- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 grudnia 2019, 07:50
Moja mama ma dylemat, czy kupic Thermomix, czy bedzie go w ogole uzywac (chce kupic ten Lidlowy, wiec mniejszy wydatek od oryginalu).. Ciezko mi jej doradzic, bo mi wydaje sie, ze u mnie by sie kurzyl i obawiam sie, ze podobnie bedzie u niej
Napiszecie mi, co najczesciej w nim robicie? I nie piszcie prosze wszystko, bo to jej nie pomoze (moze sie okazac, ze ktos zywi sie glownie zupami i ciastem, albo ma dziecko male i uzywa codziennie do robienia papek:)) Chce jej te odpowiedzi pokazac, zeby sama ocenila, czy jej sie przyda:)
13 grudnia 2019, 08:19
U mnie głównie używany do zup, sosów. Poza tym przydatny do gotowania na parze, blendowania/miksowania(ale ja nie miałam wcześniej innego robota) i wyrabiania ciasta czy to na kluski czy na słodko. I w sumie to tyle
Na pewno gdybym miała wcześniej robot planetarny nie kupilabym lidlomixa. W nim, jak dla mnie, dużym minusem jest tez to, że nie mogę poszatkowac warzyw w dowolny sposób (kostka, słupki itp)
Edytowany przez NEmma 13 grudnia 2019, 08:24
13 grudnia 2019, 08:21
ja w biedromixie najczęściej robię spaghetti, lasagnie, gulasze, zupy kremy
speghetti, lasagne- w sensie sosy do nich czy cale dania?
13 grudnia 2019, 08:29
Wydaje mi się, że dziewczyna wyżej pisała tylko o sosach. Makaron można w tym ugotować ale raczej osobno wszystko trzeba. A lasagne na pewno w tym można tylko sos zrobić.
13 grudnia 2019, 08:29
Wydaje mi się, że dziewczyna wyżej pisała tylko o sosach. Makaron można w tym ugotować ale raczej osobno wszystko trzeba( tego nie jestem pewna, bo mam krótko) . A lasagne na pewno w tym można tylko sos zrobić.
Edytowany przez NEmma 13 grudnia 2019, 08:30
13 grudnia 2019, 09:28
speghetti, lasagne- w sensie sosy do nich czy cale dania?ja w biedromixie najczęściej robię spaghetti, lasagnie, gulasze, zupy kremy
nie no, sosy ;) ale makaron ugotować to zwykły garnek i wielkiej filozofii nie ma ;) natomiast przy sosach jest duże ułatwienie bo wystarczy wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności, ustawić go i robi się samo - jak już robię coś kolejny raz to nawet tam nie zaglądam właściwie.
a przepisy też są fajnie robione - jak dla inżynierów ;) "200 gram tego, obroty na 8, 5 sekund", "obroty 1, temp 100 st. 15 min" itd. Ale tu myślę, że to jest przede wszystkim fajne dla młodych i początkujących kucharek ;) Jeśli ktoś ma swoje przyzwyczajenia to może mu to właśnie nie pasować.
Jedno co mnie przy nim denerwuje no to mycie, bo mimo że ponoć niektórzy wsadzają gar do zmywarki no to ja jednak myślę że te styki to tak srednio tam.
13 grudnia 2019, 09:29
a, chociaż np. ryż tam ugotować można, nie wiem jak z makaronem - jednak wydaje mi się że to chyba łatwiej i mniej zachodu w garnku :D
13 grudnia 2019, 10:03
Trudno mi napisać coś innego, niż uzywam do wszystkiego :) oczywiście w granicach rozsądku, uzywam tez zwykłego garnka na kuchence np do ugotowania jajek - choć w sumie to zły przykład, ostatnio jajka tez gotuje w tm, bo wychodzą idealnie na miękko, właśnie dzięki tym aptekarskim przepisom - dokładna ilość sekund. Gotujemy po prostu wszystko z platformy oryginalnej z tm i tyle. Z podrobami tm nie miałam do czynienia, wiec się nie wypowiem. Teraz np temat świat - ciasto na pierogi, uszka, wszystkie farsze do pierogów, barszcz, kutia, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, my to wszystko robimy w tm. No i wiele więcej każdego zwykłego dnia :) Myśle, ze fajnie żeby mama zobaczyła sobie u kogoś przepisy z platformy tm, to jej wyjaśni co i jak się gotuje i będzie w stanie zdecydować, czy to dla niej. Nie ma dnia, żebym nie używała tm.
13 grudnia 2019, 10:06
nie no, sosy ;) ale makaron ugotować to zwykły garnek i wielkiej filozofii nie ma ;) natomiast przy sosach jest duże ułatwienie bo wystarczy wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności, ustawić go i robi się samo - jak już robię coś kolejny raz to nawet tam nie zaglądam właściwie. a przepisy też są fajnie robione - jak dla inżynierów ;) "200 gram tego, obroty na 8, 5 sekund", "obroty 1, temp 100 st. 15 min" itd. Ale tu myślę, że to jest przede wszystkim fajne dla młodych i początkujących kucharek ;) Jeśli ktoś ma swoje przyzwyczajenia to może mu to właśnie nie pasować.Jedno co mnie przy nim denerwuje no to mycie, bo mimo że ponoć niektórzy wsadzają gar do zmywarki no to ja jednak myślę że te styki to tak srednio tam.speghetti, lasagne- w sensie sosy do nich czy cale dania?ja w biedromixie najczęściej robię spaghetti, lasagnie, gulasze, zupy kremy
Ja styki myje osobno a resztę do zmywarki