- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 listopada 2019, 21:15
Hej,
Czy od cukru, tak jak od soli, może się gromadzić woda w organizmie?
Przejdę do mojej sprawy. Zwaliłam - przez ostatnie dwa miesiące nie jadłam praktycznie nic oprócz słodyczy, białego chleba, etc; mięsa zero, bo nie jem go, ewentualnie dziennie jakiś białkowy jogurt czy twarożek. Wiem, tragedia, nie musicie mi tego pisać bo zdaję sobie sprawę. Zapotrzebowania jednak nie przekraczałam ani razu, tak też nie przytyłam, a wręcz często jadłam mniej niż dzienny limit. Stąd mam pytanie - czy od tak dużej ilości słodyczy, cukrów, mogła zatrzymać się woda w organizmie? Od jakiegoś ponad miesiąca moja waga nie zmienia się, jednak przed tym wszystkim była o 2kg niższa, a jak mówię - nie jadłam ponad CPM i jestem pewna tego, dokładnie liczę kcal nawet mimo słodyczy. Czy to może być od tego? Czy cukier "trzyma" wodę podobnie jak sól?
27 listopada 2019, 21:21
Obejrzyj film "cały ten cukier" tam facet je właśnie dużo żarcia zawierającego cukier .Je poniżej tego co jadł wcześniej ale były to warzywa,ryby itp.mimo to przytyl
27 listopada 2019, 21:29
„waga nie zmienila się,ale przed tym wszytkim była 2 kg niższa”
niestety nie sądzę żeby przy takim jedzeniu to była woda..
Edytowany przez Malina007 27 listopada 2019, 21:30
27 listopada 2019, 22:02
"Każdy gram węglowodanów gromadzi 4 g wody. Spożywając zatem duże ilości tego makroskładnika możemy doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie."
http://dietetykfitmed.pl/blog/index.php/zatrzymywanie-wody-w-organizmie/
27 listopada 2019, 22:14
"Każdy gram węglowodanów gromadzi 4 g wody. Spożywając zatem duże ilości tego makroskładnika możemy doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie."http://dietetykfitmed.pl/blog/index.php/zatrzymywa...Hmmmm, komuś się pomerdało jedzenie węglowodanów per se z tworzeniem i utrzymywaniem zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie, gdzie każda cząsteczka glikogenu wiąże 4 cząsteczki wody... Nvrmnd.
A odpowiedź na pytanie autorki może być smutna. Jest duża szansa, że po prostu przytyłaś trochę. Jedząc dużo węglowodanów prostych prowokujesz trzustkę do drastycznie gwałtownego wyrzutu insuliny. Ma ona za zadanie jak najszybciej obniżyć poziom cukru we krwi. A robi to "rozkładając" cukry i odsyłając natychmiast nadmiar energii do komórek tłuszczowych. Sorry, przyjmijcie wreszcie do wiadomości, że naprawdę to co jecie ma znaczenie, a tyje się nie tylko od dodatniego bilansu energetycznego. Można tyć jedząc mniej ale bogato w cukry proste.
Cześć tej wyższej wagi może być to jeszcze zawartość jelit, o ile jadłaś objętościowo więcej niż zwykle przy jednoczesnym mniejszym spożyciu błonnika pokarmowego. Ale wzrost poziomu tkanki tłuszczowej wcale nie jest taki niemożliwy.
28 listopada 2019, 06:40
"Każdy gram węglowodanów gromadzi 4 g wody. Spożywając zatem duże ilości tego makroskładnika możemy doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie."http://dietetykfitmed.pl/blog/index.php/zatrzymywa... komuś się pomerdało jedzenie węglowodanów per se z tworzeniem i utrzymywaniem zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie, gdzie każda cząsteczka glikogenu wiąże 4 cząsteczki wody... Nvrmnd.A odpowiedź na pytanie autorki może być smutna. Jest duża szansa, że po prostu przytyłaś trochę. Jedząc dużo węglowodanów prostych prowokujesz trzustkę do drastycznie gwałtownego wyrzutu insuliny. Ma ona za zadanie jak najszybciej obniżyć poziom cukru we krwi. A robi to "rozkładając" cukry i odsyłając natychmiast nadmiar energii do komórek tłuszczowych. Sorry, przyjmijcie wreszcie do wiadomości, że naprawdę to co jecie ma znaczenie, a tyje się nie tylko od dodatniego bilansu energetycznego. Można tyć jedząc mniej ale bogato w cukry proste.Cześć tej wyższej wagi może być to jeszcze zawartość jelit, o ile jadłaś objętościowo więcej niż zwykle przy jednoczesnym mniejszym spożyciu błonnika pokarmowego. Ale wzrost poziomu tkanki tłuszczowej wcale nie jest taki niemożliwy.
Taka prawda niestety
28 listopada 2019, 08:25
Kiedyś na stacji kosmicznej skończyło się jedzenie. Astronauci żywili się słodyczami, które zostały- trwało to dosyć dlugo. Po takiej diecie schudli. Historia autentyczna.
Taka prawda niestety"Każdy gram węglowodanów gromadzi 4 g wody. Spożywając zatem duże ilości tego makroskładnika możemy doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie."http://dietetykfitmed.pl/blog/index.php/zatrzymywa... komuś się pomerdało jedzenie węglowodanów per se z tworzeniem i utrzymywaniem zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie, gdzie każda cząsteczka glikogenu wiąże 4 cząsteczki wody... Nvrmnd.A odpowiedź na pytanie autorki może być smutna. Jest duża szansa, że po prostu przytyłaś trochę. Jedząc dużo węglowodanów prostych prowokujesz trzustkę do drastycznie gwałtownego wyrzutu insuliny. Ma ona za zadanie jak najszybciej obniżyć poziom cukru we krwi. A robi to "rozkładając" cukry i odsyłając natychmiast nadmiar energii do komórek tłuszczowych. Sorry, przyjmijcie wreszcie do wiadomości, że naprawdę to co jecie ma znaczenie, a tyje się nie tylko od dodatniego bilansu energetycznego. Można tyć jedząc mniej ale bogato w cukry proste.Cześć tej wyższej wagi może być to jeszcze zawartość jelit, o ile jadłaś objętościowo więcej niż zwykle przy jednoczesnym mniejszym spożyciu błonnika pokarmowego. Ale wzrost poziomu tkanki tłuszczowej wcale nie jest taki niemożliwy.
Edytowany przez agazur57 28 listopada 2019, 08:26