Temat: Masło orzechowe

Właśnie skończyłam jeść słoik masła orzechowego z lidla. Miałam go kilka tygodni i konsumowałam po trochu każdego dnia na kolację. Zastanawiam się teraz nad spróbowaniem masła innej firmy, bo nie chcę się ograniczać. Jakie masło wy jecie i polecacie i jak się ma w stosunku do tego lidlowskiego mcennedy?

Pasek wagi

Ja polecam masło domowej roboty, 100% naturalne, bez chemicznych dodatków, w smaku boskie i stosunkowo tanie

wersja 1: Prażysz orzeszki ziemne, lekko solisz, blendujesz tak długo aż będą miały konsystencję masła (opcja słona i miękka, mimo trzymania w lodówce)

wersja 2: To samo co wyżej tylko zamiast soli dodajesz łyżkę miodu (słodki i twardszy krem wychodzi)

sante 90% orzechów

Meridian, żadnych dodatków i na samym opakowaniu jest napisane, że oddzielanie się oleju jest zjawiskiem normalnym. Dlatego przed każdym użyciem mieszam masło ;)

Sante :-) jeszcze taka "nutella mniejsze zło" - nutters :D smaczne :) no i oczywiście eksperymenty w domu, np. wymieszanie orzechów z sezamem i zmielenie na masło :)

A tak z ciekawości- jakich blenderów do tego używacie? Bo na tahini raz spaliłam Philipsa. A do masła orzechowego używam wyciskarki wolnoobrotowej.

ja zawsze kupuje maslo meridian z nerkowcow, jakos najbardziej mi smakuje. i jest w 100% z orzechow. bez soli, cukru, oleju palmowego :)

Ja robię masło orzechowe w blenderze z lidla i już ok. rok daje radę :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.