Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

hej,

mam pytanie, cyz sesrek mascarpone mozna jesc na I fazie?

W sumie sama nie wiem... zobacz pod tym linkiem: http://francuzeczka76.bloog.pl/?ticaid=6ba2f
świetny blog z fragmentami książki "Dieta South Beach Turbo". Ale szczerze wydaje mi się, że raczej nie, a jeśli już to odtłuszczony
a czy można stosować mazeinę?
Ascka super że zrobisz taką książkę strasznie się przyda.
6Lady6In6Red 
mazeina jeżeli to z kukurydzy to raczej nie, ale pewności nie mam.
ewakatarzyna mnie pierwszy raz tez nie bardzo smakował, jak będziesz gotowała to dodaj do wody vegety, lub kurkumy to smak będzie lepszy. Ja się przyzwyczaiłam i teraz innego nie kupuję.Lubella ma takie malutkie kokardki fajnie smakują z kremem z brokułów.
kurcze, przepraszam Was, miałam awarie komputera, więc książka się opóźni trochę. :(
FAZA I

MIĘSO W MARYNACIE MUSZTARDOWO-PAPRYKOWEJ
polędwiczki wieprzowe (można też użyć innego mięsa) 
musztarda (bez cukru)
pieprz cayenne
słodka papryka
tymianek
oliwa

Polędwiczki kroimy na plastry grubości ok 2cm, marynujemy w składnikach podanych powyżej. Można smażyć już po 15min, ale im dłużej się pomarynuje tym lepiej. Smażymy oczywiście bez oleju, bo w marynacie już jest oliwa. Kiedy mięsko jest już podsmażone z każdej strony dolewamy odrobinę wody i dusimy ok 10min - powstanie całkiem dobry sos :)
Dobrze smakuje z żółtą fasolką albo brokłami.
smacznie brzmi.... na pewno wypróbuje ale z mięskiem drobiowym...
Pasek wagi

dziewczyny dawno  nie bylo nowych przepisow ;P a jestescie mi czesto inspiracja..hm, chyba musze przeszukac google

ale budzic sie tak czy inaczej !! :D domowe i sprawdzone przepisy sa lepsze niz ze stron SB


Kotleciki indyczo-cukiniowe

1 średnio-duża cukinia
0,3kg piersi z indyka (może być mielone, jak kupujemy 0,5kg to dać dwie cukinie)
przyprawy, ja lubię kuchnię indyjską więc dałam:
garam masala (mieszanka przypraw)
cynamon
imbir
pieprz cayenne
papryka słodka
curry

Pierś zmieliłam w maszynce, cukinię starłam, wsypałam przyprawy, zagniotłam wszystko razem ręką. Nie dodałam jajka ani bułki tartej.
Ciasto ma dobra konsystencję i dobrze się smaży. Może kupne mielone będzie wymagało dodania jajka lub bułki, ale świeże mielone tego nie potrzebowało :)
Smażymy małe kotleciki, nie robimy ich płaskich, tylko takie pulchne, wtedy nie będą suche w środku.

na zdjęciu z surówką z kapusty czerwonej i białej oraz kiełkami soczewicy z sosem tzatziki (jogurt + przyprawa z saszetki).


Pasek wagi

Witam , dożucam kilka znalezionych przepisów na 1 Faze

BROKUŁ ZAPIEKANY Z DIPEM ZIOŁOWYM I SEREM
 
Srednio miekki brokul(tak 5 minutek pogotowany) wkladamy do zaroodpornego
naczynia. Przygotowujemy sos do polania:
150g serka Tosca 3%+odrobina mleka 0%-mieszamy az do uzyskania smietanowej
konsystencji-dodajemy zielona pietruszka,koperek,szczypiorek,czosnek i co tam
lubicie wedle uznania. Na koniec wrzucamy 2 zoltka i mieszamy. Wlewamy na
brokoly. Na gore mozna polozyc plasterki sera light to zrobi sie ladna
skorupka. Wstawiamy do piekarnika 200% az sie wierzch nie zrumieni.
To jest danie z cyklu "pelna improwizacja" dlatego skladniki mozecie sobie
komponowac do woli.
 


KURCZAK ZIOŁOWY

Marynata:
Sos sojowy
Oliwa
Wino białe
Ocet winny
Zioła prowansalskie + świeży tymianek i rozmaryn
Sól, świeżo zmielony pieprz

Sos sojowy zmieszać z oliwą oraz winem, dodać odrobinę octu winnego, zioła i
przyprawy, powinna powstać rzadka zawiesina. W to wrzucamy piersi z kurczaka,
wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, na drugi dzień po pracy

ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI

Składniki:
- 0,5 kg cukini,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg zółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i
wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami

PAPRYKA FASZEROWANA GRZYBAMI

Składniki:
- 8 strąków papryki
- 50 dag grzybów leśnych (lub pieczarek)
- 2 średnie cebule
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- bulion (w wersji z pieczarkami)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz.

Przygotowanie:
Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Grzyby umyć, obgotować, osączyć i
drobno posiekać (w przypadku pieczarek tylko umyć i posiekać). Wywar zachować
(dla pieczarek przygotować bulion). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić
na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone chili i grzyby. Doprawić solą i pieprzem (i
innymi przyprawami wg gustu). Wymieszać. Masą napełniać posmarowane uprzednio
oliwą papryki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym
serem. Podlać wywarem z grzybów lub bulionem. Piec w średnio nagrzanym
piekarniku przez ok. 25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


kurczak a'la pizza


pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka

Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no
tak żeby ją potem nadziać...)
mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano

piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" skiewke za pomoca
wykałaczki) i wkładamy na ruszt
jakieś 15 minut i gotowe
nie chcę sie chwalić ale jest znakomite : )
SMACZNEGO!

FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
ziołowy lub zwykły

WYKONANIE:
- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
- w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
- mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
- z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
stron
- dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
- podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
paraboiled)

GULASZ Z CZERONA FASOLKĄ
SKŁADNIKI;
200 g czerwonęj fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:
Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie
solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na
oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w
kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty
przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę
trzymamy na ogniu,żeby mięsko się ścięło, nastepnie dodajemy rozdrobnione
wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę
odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze
kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodziny
PYCHA!!!!!
W I fazie jemy oczywiście "sam" gulasz bez dodatków, ale w II polecam z kaszą

GULASZ Z WOŁOWINKI Z PIECZARKAMI

wołowinkę kroimy w kostkę 2/2cm, solimy
wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zmażymy kilka minut, aż się dobrze zarumieni
przekładamy mięsko do rondla i zalewamy(tak,żeby było przykryte do połowy)
jakimś rosołkiem. Dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, rozmaryn, tymianek itd. -
co kto lubi :-). Przykrywamy i niech się tak dusi, nawet 1 1/2h,zeby było
mięciutkie.Trzeba sprawdzać, czy woda się nie wygotowała i dolewać. Tak
piętnaście minut przed końcem duszenia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry -
kiedy się podduszą, danie jest w sumie gotowe - można dodać jeszcze jogurt
naturalny, powoli,mieszając w kubeczku,żeby się nie zważył - będzie taki
śmietankowy sosik. Jakbyście wolały bardziej gęsty, a nie można przecież
dodawać mąki, to można dodać roztrzepane żółtka z jajek - dwa powinny
wystarczyć, sos gęstnieje i ma kremową konsystencję.
tak samo można przyrządzić wieprzowinę.
zamiast pieczarek pyszna jest też papryka

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.