Temat: Co zamiast tortu?

Hej :) Macie pomysł co mogłabym wymyślić zamiast tortu na urodziny dla mojego M? Odchudza się już dłuższy czas,a jak zrobię ciasto to wiadomo, szkoda będzie wyrzucić i będzie trzeba je wyjadać cały tydzień i będzie kusiło. Może podsuniecie mi jakiś fit-pomysł? Coś, w co mogłabym wbić dwie świeczki i nie zrujnuje naszej diety. Myślałam nad dwoma pucharkami owoców z galaretką. Każdy zje po porcji i będzie w miarę zdrowo. A może macie jakiś lepszy pomysł ? 

Wg mnie super patent to:

  • Mini tortownica - nic dojadane tygodniami nie jest ok.
  • Biszkopt - nie wiem jakie macie przepisy, ale u mnie robi się go tak, że na każde jajko przypada łyżka mąki (część spokojnie można zastąpić orkiszową) + łyżka cukru  (i tylko tenże cukier proponuję w przepisie ograniczyć do minimum), więc sumarycznie kaloryczne to to nie będzie.
  • Krem - kupujemy kilka skyr, na sitko kładziemy bawełnianą ściereczkę, wrzucamy tam jogurt i pozwalamy części serwatki ściekać, aż jogurt uzyska konsystencję bardzo gęstego kremiku + wtedy miksujemy go ze słodzidłem do smaku (pełna dowolność, czy to będzie biały, trzcinowy czy ksylitol).

Biszkopt można nasączyć czarną herbata z odrobiną dobrego alkoholu czy naturalnym sokiem, klasycznie przełożyć go kremem i z wierzchu OBOWIĄZKOWO udekorować całą masą owoców. 

Pasek wagi

nie wiem czy ktoś już pisał ale zobacz sobie w necie arbuzowy tort

Pasek wagi

Zrób fasolowe brownie z bananem, ale w mniejszej porcji i przeloz owocami i jakimś lekkim kremem, będzie tort, ale znacznie zdrowszy :) 

Ja polecam sernik bez spodu- głównie twaróg, jajka, trochę śmietanki. Połowę cukry zastępuje zmielonym erytrytolem. To nawet ciężko nazwać jakimś zastąpieniem dobrych słodyczy- te serniki moim zdaniem królują nad wszystkimi sernikaki a są bardzo białkowym posiłkiem, zwłaszcza jak się wrzuci jeszcze erutrytol.

Mój ulubiony przepis (ale mimo zabezpieczenia podchodzi woda, ostatnio piekłam kładąc na dole blaszkę z wrzątkiem i bez spodu i też wyszedł super Plus warto dać skórkę z limonki dodatkowo):

https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojor...

A drugi przepis też świetny i też warto dodać skórkę z cytryny i limonki:

https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/idealny/przepis.html

Dzięki za wszystkie rady! :D dziś idę kupić małą tortownicę i będę kombinować 

sacria napisał(a):

Ja polecam sernik bez spodu- głównie twaróg, jajka, trochę śmietanki. Połowę cukry zastępuje zmielonym erytrytolem. To nawet ciężko nazwać jakimś zastąpieniem dobrych słodyczy- te serniki moim zdaniem królują nad wszystkimi sernikaki a są bardzo białkowym posiłkiem, zwłaszcza jak się wrzuci jeszcze erutrytol.Mój ulubiony przepis (ale mimo zabezpieczenia podchodzi woda, ostatnio piekłam kładąc na dole blaszkę z wrzątkiem i bez spodu i też wyszedł super Plus warto dać skórkę z limonki dodatkowo):https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojor... drugi przepis też świetny i też warto dodać skórkę z cytryny i limonki:https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/idealn...

A powiedz mi   sacria  czy w tym przepisie 

https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii

dawałaś tą śmietanę czy darowałaś sobie? Jeśli dawałaś to jak to smakowało ( dodawało walorów smakowych czy raczej ujmowało )? i nie spływała ta śmietana z sernika?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.