Temat: Co zamiast pieczywa ?

Widziałam ze wiele osob rezygnuje z pieczywa na diecie. W takim razie czym je zastepujecie?  Ja zazwyczaj na sniadanie jem bułki z warzywami i nie wiem co mogłabym jeść w zamian

Nie potrafie zrezygnowac calkowicie z pieczywa :( ale jem tylko jeden ulubiony chlebek i nie codziennie, bo zwykle dwa lub trzy razy w tygodniu po 2 kromki. A zamiast chleba jem owsianke lub placuszki zrobione np. z marchewki, jablka i jajka, albo placuszki z awokado i ciemnego kakao (: Omlet i jajecznica z dodatkami to tez dobre rozwiazanie, ale do tego potrzebuje juz chlebek :D moze ty zjesz bez

Pasek wagi

Ja zrezygnowałam z pieczywa kilka miesięcy temu i jakoś sobie radzę ;) 

A co zamiast: jajecznica, omlet, sadzone, ogólnie jajka w każdej postaci, owsianki, smoothie z owoców, naleśniki z bananów (2 jajka, banan, cynamon i smażysz), awokado zapiekane z jajkiem, tortillki, mega dużo rzeczy można zrobić nie używając chleba ;)

A dla mnie to nie był jakiś problem zrezygnować :) jestem zbyt leniwa na robienie kanapek... No i lepiej smakują zrobione przez kogoś :D 

Kiedyś na śniadanie jadłam 1,5 bułki, kolacja tez była kanapkowa.

Teraz na śniadanie jem jaglankę z owocami/ naleśniki gryczane, a na kolacje sałatki z pieczonym mięsem/ tuńczykiem, a jak mogłam jeść jajka to omlet z 2 jaj był codziennie na śniadanie kub kolację, ewentualnie jajko w sałatce :)

Ja bardzo lubię pieczywo,ale potrafiłabym z niego zrezygnować na rzecz omletów: na słodko i wytrawnie. 

Pasek wagi

Owsianki, omlety, ogólnie jajka, jogurty z owocami, naleśniki, inne placki... Od dawna nie jem regularnie pieczywa, odkryłam że to po części po nim mam okropne wzdęcia. Omlet można przygotować właściwie jak kanapkę, a na pewno jest dużo bardziej sycący ;)

Pasek wagi

jem omlety głównie w różnych postaciach , czasem jakies płatki ... pieczywa nie jem bo chleba bardzo nie lubię , a bułki tuczą i zapychają na chwile , po chwili jestem głodna ...

A z jakiego powodu chcesz rezygnować z pieczywa? Przecież to źródło wszystkiego co dobre. Witamin, błonnika, węglowodanów...

Poczytaj sobie, pierwszy lepszy artykuł, dlaczego należy jeść pieczywo. Oczywiście, trzeba wybierać to dobrej jakości, a nie białe pieczone z mrożonek chleby. Po prostu trzeba albo upiec swój chleb, albo czytac dokładnie skład tego który kupujemy w sklepie.

https://www.fit.pl/dieta/dlaczego-warto-jesc-chleb/16129/

Pasek wagi

Nigdzie na świecie nie je się tyle pieczywa jak u nas. W Japonii na przykład w ogóle ciężko jest dostać jakieś pieczywo. Ja jem głównie kaszę.

nie rozumiem co sie tak tego pieczywa uczepiliscie? Oczywiscie nie mowimy o bialym chlebie czy dmuchanych bulkach albo produktach z ciasta gleboko mrozonego. Na rynku dostepnych jest mnostwo pieczywa pelnoziarnistego z dobrym skladem albo chleb czystoziarnisty albo mozna tez upiec samemu i jestem pewna ze takie pieczywo w niczym nie ustepuje kaszom czy platkom owsianym. Chodzi o to zeby weglowodany byly z dobrych, roznorodnych zrodel

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.