Temat: Thermomix- co najczesciej w nim robicie, czy warto

Moja mama ma dylemat, czy kupic Thermomix, czy bedzie go w ogole uzywac (chce kupic ten Lidlowy, wiec mniejszy wydatek od oryginalu).. Ciezko mi jej doradzic, bo mi wydaje sie, ze u mnie by sie kurzyl i obawiam sie, ze podobnie bedzie u niej 

Napiszecie mi, co najczesciej w nim robicie? I nie piszcie prosze wszystko, bo to jej nie pomoze (moze sie okazac, ze ktos zywi sie glownie zupami i ciastem, albo ma dziecko male i uzywa codziennie do robienia papek:)) Chce jej te odpowiedzi pokazac, zeby sama ocenila, czy jej sie przyda:) 

Zupy, kasze, sałatki, makarony (zarówno te risottate jak i sosy), risotto, ciasto na pizzę i inne ciasta. Pulpety (mięsne i nie), kluski (gnocchi) i purè oraz warzywa, ryby i mięsa na parze.

cucciolo napisał(a):

staram_sie napisał(a):

sacria napisał(a):

staram_sie napisał(a):

ja w biedromixie najczęściej robię spaghetti, lasagnie, gulasze, zupy kremy
speghetti, lasagne- w sensie sosy do nich czy cale dania?
nie no, sosy ;) ale makaron ugotować to zwykły garnek i wielkiej filozofii nie ma ;) natomiast przy sosach jest duże ułatwienie bo wystarczy wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności, ustawić go i robi się samo - jak już robię coś kolejny raz to nawet tam nie zaglądam właściwie. a przepisy też są fajnie robione - jak dla inżynierów ;) "200 gram tego, obroty na 8, 5 sekund", "obroty 1, temp 100 st. 15 min" itd. Ale tu myślę, że to jest przede wszystkim fajne dla młodych i początkujących kucharek ;) Jeśli ktoś ma swoje przyzwyczajenia to może mu to właśnie nie pasować.Jedno co mnie przy nim denerwuje no to mycie, bo mimo że ponoć niektórzy wsadzają gar do zmywarki no to ja jednak myślę że te styki to tak srednio tam.
Ja styki myje osobno a resztę do zmywarki

Ale masz oryginalnego TM?

Pasek wagi

staram_sie napisał(a):

cucciolo napisał(a):

staram_sie napisał(a):

sacria napisał(a):

staram_sie napisał(a):

ja w biedromixie najczęściej robię spaghetti, lasagnie, gulasze, zupy kremy
speghetti, lasagne- w sensie sosy do nich czy cale dania?
nie no, sosy ;) ale makaron ugotować to zwykły garnek i wielkiej filozofii nie ma ;) natomiast przy sosach jest duże ułatwienie bo wystarczy wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności, ustawić go i robi się samo - jak już robię coś kolejny raz to nawet tam nie zaglądam właściwie. a przepisy też są fajnie robione - jak dla inżynierów ;) "200 gram tego, obroty na 8, 5 sekund", "obroty 1, temp 100 st. 15 min" itd. Ale tu myślę, że to jest przede wszystkim fajne dla młodych i początkujących kucharek ;) Jeśli ktoś ma swoje przyzwyczajenia to może mu to właśnie nie pasować.Jedno co mnie przy nim denerwuje no to mycie, bo mimo że ponoć niektórzy wsadzają gar do zmywarki no to ja jednak myślę że te styki to tak srednio tam.
Ja styki myje osobno a resztę do zmywarki
Ale masz oryginalnego TM?

Tak

Mam thermomix od ponad 3 lat, długo myślałam czy kupić bo to jednak spory wydatek. Ale nie żałuję, ja go kocham miłością czystą  ;-).

Ja robię w nim zupy, mięsa, dania jednogarnkowe typu fasolka po bretońsku, ciasta, chleby, przetwory, pasty, twarożki, likiery, wszystko co na parze. 

Ja osobiście polecam, u nas na pewno sie nie kurzy. 

Pasek wagi

Sacria ale te konsultantki TM robią pokazy w domach. Może zamów taki pokaz dla mamy, babka wszystko objaśni, pokaże co i jak można ugotować ;-) Przecież nie ma obowiązku zakupu po takiej prezentacji. A mama będzie miała jakieś zdanie na ten temat, czy potrzebuje, czy nie.

Mój brat dostał z bratowa w prezencie ślubnym. Oni dużo gotują i ona też dużo potrafi ugotować sama (w zasadzie nie wiem, czego nie potrafi), a są bardzo zadowoleni. No ale właśnie pokolenie rodziców ma już jakieś swoje smaki i recepty od wieków, to może być się ciężej przyzwyczaić. Chociaż moja chrzestna ma i sobie super chwali ;-)

Korzystając z okazji zapytam jeszcze tutaj o jedno. Czy w tm oryginalnym lub też jego podróbkach da się zrobić /usmażyć normalnie mięso? Nie takie na parze czy w sosie duszone tylko tradycyjnie np zrazy lub jak jedna z Was pisała rybę do ryby po grecku. 

Robię w sumie wszystko, ale najczęściej to zupy krem, sosy, mięso i warzywa na parze. Mam go od niedawna, ale jestem nim zachwycona.

Pasek wagi

dostałam niedawno. wypróbowałam. oddałam. nie żałuję. mam swoje przyzwyczajenia i mnóstwo innego sprzętu, by gotować po swojemu.

sacria napisał(a):

Moja mama ma dylemat, czy kupic Thermomix, czy bedzie go w ogole uzywac (chce kupic ten Lidlowy, wiec mniejszy wydatek od oryginalu).. Ciezko mi jej doradzic, bo mi wydaje sie, ze u mnie by sie kurzyl i obawiam sie, ze podobnie bedzie u niej Napiszecie mi, co najczesciej w nim robicie? I nie piszcie prosze wszystko, bo to jej nie pomoze (moze sie okazac, ze ktos zywi sie glownie zupami i ciastem, albo ma dziecko male i uzywa codziennie do robienia papek:)) Chce jej te odpowiedzi pokazac, zeby sama ocenila, czy jej sie przyda:) 

Mialam podobny dylemat z tesciowa, szwagierka  namawiala tesciowa na kupno, tesciowa sama byla niezdecydowana a ja jej odradzalam. Myslalam ze TM skonczy u niej jak pozostale sprzety czyli bedzie sie bala go uzywac i bedzie stal i sie kurzyl.. No i mnie tesciowa zaskoczyla, jest w nim zakochana, uzywa regularnie, testuje przepisy i nie wyobraza sobie zycia bez niego. Termomix (czy Lidlomix) to naprawde wygoda, nie wazne czy bedzie gotowac w nim codzienne obiady czy nie. Ja sama tez mam TM robie w nim duzo potraw ktorych do tej pory unikalam bo byly czasochlonne jak pierogi czy golabki..  byl moment ze uzywalam go sporadycznie do wyrobienia ciasta czy ugotowania ryzu na sypko, teraz uzywam codziennie bo mamy okres jedzenia zup (ktore sa gotowe w 30min!) w lato robilam swoje dzemy, powidla, ketchup, robie maslo, majonez.. ostatnio mialam 2l mleka blisko daty, przejrzalam zbior przepisow znalazlam przepis na ser ricotta domowej roboty, potem znalazlam ciasto z wykorzystaniem tego sera i jednego wieczoru zamiast 2l mleka w lodowce mialam ciasto z serkiem ricotta :) wczoraj mialam w lodowce umierajacego kalafiora dzis mam na obiad zupe kalafiorowa z pulpetami z kurczaka na ostro :) platforma z przepisami jest przeogromna na TM i wszystkie mozesz wykorzystac na lidlomixa :)

Najwazniejsze pytanie to czy twoja mama jest gotowa poeksperymentowac i czy nie jest konserwatywna w kuchni, bo jesli ma swoje smaki swoje metody czy swoje sprawdzone potrawy to moze sie okazac ze sprzet bedzie stal

Pasek wagi

Ja miałam taką maszynę z Eldom i gotowałam w niej wszystko. Sosy, wyrabiałam ciasta, zupy, ciasta na gofry, naleśniki, na parze. Można zrobić zdrowe kostki rosołowe.. Ach, a makaron gotowałam razem z sosem w maszynie! Niestety po latach użytkowania moja maszyna w listopadzie wyzionęła ducha i mega mi jej brakuje!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.