Temat: Masło orzechowe

Właśnie skończyłam jeść słoik masła orzechowego z lidla. Miałam go kilka tygodni i konsumowałam po trochu każdego dnia na kolację. Zastanawiam się teraz nad spróbowaniem masła innej firmy, bo nie chcę się ograniczać. Jakie masło wy jecie i polecacie i jak się ma w stosunku do tego lidlowskiego mcennedy?

Pasek wagi
Własne to robiłam z pistacji. Drogo wychodziło, ale smak... poezja!

Bardzo dobre jest masło orzechowe BIO z Rossmanna :)

ja na razie jem pierwszy słoik z sante.  Bardzo mi smakuje :) porównać nie mogę, bo nie mam z czym

roogirl napisał(a):

Asiupek napisał(a):

dla odmiany moglabys sprobowac np migdalowego :) Widze ze Primavika tez takie robi.
Widziałam, ale jakoś mnie odstrasza ten oddzielający się i pływający na wierzchu czysty olej :/ Nie wiem czy ono już tak ma czy było jakieś stare czy trzymane w nieodpowiednich warunkach czy jak.

To oddzielanie się oleju to normalne zjawisko, świadczy o braku dodatku chemii, która zapobiega rozwarstwianiu produktu (strzelam, że stabilizatorów? ;) ). Takie masło wystarczy zamieszać. Sama nie jem maseł, ale słyszałam, że bardzo dobre jest z nerkowców.

https://www.youtube.com/watch?v=TwkSBdzIRRU Tutaj jest fajny test maseł orzechowych na żywo. ;)

Polecam zblendować orzeski ziemne niesolone (lub inne) z olejem kokosowym :) Wychodzi pyszne i bez chemii, można trzmac 2-3 tyg w lodówce:)

Pasek wagi

Ja mielę kilka razy bez żadnego dodatku. Po co olej? Przecież orzeszki są bardzo tluste. Same wydzielają olej jak się je miele.

a gdzie kupujecie te masła, normalnie w marketach czy raczej w sklepach internetowych ?

Fitness Authority masło bez soli, cukru, oleju palmowego można kupić w sklepie z odżywkami :D polecam jest pycha.

Masło Meridian, dostępne na allegro 100% orzechów. Dobre jest też z M&S, ale już z dodatkami.

Felix :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.