Temat: TORT- wasz ulubiony

Jaki jest Wasz ulubiony tort? Szukam inspiracji na urodzinowy wypiek i nie wiem totalnie o co się zahaczyć ;).

Czekoladowo owocowy :) z czyms kwaśnym (musi byc taka warstwa)!

Tak ja robie z mrozonych maliny gotujesz blendujesz potem przez sitko zeby pestek nie bylo.Jest bardzo latwy w zrobieniu i fajnie wyglada

Ponczówka

tort dacquoise  albo kajmakowy

TORTY!!! :PP(slina)(zakochany)

Ja uwielbiam orzechowe, śmietankowe, kajmakowe, chałwowe, pralinowe, truflowe... dużo kremu i alhoholu. A i dakłas.

I jeszcze ważna rzecz... nienawidzę tortów z kremem na bazie bitej śmietany. Musi być tłusty krem na maśle. A jeszcze jak z tą bitą śmietaną są truskawki to go nie tknę. Żadnych owoców na torcie... nawet jako dekoracja.

Pasek wagi

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/tort_z_musem_czekoladowym_orzechowym/przepis.html

https://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_pina_colada/przepis.html

zadne nafaszerowane kremem, biita smietana i innym ulepkiem jasnej mazi. ale TEN tort, to jest mistrzostwo. bezy, daktyle, orzechy, masa kajmakowa. przeslodki, przekaloryczny, taki jak tort byc powinien. i wystarzy jeden kawalek, zeby apetyt na slodkie zostal zaspokojony.:p

jeśli chcesz krem czekoladowy nie na bazie masła to polecam rozpuścić 3 czekolady, dwie gorzkie i jedna słodka w małej ilości śmietanki. Wymieszać do gładkości, nie może buc gorący tylko lprzestudzony. Ubić śmietankę kremówkę i dodać na koniec rozpuszczona czekoladę. Świetnie się komponuje z malinami i truskawkami, mogą być mrożone, tylko trzeba rozmrozić i odcisnąć wodę. Jako spod można zrobić biszkopt zwykły lub kakaowy albo beze zwykła lub kakaowa.

Pasek wagi

Nie lubie tortów ale to ja robię wszystkie na różne okazje. Polecam lekką, efektowną i mega prostą Pavlovą, tort bezowy z miękką  pianką w środku i owocami na wierzchu:

Pavlova

Pasek wagi

Nie lubię tortów, a już do mdłości doprowadza mnie myśl o masie maślanej. Dlatego wymyśliłam swoją wersję kremu (choć pewnie już gdzieś jest podobny przepis) - gotuję budyń na zmniejszonej ilości mleka i studzę, a następnie miksuję z serkiem bieluchem, albo homogenizowanym waniliowym. Jest lżej i smaczniej. 

Taką masę wykorzystuję do różnych kombinacji np. czarny biszkopt posmarowany konfiturą porzeczkową + masa. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.