- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 lutego 2022, 21:12
Ostatnio moja znajoma zaczęła się tym poważnie interesować ale w necie jest mnustwo sprzecznych informacji dotyczących głównie listy produktów. W różnych źródłach te same produkty znajdują się w różnych grupach,raz w sasado a innym razem w kwaso twórczych. Czy są tu osoby które mogą podać źródła naukowe ? Jeśli tak to bardzo proszę.
27 lutego 2022, 06:55
A jakieś lecznicze działanie ma mieć taka dieta?
Krew oraz płyny ustrojowe powinny miec odczyn zasadowy w przedziale 7.35-7.45 i nawet bardzo niewielkie odchylenia prowadzą do chorób. Spadek pH do 6.8 o ile dobrze zapamiętałam prowadzi do śmierci. Organizm w swej mądrości dąży do utrzymania właściwego pH . Jeśli nie dostarczany mu z pożywieniem pokarmów zasadotworczych czerpie z organów wewnętrznych.
Edytowany przez Noir_Madame 27 lutego 2022, 06:56
27 lutego 2022, 07:25
kup sobie proszek zasadowy
Po co ?
zadaniem jest wspomaganie odkwaszania organizmu i przywracanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele.
27 lutego 2022, 08:21
kup sobie proszek zasadowy
Po co ?
zadaniem jest wspomaganie odkwaszania organizmu i przywracanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele.
Jesli ktoś nie ma przeciwwskazań to chyba jednak lepiej wprowadzić taką dietę.
27 lutego 2022, 09:52
27 lutego 2022, 10:09
Nasze ciało posiada wiele systemów zabezpieczających krew przed zmianą pH, np. oddychanie (wydychany dwutlenek węgla ma we krwi odczyn kwaśny), poprzez nerki i przez inne substancje buforujące krew. Teorie o zakwaszeniu organizmu są po części wyssane z palca. Jedne mówią o tym, że żeby zneutralizować nadmiar kwasów w organizmie ciało pobiera wapń z kości, co jest bzdurą! Mierzenie pH śliny czy moczu nie daje miarodajnego obrazu zakwaszenia ciała, ponieważ nawet jeżeli pH śliny będzie bardziej kwaśne aniżeli zasadowe, może to oznaczać, że ciało w ten sposób pozbywa się nadmiaru kwasów. Teorie o tym, jakoby żywność miała zmienić pH tkanek i krwi to gruba nadinterpretacja. Ciało radzi sobie samo, o ile nie ma poważnej choroby nerek czy kwasicy ketonowej przy cukrzycy typu I, kiedy to pH krwi spada poniżej stałego poziomu <7,3. Wszelkie diety zasadowe, proszki i inne cuda to naciąganie ludzi i po prostu biznes. Jeżeli ktoś nie je śmieciowego jedzenia i ma dietę bogatą w owoce, warzywa, dobre tłuszcze i białko, nie musi obawiać się tej propagandy o równowadze kwasowo-zasadowej.
Niby też tak myślę ale znalazłam np. coś takiego a ostatnio mam problem ze zbyt wysoką insuliną. A tu piszą że ma to właśnie związek z zakwaszeniem. Nie jestem naukowcem i niestety nie potrafię ocenić na ile ktoś wyssał sobie to z palca. Jedno pozostaje bezsporne , napewno warto jeść dużo warzyw.,zdrowe tłuszcze, mniej mąki