Temat: trzycyfrowa waga? pozbędźmy sie jej raz na zawsze!!!

Witam

Jestem na vitalii juz dość spory okres czasu, ale skutki  opłakane. Jestem = nic nie robię aby pozbyć się tej masakrycznie wysokiej wagi.Macie podobnie ? No to w końcu ruszmy się i zróbmy coś z tym. Zróbmy to dla siebie nie dla innych.

Zapraszam wszystkich zmotywowanych trzycyfrowców wagowych.

Pasek wagi

Mam 5g masła i 70g chleba :)

Pasek wagi

Witajcie, późno się pojawiam, bo 40 minut temu wróciłam z pracy. Podgrzałałam przygotowany wczoraj obiad i usiadłam Was poczytać.
Ja używam oleju rzepakowego do smażenia (mogę jeszcze oliwę z oliwek, ale za nią nie przepadam) i oleju lnianego do potraw na zimno. Do smarowania pieczywa nie używam masła tylko awokado (robię z niego masełko lub miksuję tylko z sokiem z cytryny i natką pietruszki). Niewielką ilość masła 82% (10 g) dodaję tylko do pasty z makreli i jajek (taką pastę muszę podzielić na 4 porcje i zjadam po jednej w kolejnych dniach). W zasadzie rzadko smażę mięso na oleju, najczęściej podsmażam bez tłuszczu (w razie potrzeby podlewam odrobiną wody) albo duszę. Tak samo jak Wy jem też tłuszcze w innej postaci: orzechy, migdały, oliwki, ryby, sery, jogurty itd. 

Dziś się tyle naczytałam o olejach, że zwariować można. Z różnych badań wychodzi na to, że nasz olej rzepakowy z niczym nie jest gorszy od oliwy :) 

Nie klei Wam się mięso do suchej patelni? Mam na nim zawsze milion przypraw :D

Pasek wagi

Luna - Masełko z awokado może stać w lodówce? Jak długo? :)

Pasek wagi

Może stać w lodówce, ale szybko ciemnieje, więc najlepiej je zjeść w ciągu 2 dni. Czytałam gdzieś, że włożenie pestki do masła opóźnia ten proces, ale nie próbowałam. Zawsze wybieram mniejszy owoc, żeby za dużo nie zmarnować.

Czasami, jak mam bardzo dojrzałe, miękkie awokado, to rozsmarowuję je na chlebie już bez dodatków, układam na to plasterki sera lub wędliny drobiowej, pomidora lub paprykę, sałatę i wcinam, aż mi się uszy trzęsą. Zwykłym masłem już nie smaruję pieczywa.

Chudnebochce napisał(a):

Mam 5g masła i 70g chleba :)

O i to jest dla mnie idealne śniadanie. A nie to co proponuje mi vitalia 105g chleba i 15g masła :-)

Podlewam wodą więc nie przywiera. Ale fakt, że zależy to też od patelni. Miałam kiedyś taką z biedronki i do niej wszystko przywierało. Do innych nie.

Tereniu u mnie śniadanie kanapkowe to np. 70g chleba, 5g masła, 45g szynki, 25 sera żółtego + warzywa + 10g orzechów włoskich :)!

Właśnie wiele razy widziałam, że na tej diecie Vitalii to mega duże ilości chleba proponują!

Pasek wagi

Luna dzięki! Raz zrobiłam z cytryną u czosnkiem a na to pomidor i było przepyszne! Muszę kupić i spróbować znów :)!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.