- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 lipca 2016, 07:58
Witam
Jestem na vitalii juz dość spory okres czasu, ale skutki opłakane. Jestem = nic nie robię aby pozbyć się tej masakrycznie wysokiej wagi.Macie podobnie ? No to w końcu ruszmy się i zróbmy coś z tym. Zróbmy to dla siebie nie dla innych.
Zapraszam wszystkich zmotywowanych trzycyfrowców wagowych.
9 stycznia 2017, 17:09
Witajcie, późno się pojawiam, bo 40 minut temu wróciłam z pracy. Podgrzałałam przygotowany wczoraj obiad i usiadłam Was poczytać.
Ja używam oleju rzepakowego do smażenia (mogę jeszcze oliwę z oliwek, ale za nią nie przepadam) i oleju lnianego do potraw na zimno. Do smarowania pieczywa nie używam masła tylko awokado (robię z niego masełko lub miksuję tylko z sokiem z cytryny i natką pietruszki). Niewielką ilość masła 82% (10 g) dodaję tylko do pasty z makreli i jajek (taką pastę muszę podzielić na 4 porcje i zjadam po jednej w kolejnych dniach). W zasadzie rzadko smażę mięso na oleju, najczęściej podsmażam bez tłuszczu (w razie potrzeby podlewam odrobiną wody) albo duszę. Tak samo jak Wy jem też tłuszcze w innej postaci: orzechy, migdały, oliwki, ryby, sery, jogurty itd.
9 stycznia 2017, 17:25
Dziś się tyle naczytałam o olejach, że zwariować można. Z różnych badań wychodzi na to, że nasz olej rzepakowy z niczym nie jest gorszy od oliwy :)
Nie klei Wam się mięso do suchej patelni? Mam na nim zawsze milion przypraw :D
9 stycznia 2017, 18:08
Może stać w lodówce, ale szybko ciemnieje, więc najlepiej je zjeść w ciągu 2 dni. Czytałam gdzieś, że włożenie pestki do masła opóźnia ten proces, ale nie próbowałam. Zawsze wybieram mniejszy owoc, żeby za dużo nie zmarnować.
Edytowany przez 9 stycznia 2017, 18:09
9 stycznia 2017, 18:13
Czasami, jak mam bardzo dojrzałe, miękkie awokado, to rozsmarowuję je na chlebie już bez dodatków, układam na to plasterki sera lub wędliny drobiowej, pomidora lub paprykę, sałatę i wcinam, aż mi się uszy trzęsą. Zwykłym masłem już nie smaruję pieczywa.
Edytowany przez 9 stycznia 2017, 18:13
9 stycznia 2017, 18:39
Mam 5g masła i 70g chleba :)
O i to jest dla mnie idealne śniadanie. A nie to co proponuje mi vitalia 105g chleba i 15g masła :-)
9 stycznia 2017, 18:43
Podlewam wodą więc nie przywiera. Ale fakt, że zależy to też od patelni. Miałam kiedyś taką z biedronki i do niej wszystko przywierało. Do innych nie.
9 stycznia 2017, 18:58
Tereniu u mnie śniadanie kanapkowe to np. 70g chleba, 5g masła, 45g szynki, 25 sera żółtego + warzywa + 10g orzechów włoskich :)!
Właśnie wiele razy widziałam, że na tej diecie Vitalii to mega duże ilości chleba proponują!