w przepisie było mleczko kokosowe, ale ja nie posiadam)
Przygotować bulion. Na patelni przyrumienić na oliwie posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodać curry, imbir, liść laurowy i pieprz. Dodać soczewicę. Wrzucić wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować aż soczewica będzie miękka. (Czerwona ugotuje się w około 15 minut, zielona dłużej i do tego wypadałoby ją na noc namoczyć). Dodać mleko. Przyprawić do smaku. Zupa jest smaczna, zdrowa i daje uczucie sytości na długo.
- Dołączył: 2010-04-01
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 11228
27 kwietnia 2011, 15:33
FozzieNMR - majonez SB można zrobić samemu: żółtko miksujemy z łyżką oliwy z oliwek i odrobiną musztardy - i gotowe:) Wystarczy na sporą porcję sałatki lub na dwie, ja na koniec dodaję trochę jogurtu naturalnego.