Temat: Domowe wypieki

Dziewczyny mam do Was takie pytanie. Czy dalybyscie takie kwoty za domowe wypieki ciast pieczone indywidualnie pod zamówienie każdego klienta . Ciasta bez margaryn na maśle i na wiejskich jajkach. Torty średnicy 25 cm jednopietrowe. Czy to ewentualnie za wysokie lub za niskie ceny ? Wypowiecie się w tym temacie ?

Tort Rafaello z kulkami rafaello i płatkami migdalowymi przełożony kremem kokosowym koszt 90 zł 

Tort ananasowy koszt 80 zł 

Tort różowy z falbankami koszt 90 zł 

Tort truskawkowy lub z innymi sezonowymi owocami np białe winogrono kiwi brzoskwinie banan koszt 90 zł 

Tort orzechowy koszt 90 zł 

Tort makowy z kremem z białej czekolady 90 zł 

Tort czekoladowy na bazie gorzkiej mlecznej i białej czekoladzie koszt 80 zł 

Tort brzoskwiniowy z kremem na bazie batonów milky way koszt 80 zl 

wszystkie te torty są z blatów biszkoptowych i średnicy 25 cm.Przewaznie skład kremu to smietana kremowka łączona z serkiem mascarpone .


Ciasta pieczone na wielkość brytfanny 25cm x 40 cm to:

Knoppers cena 80 zł 

Sernik z kulkami orzechowymi cena 60 zł

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami cena 60zł 

Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkowa na wierzchu galaretka z owocami cena 60 zł 

Sernik z jagodami cena 60zł 

Fale Dunaju z wiśniami cena 60zł 

Seromak cena 60zł 

Snicers cena 55zl

Sernik z pianką kokosowa cena 55 zł 

3 Bit cena 55zl 

Shrek cena 55zl

Prince Polo cena 55zl 

Pychotka cena 55 zł 

Królewicz cena 55 zł 

Sernik tradycyjny cena 60 zł 

Ciasto czeskie cena 50zl 

Pyszingier czekoladowy z podwójnej paczki wafli andrutowych cena 35 zł

Makowiec drozdzowy zawijany wielkość 11x 40 cm cena 45 zl

Keks z bakaliami wielkość 10x 30 cm cena 35zl 

Keks czterosmakowy wielkość 10x30 cm cena 35 zł 

Drozdzowa strucla orzechowa wielkość 11x40 cm  cena 45zl

Tiramisu wielkość 20 x 30 cm 60zł

Rolada biszkopotowa z masą orzechowa wielkość 11 x 40 cm cena 35 zł 

Ciastka rurki z kremem 30sztuk długości około 5 cm szerokości około 3 cm cena 50zl. 

Piernikowe serduszka oblane lukrem zapakowane w celofanowe woreczki wielkość 10x7 cm cena 1 zł za sztukę. 

A tu mniej więcej przykładowe zdjęcia jakby miały wyglądać takie wypieki.


Kupowałam już ciasta od osób prywatnych i brały podobnie a nawet więcej. Na początek ceny są ok a jak już bedziesz miała dobrą renomę to koniecznie podnieś ceny żebyś mogła zarabiać przyzwoicie :)
Moi znajomi bardzo często korzystają z takich usług i to jest biznes przyszłości.

bogulaaa napisał(a):

Ja niestety w ogole nie zamowilabym domowego ciasta od obcej osoby bo nie wiem w jakich warunkach i z jakich produktow jest przygotowywane. Cukiernie musza spelniac minimalne standardy a w domach... roznie bywa. Zwyczajnie brzydzilabym sie zjesc :( Oczywiscie nie twierdze, ze nie dbasz o dom, to tylko moje zdanie na temat domowych wypiekow. Poza tym swietnie pieke sama wiec nie mam potrzeby kupowania ciast i tortow ;)

Jeśli masz na mysli badania sanepidowskie to takowe ja osobiście posiadam.

ja u sprawdzonej Pani, która piecze przepyszne ciasta za standardową blachę płacę 100zł, więc cena nieduża, jednak przyznam, że mnie większość zdjęć (tych z dziwnymi zielono-różowo-niebieskimi dodatkami) nie zachęca :)

Uważam, że ceny są jak najbadziej ok, ale ja sama piekę ciasta i np. tortu za 90zł  bym nie kupiła (tort kupilam jeden jedyny raz - weselny - śmietanowy za o zgrozo 55zł/kg! i stwierdzam, że robię lepszy). Jesli chodzi o ceny blachy ciasta to  kwotę 50-60zł za blachę uważam za niezbyt wygórowaną zwłaszcza, że skałdniki obecnie sa bardzo drogie. Jeżeli komuś będzie zależało na smaku i jakości to na pewno u Ciebie zamówi natomiast jeżeli komuś zależy jedynie na tym aby kupić "jakieś ciasto" to pójdzie do cukierni i kupi kilogram za 12,90 (jest jedna cukiernia u mnie w mieście gdzie sprzedają każdy rodzaj ciasta w tej cenie). Niestety ciasto za 12,90kg jest sztuczne i nie ma tam ani grama naturalnych skąłdników a u Ciebei wszystko jest naturalne.

Sama robię czasem torty lub ciasta dla znajomych i biorę za to ok. 60 zł ale uważam, że cena ta jest zbyt mała jak na pracę i czas który trzeba temu poświęcić. Niestety jak się ludziom poda cenę 90zł to się im wydaje, że to strasznie dużo (ba, 60 to dla nich dużo! ale jakby wziąć, za taki duży tort który waży ok 3kg mniej to sama musiałabym do niego dopłacać) a tak na prawdę za godzinę pracy wychodzi bardzo niewiele...

a ja bym zapłaciła ceny wcale nie są wygórowane - dobre składniki kosztuja a w cukierniach nie pieka na wiejskich jajach i an masle tylko tam wszystko jest masówka- sto razy lepiej smakuje domowe ciasto jak z cukierni. Wiec ja zycze powodzenia bo na pewno sie znajda chetniz wlaszcza ze teraz sezon sie zaczyna- święta, później komunie i wesela, trzymam kciuki aby zamowien było całe mnóstwo!

Pasek wagi

ceny nie sa wygorowane :) sama uwielbiam piec i wiem ile kosztuja skladniki, ile czssu trzeba poswiecic zeby jakies cudo wyczarowac, dlatego mysle ze ceny sa odpowiednie. Nie jedna osoba sie skusi! Zycze powodzenia w interesie :) 

byc moze taki pomysl sie juz pojawil wczesniej - nie mialam cierpliwosci przeczytac od dechy do dechy. 

Ja bym do oferty wprowadzila opcje, ze klient sam moze kupic skladniki, ktore mu podasz a Ty liczysz sobie robocizne powiedzmy te 15-20 zl

Czlowiek ma tendencje,zeby doszukiwac sie naciagactwa (pomysli sobie ze z 90 zl 50 jest dla Ciebie na czysto) natomiast nie sadze zeby ktos powiedziak ze 20 zl za tort to drogo

Pasek wagi

aluuzja napisał(a):

byc moze taki pomysl sie juz pojawil wczesniej - nie mialam cierpliwosci przeczytac od dechy do dechy. Ja bym do oferty wprowadzila opcje, ze klient sam moze kupic skladniki, ktore mu podasz a Ty liczysz sobie robocizne powiedzmy te 15-20 zlCzlowiek ma tendencje,zeby doszukiwac sie naciagactwa (pomysli sobie ze z 90 zl 50 jest dla Ciebie na czysto) natomiast nie sadze zeby ktos powiedziak ze 20 zl za tort to drogo

W zasadzie nie miałabym nic przeciwko tylko po pierwsze składniki dokładnie te które ja podam bo np jeśli smietana to konkretnie ta i ta nie inna gdyż z doświadczenia wiem która się nie nada do ubijania czy np kakao to i tylko to bo inne nada ciastu czy polewie wyblakly kolor.

A co w sytuacji kiedy potrzeba mi tylko i wyłącznie 2 łyżki cukru 5 łyżek mleka 9 łyżek mąki. ? Klient odsypie do woreczka i przyniesie mi wymierzone ? Bo wtedy ja np dziele 1 kg mąki i wyliczam ile wyjdzie cenowo za te 9 łyżek nie za całe opakowanie mąki.  Trochę to nie wygodne.

Grubaska.Aneta napisał(a):

bogulaaa napisał(a):

Ja niestety w ogole nie zamowilabym domowego ciasta od obcej osoby bo nie wiem w jakich warunkach i z jakich produktow jest przygotowywane. Cukiernie musza spelniac minimalne standardy a w domach... roznie bywa. Zwyczajnie brzydzilabym sie zjesc :( Oczywiscie nie twierdze, ze nie dbasz o dom, to tylko moje zdanie na temat domowych wypiekow. Poza tym swietnie pieke sama wiec nie mam potrzeby kupowania ciast i tortow ;)
Jeśli masz na mysli badania sanepidowskie to takowe ja osobiście posiadam.

Zeby robic to legalnie trzeba spelnic bardzo duzo wymogow Sanepidu, lacznie z dekoratornia, pomieszczeniem osobnym do przebierania sie, pomieszczeniem do obrobki jajek itd. Zaloze sie, ze tego nie masz.

Wiem to, bo moja mama ma taki biznes i wydala 10,000 zl na przerobke pietra domu zeby to zaadoptowac. I bierze wiecej za swoje torty, ale sa zrobione z najwyzszej jakosci skladnikow, czesto z ogromna iloscia bakalii (typu orzechy wloskie)

Zdjecia masz bardzo nieapetyczne a brak aparatu to nonsens, moja 65-letnia mama robi piekne zdjecia swoim telefonem komorkowym.

Takich pare slow ostrej krytyki, zebys nie myslala ze to taki latwy biznes, bo umiesz zrobic pare ciast... Mi tez sie tak wydawalo ;)

Ja również robię ciasta i torty na zamówienie. Tylko że ja robię listę produktów i ludzie sami sobie kupują. Jeśli ktoś nie ma czasu ja robię zakupy za paragon .   Za robociznę biorę sobie stałe stawki .  Ludzie są zadowoleni z takiego sposobu.   

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.