- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 lutego 2018, 20:06
Jaki jest Wasz ulubiony tort? Szukam inspiracji na urodzinowy wypiek i nie wiem totalnie o co się zahaczyć ;).
18 lutego 2018, 20:51
Tak ja robie z mrozonych maliny gotujesz blendujesz potem przez sitko zeby pestek nie bylo.Jest bardzo latwy w zrobieniu i fajnie wyglada
18 lutego 2018, 21:11
TORTY!!!
Ja uwielbiam orzechowe, śmietankowe, kajmakowe, chałwowe, pralinowe, truflowe... dużo kremu i alhoholu. A i dakłas.
I jeszcze ważna rzecz... nienawidzę tortów z kremem na bazie bitej śmietany. Musi być tłusty krem na maśle. A jeszcze jak z tą bitą śmietaną są truskawki to go nie tknę. Żadnych owoców na torcie... nawet jako dekoracja.
Edytowany przez roogirl 18 lutego 2018, 21:15
18 lutego 2018, 21:21
zadne nafaszerowane kremem, biita smietana i innym ulepkiem jasnej mazi. ale TEN tort, to jest mistrzostwo. bezy, daktyle, orzechy, masa kajmakowa. przeslodki, przekaloryczny, taki jak tort byc powinien. i wystarzy jeden kawalek, zeby apetyt na slodkie zostal zaspokojony.
18 lutego 2018, 21:24
jeśli chcesz krem czekoladowy nie na bazie masła to polecam rozpuścić 3 czekolady, dwie gorzkie i jedna słodka w małej ilości śmietanki. Wymieszać do gładkości, nie może buc gorący tylko lprzestudzony. Ubić śmietankę kremówkę i dodać na koniec rozpuszczona czekoladę. Świetnie się komponuje z malinami i truskawkami, mogą być mrożone, tylko trzeba rozmrozić i odcisnąć wodę. Jako spod można zrobić biszkopt zwykły lub kakaowy albo beze zwykła lub kakaowa.
18 lutego 2018, 21:34
Nie lubie tortów ale to ja robię wszystkie na różne okazje. Polecam lekką, efektowną i mega prostą Pavlovą, tort bezowy z miękką pianką w środku i owocami na wierzchu:
18 lutego 2018, 21:34
Nie lubię tortów, a już do mdłości doprowadza mnie myśl o masie maślanej. Dlatego wymyśliłam swoją wersję kremu (choć pewnie już gdzieś jest podobny przepis) - gotuję budyń na zmniejszonej ilości mleka i studzę, a następnie miksuję z serkiem bieluchem, albo homogenizowanym waniliowym. Jest lżej i smaczniej.
Taką masę wykorzystuję do różnych kombinacji np. czarny biszkopt posmarowany konfiturą porzeczkową + masa.