- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
26 stycznia 2011, 14:13
hej,
mam pytanie, cyz sesrek mascarpone mozna jesc na I fazie?
26 stycznia 2011, 15:02
31 stycznia 2011, 13:36
3 lutego 2011, 15:47
3 lutego 2011, 22:54
22 lutego 2011, 20:55
7 marca 2011, 15:58
dziewczyny dawno nie bylo nowych przepisow ;P a jestescie mi czesto inspiracja..hm, chyba musze przeszukac google
ale budzic sie tak czy inaczej !! :D domowe i sprawdzone przepisy sa lepsze niz ze stron SB
17 marca 2011, 14:19
25 marca 2011, 13:21
Witam , dożucam kilka znalezionych przepisów na 1 Faze
BROKUŁ ZAPIEKANY Z DIPEM ZIOŁOWYM I SEREM
Srednio miekki brokul(tak 5 minutek pogotowany) wkladamy do zaroodpornego
naczynia. Przygotowujemy sos do polania:
150g serka Tosca 3%+odrobina mleka 0%-mieszamy az do uzyskania smietanowej
konsystencji-dodajemy zielona pietruszka,koperek,szczypiorek,czosnek i co tam
lubicie wedle uznania. Na koniec wrzucamy 2 zoltka i mieszamy. Wlewamy na
brokoly. Na gore mozna polozyc plasterki sera light to zrobi sie ladna
skorupka. Wstawiamy do piekarnika 200% az sie wierzch nie zrumieni.
To jest danie z cyklu "pelna improwizacja" dlatego skladniki mozecie sobie
komponowac do woli.
KURCZAK ZIOŁOWY
Marynata:
Sos sojowy
Oliwa
Wino białe
Ocet winny
Zioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmaryn
Sól, świeżo zmielony pieprz
Sos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i
przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka,
wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy
ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI
Składniki:
- 0,5 kg cukini,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg zółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i
wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami
PAPRYKA FASZEROWANA GRZYBAMI
Składniki:
- 8 strąków papryki
- 50 dag grzybów leśnych (lub pieczarek)
- 2 średnie cebule
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- bulion (w wersji z pieczarkami)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz.
Przygotowanie:
Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Grzyby umyć, obgotować, osączyć i
drobno posiekać (w przypadku pieczarek tylko umyć i posiekać). Wywar zachować
(dla pieczarek przygotować bulion). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić
na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone chili i grzyby. Doprawić solą i pieprzem (i
innymi przyprawami wg gustu). Wymieszać. Masą napełniać posmarowane uprzednio
oliwą papryki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym
serem. Podlać wywarem z grzybów lub bulionem. Piec w średnio nagrzanym
piekarniku przez ok. 25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
kurczak a'la pizza
pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka
Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no
tak żeby ją potem nadziać...)
mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano
piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" skiewke za pomoca
wykałaczki) i wkładamy na ruszt
jakieś 15 minut i gotowe
nie chcę sie chwalić ale jest znakomite : )
SMACZNEGO!
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
ziołowy lub zwykły
WYKONANIE:
- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
- w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
- mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
- z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
stron
- dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
- podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
paraboiled)
GULASZ Z CZERONA FASOLKĄ
SKŁADNIKI;
200 g czerwonęj fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie
solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na
oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w
kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty
przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę
trzymamy na ogniu,żeby mięsko się ścięło, nastepnie dodajemy rozdrobnione
wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę
odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze
kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodziny
PYCHA!!!!!
W I fazie jemy oczywiście "sam" gulasz bez dodatków, ale w II polecam z kaszą
GULASZ Z WOŁOWINKI Z PIECZARKAMI
wołowinkę kroimy w kostkę 2/2cm, solimy
wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zmażymy kilka minut, aż się dobrze zarumieni
przekładamy mięsko do rondla i zalewamy(tak,żeby było przykryte do połowy)
jakimś rosołkiem. Dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, rozmaryn, tymianek itd. -
co kto lubi :-). Przykrywamy i niech się tak dusi, nawet 1 1/2h,zeby było
mięciutkie.Trzeba sprawdzać, czy woda się nie wygotowała i dolewać. Tak
piętnaście minut przed końcem duszenia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry -
kiedy się podduszą, danie jest w sumie gotowe - można dodać jeszcze jogurt
naturalny, powoli,mieszając w kubeczku,żeby się nie zważył - będzie taki
śmietankowy sosik. Jakbyście wolały bardziej gęsty, a nie można przecież
dodawać mąki, to można dodać roztrzepane żółtka z jajek - dwa powinny
wystarczyć, sos gęstnieje i ma kremową konsystencję.
tak samo można przyrządzić wieprzowinę.
zamiast pieczarek pyszna jest też papryka