Temat: TORT- wasz ulubiony

Jaki jest Wasz ulubiony tort? Szukam inspiracji na urodzinowy wypiek i nie wiem totalnie o co się zahaczyć ;).

Zdecydowanie wolę inne wypieki, ale jak już to ciemny biszkopt, biały krem i wiśnie. Ale tu mowa o kupnych. A sama kiedyś zrobiłam tort z masą z masła orzechowego przekładanego dżemem porzeczkowym. To było super połączenie, tort był taki inny i nieoczywisty w smaku :) Nie wiem czy to dokładnie ten przepis, ale tamten na pewno był podobny: http://ilovebake.pl/2015/11/13/tort-orzechowy/

Pasek wagi

remeidios napisał(a):

Nie lubię tortów, a już do mdłości doprowadza mnie myśl o masie maślanej. Dlatego wymyśliłam swoją wersję kremu (choć pewnie już gdzieś jest podobny przepis) - gotuję budyń na zmniejszonej ilości mleka i studzę, a następnie miksuję z serkiem bieluchem, albo homogenizowanym waniliowym. Jest lżej i smaczniej. Taką masę wykorzystuję do różnych kombinacji np. czarny biszkopt posmarowany konfiturą porzeczkową + masa. 

A jakby dodać owoce, żeby wyszła masa np malinowa czy truskawkowa to jakie proporcje, żeby się nie rozjechało?

jablkowa napisał(a):

zadne nafaszerowane kremem, biita smietana i innym ulepkiem jasnej mazi. ale TEN tort, to jest mistrzostwo. bezy, daktyle, orzechy, masa kajmakowa. przeslodki, przekaloryczny, taki jak tort byc powinien. i wystarzy jeden kawalek, zeby apetyt na slodkie zostal zaspokojony.

Takich tradycyjnych tortów nie lubię. Bardzo nie lubię ciast z kremami i biszkoptów nasączonych alkoholem bleee. Ale za to polecam Pavlova, jak dla mnie mistrzostwo :)

Martulleczka napisał(a):

remeidios napisał(a):

Nie lubię tortów, a już do mdłości doprowadza mnie myśl o masie maślanej. Dlatego wymyśliłam swoją wersję kremu (choć pewnie już gdzieś jest podobny przepis) - gotuję budyń na zmniejszonej ilości mleka i studzę, a następnie miksuję z serkiem bieluchem, albo homogenizowanym waniliowym. Jest lżej i smaczniej. Taką masę wykorzystuję do różnych kombinacji np. czarny biszkopt posmarowany konfiturą porzeczkową + masa. 
A jakby dodać owoce, żeby wyszła masa np malinowa czy truskawkowa to jakie proporcje, żeby się nie rozjechało?

możesz zrobić bardziej "tępy" budyń i zamiast serka zmiksuj z owocami. Ja nie mam nigdy proporcji, robię na tzw.oko. A w tym przypadku to powoli dodawałabym owoców i sprawdzała sytuację na bieżąco.

Moja znajoma zrobiła też fajną "masę"- zblendowała mrożone truskawki i wymieszała z galaretką. Super, zwłaszcza zimą! 

Czarny las i Sachera, więc Ameryki pewnie nie odkrywam. 

Czekoladowo-miętowy <3 najlepszy na świecie!

Pasek wagi

Martulleczka napisał(a):

remeidios napisał(a):

Nie lubię tortów, a już do mdłości doprowadza mnie myśl o masie maślanej. Dlatego wymyśliłam swoją wersję kremu (choć pewnie już gdzieś jest podobny przepis) - gotuję budyń na zmniejszonej ilości mleka i studzę, a następnie miksuję z serkiem bieluchem, albo homogenizowanym waniliowym. Jest lżej i smaczniej. Taką masę wykorzystuję do różnych kombinacji np. czarny biszkopt posmarowany konfiturą porzeczkową + masa. 
A jakby dodać owoce, żeby wyszła masa np malinowa czy truskawkowa to jakie proporcje, żeby się nie rozjechało?
może coś w stylu malakoff? też robi się na kremie budyniowym, bardzo proste do zrobienia a przepyszne.

roogirl napisał(a):

TORTY!!! Ja uwielbiam orzechowe, śmietankowe, kajmakowe, chałwowe, pralinowe, truflowe... dużo kremu i alhoholu. A i dakłas.I jeszcze ważna rzecz... nienawidzę tortów z kremem na bazie bitej śmietany. Musi być tłusty krem na maśle. A jeszcze jak z tą bitą śmietaną są truskawki to go nie tknę. Żadnych owoców na torcie... nawet jako dekoracja.

Twoje torty z masłem to dla mnie właśnie trauma weselna :D 

Jeśli już tort to Pavlova.

Przypomniało mi się, jak cięższy i wytrawny to tylko mississipi mud, ale prosty, bez warstw i zbędnych dodatków, wilgotny i bardzo czekoladowy.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.