- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
26 czerwca 2019, 21:43
hej ja kończę 5 dzień. Głową bolała mnie masakrycznie w 1 i 2 dzień dzisiaj czuje sie tak super... Nie czuje głodu czuje sie lekka.... Nigdy w życiu tak nie mialam..... A zjadłam jabłko, niecałe pół kilograma truskawek w postaci koktajli i buraka ugotowanego. Przy tych upalach pije pije najśmieszniejsze jest to ze całe życie bardzo mało piłam a teraz? Teraz nie poznaje siebie.Mojmira kiszonki sa bardzo ważne? Bo kupiłam sobie niby kapustę ale.... Jakoś w ogóle nie chce mi sie kwaśnego a to nawet dziwne bo potrafiłam zjeść zawsze masę ogórków kiszonych.
Jejku, nie wolno tyle truskawek. Tylko ilości dekoracyjne
26 czerwca 2019, 22:54
Moglabys mi podać ile czego mozna jeść?
Edytowany przez ggeisha 26 czerwca 2019, 22:55
27 czerwca 2019, 08:45
Ja dzisiaj ledwo doszłam do pracy - mam taki brak siły, że to kosmos. A z drugiej strony własnie stoi przede mną szklanka zakwasu z buraków i surówka i aż mi niedobrze na samą myśl, że to wezmę do ust. Do tego strasznie drażliwa jestem.
Serio ten post jest dla tych co mają mocne nerwy
27 czerwca 2019, 18:28
ig truskawek -25, pomidory-30. Wiem, że truskawek nie można, tylko dekoracyjnie ale z czego wynika zakaz ich jedzenia?
27 czerwca 2019, 18:32
Dziewczyny kibicuje. U mnie jedna koleżanka jak pisałam wcześniej wyładowała w szpitalu (ale to ponoć nie przez post. Druga koleżanka przy wzroście 165 i wadze 64kg robiła post 30 dni. Sporo schudła bo wazy 52kg, robiła badania ma niewielka anemię (ale ma skłonności do anemii) i zatrzymał się okres. Wykluczyła ciąże, ma iść na kolejne badania. Aby nie chudnąc dalej w wychodzeniu przeskoczyła odrazu do fazy 3 (nie do konca wiem o co chodzi z tym wychodzeniem 3 fazy ) powiedziała mi tylko ze musi wychodzić tez 30 dni aby nie było jojo.
27 czerwca 2019, 18:58
Dziewczyny kibicuje. U mnie jedna koleżanka jak pisałam wcześniej wyładowała w szpitalu (ale to ponoć nie przez post. Druga koleżanka przy wzroście 165 i wadze 64kg robiła post 30 dni. Sporo schudła bo wazy 52kg, robiła badania ma niewielka anemię (ale ma skłonności do anemii) i zatrzymał się okres. Wykluczyła ciąże, ma iść na kolejne badania. Aby nie chudnąc dalej w wychodzeniu przeskoczyła odrazu do fazy 3 (nie do konca wiem o co chodzi z tym wychodzeniem 3 fazy ) powiedziała mi tylko ze musi wychodzić tez 30 dni aby nie było jojo.
27 czerwca 2019, 19:45
Dlaczego truskawki nie w ilościach hurtowych mimo niskiego IG? Bo to jest post leczniczny a nie dieta Montigniaca.... Zalecenia są ściśle związane także z makro składników i obserwacją, jaka jest skuteczność postu i jak się czują pacjenci. Owoce zawierają dużo cukru, nawet przy niskim IG i nie wpływają dobrze na efekty postu. Mogą wywalić z WO nawet jeśli jesz to co dozwolone ale w większych ilościach.
Jeśli interesuje Cię post, lepiej stosuj się do jego zasad, bo jest bardzo cienka granica między postem a wyniszczająca głodówką. Łatwo zrobić sobie krzywdę.
Edytowany przez Mojmiraa 27 czerwca 2019, 20:35