Temat: Dieta zasadotwórcza

Ostatnio moja znajoma zaczęła się tym poważnie interesować ale w necie jest mnustwo sprzecznych informacji dotyczących głównie listy produktów. W różnych źródłach te same produkty znajdują się w różnych grupach,raz w sasado a innym razem w kwaso twórczych. Czy są tu osoby które mogą podać źródła naukowe ? Jeśli tak to bardzo proszę.

Pasek wagi

A jakieś lecznicze działanie ma mieć taka dieta?

Zakwaszenie organizmu prowadzi do wyniszczenia organów wewnętrznych.

Pasek wagi

kup sobie proszek zasadowy

Pasek wagi

HelloPomello napisał(a):

A jakieś lecznicze działanie ma mieć taka dieta?

Krew oraz płyny ustrojowe powinny miec odczyn zasadowy w przedziale 7.35-7.45 i nawet bardzo niewielkie odchylenia prowadzą do chorób. Spadek pH do 6.8 o ile dobrze zapamiętałam prowadzi do śmierci. Organizm w swej mądrości dąży do utrzymania właściwego pH . Jeśli nie dostarczany mu z pożywieniem pokarmów zasadotworczych czerpie z organów wewnętrznych. 

Pasek wagi

eszaa napisał(a):

kup sobie proszek zasadowy

Po co ?

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

eszaa napisał(a):

kup sobie proszek zasadowy

Po co ?

zadaniem jest wspomaganie odkwaszania organizmu i przywracanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele.

Pasek wagi

eszaa napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

eszaa napisał(a):

kup sobie proszek zasadowy

Po co ?

zadaniem jest wspomaganie odkwaszania organizmu i przywracanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele.

Jesli ktoś nie ma przeciwwskazań to chyba jednak lepiej wprowadzić taką dietę.

Pasek wagi

Nasze ciało posiada wiele systemów zabezpieczających krew przed zmianą pH, np. oddychanie (wydychany dwutlenek węgla ma we krwi odczyn kwaśny), poprzez nerki i przez inne substancje buforujące krew. Teorie o zakwaszeniu organizmu są po części wyssane z palca. Jedne mówią o tym, że żeby zneutralizować nadmiar kwasów w organizmie ciało pobiera wapń z kości, co jest bzdurą! Mierzenie pH śliny czy moczu nie daje miarodajnego obrazu zakwaszenia ciała, ponieważ nawet jeżeli pH śliny będzie bardziej kwaśne aniżeli zasadowe, może to oznaczać, że ciało w ten sposób pozbywa się nadmiaru kwasów. Teorie o tym, jakoby żywność miała zmienić pH tkanek i krwi to gruba nadinterpretacja. Ciało radzi sobie samo, o ile nie ma poważnej choroby nerek czy kwasicy ketonowej przy cukrzycy typu I, kiedy to pH krwi spada poniżej stałego poziomu <7,3. Wszelkie diety zasadowe, proszki i inne cuda to naciąganie ludzi i po prostu biznes. Jeżeli ktoś nie je śmieciowego jedzenia i ma dietę bogatą w owoce, warzywa, dobre tłuszcze i białko, nie musi obawiać się tej propagandy o równowadze kwasowo-zasadowej.

Naturalna! napisał(a):

Nasze ciało posiada wiele systemów zabezpieczających krew przed zmianą pH, np. oddychanie (wydychany dwutlenek węgla ma we krwi odczyn kwaśny), poprzez nerki i przez inne substancje buforujące krew. Teorie o zakwaszeniu organizmu są po części wyssane z palca. Jedne mówią o tym, że żeby zneutralizować nadmiar kwasów w organizmie ciało pobiera wapń z kości, co jest bzdurą! Mierzenie pH śliny czy moczu nie daje miarodajnego obrazu zakwaszenia ciała, ponieważ nawet jeżeli pH śliny będzie bardziej kwaśne aniżeli zasadowe, może to oznaczać, że ciało w ten sposób pozbywa się nadmiaru kwasów. Teorie o tym, jakoby żywność miała zmienić pH tkanek i krwi to gruba nadinterpretacja. Ciało radzi sobie samo, o ile nie ma poważnej choroby nerek czy kwasicy ketonowej przy cukrzycy typu I, kiedy to pH krwi spada poniżej stałego poziomu <7,3. Wszelkie diety zasadowe, proszki i inne cuda to naciąganie ludzi i po prostu biznes. Jeżeli ktoś nie je śmieciowego jedzenia i ma dietę bogatą w owoce, warzywa, dobre tłuszcze i białko, nie musi obawiać się tej propagandy o równowadze kwasowo-zasadowej.

Niby też tak myślę ale znalazłam np. coś takiego a ostatnio mam problem ze zbyt wysoką insuliną. A tu piszą że ma to właśnie związek z zakwaszeniem. Nie jestem naukowcem i niestety nie potrafię ocenić na ile ktoś wyssał sobie to z palca. Jedno pozostaje bezsporne , napewno warto jeść dużo warzyw.,zdrowe tłuszcze, mniej mąki

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.