Temat: Przepisy na 2-3 porcje ciasta

Znacie może strony które mają takie przepisy na 2-3 porcje? Niby można podzielić składniki z normalnego przepisu ale to jednak nie to samo. Nie lubię kupować gotowych ciast a i do cukierni mam 12 km i rzadko jeżdżę do miasta. A w sumie w cukierni też trzeba kupić większą kostkę.

Pasek wagi

ale co ma być nie takie samo jeśli zrobić np z 1/3 ilości składników i w mniejszym pojemniku?

Mysthic napisał(a):

ale co ma być nie takie samo jeśli zrobić np z 1/3 ilości składników i w mniejszym pojemniku?

No nie chce mi się dzielić tego wolała bym mieć przepis na taką mini porcję bo np temperatura i czas pieczenia też będą inne.

Pasek wagi

W cukierniach to się nazywa "monoporcje". Może spróbuj pod tym hasłem poszukać w google? 

PorannyDeszcz napisał(a):

W cukierniach to się nazywa "monoporcje". Może spróbuj pod tym hasłem poszukać w google? 

Dzieki, już szukam.

Pasek wagi

Temperatura będzie taka sama, długości pieczenia trochę krótsza, ale to naprawdę jest niewielka różnica. Możesz też piec babeczki czy muffinki, zamiast np. 9 zrobisz 3.

A tak poza tym to polecam mrożenie. Pieczesz jedno ciasto, dzielisz na porcje, zostawiasz, ile chcesz, a resztę do zamrażarki w pojemniku. Potem wyciągasz, jak masz ochotę, odmraża się w kilka godzin na blacie w kuchni.

Edit: a tak poza tym istnieją w internecie przeliczniki foremek, jeśli jeszcze ich nie znasz. Wpisujesz wymiary i składniki z przepisu oraz wymiary swojej foremki i dostajesz już przeliczone proporcje składników.

Dobry protip brujita!

Ja Ciebie Noir rozumiem, bo ja tez nie lubie tak skalowac przepisow...potem mi to tak samo nie smakuje, nie wiem. 

cancri napisał(a):

Dobry protip brujita!

Ja Ciebie Noir rozumiem, bo ja tez nie lubie tak skalowac przepisow...potem mi to tak samo nie smakuje, nie wiem. 

No właśnie, zmniejszenie porcji nie musi oddawać smaku, konsystencji.

Pasek wagi

Mozesz spróbować zrobić biszkopt z 2-3 jajek, ja na 1 jajko daję 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Taki biszkopt pieczesz w małej blaszce i przecinasz, albo w większej i wtedy bez rozcinania. Jako krem cokolwiek: budyń, bita śmietana, śmietana z mascarpone lub jakieś ptasie mleczko, nutella czy jakiś inny krem czekoladowy. Mogą być też truskawki plus galaretka. 

Duzo jest też w sieci przepisów na takie małe serniczki np. ze skyrow.

Noir_Madame napisał(a):

cancri napisał(a):

Dobry protip brujita!

Ja Ciebie Noir rozumiem, bo ja tez nie lubie tak skalowac przepisow...potem mi to tak samo nie smakuje, nie wiem. 

No właśnie, zmniejszenie porcji nie musi oddawać smaku, konsystencji.

Musi, pod warunkiem, że przeliczysz wszystko dokładnie, użyjesz wagi i odpowiednio skrócisz czas pieczenia. Dużo ludzi robi tak, że np. w przepisie po przeliczeniu powinno być pół jajka, a oni dadzą całe, bo co potem zrobić z tą połówką, albo jak to podzielić. Są przepisy gdzie to nie będzie miało większego znaczenia, a są i takie gdzie przy małych porcjach te pół jajka robi dużą różnicę. Ja chcąc wypróbować nowe przepisy często na początku piekę na próbę w małych foremkach (tortownica 12 cm średnicy na przykład) - przeliczam dokładnie, nigdy nie miałam problemów z różnicą w smaku, czy konsystencji, w porównaniu do dużej wersji. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.