Boże narodzenie to jeden z bardziej ryzykownych okresów dla osoby odchudzającej się. Stół uginający się pod pysznościami, na które czasami czekamy cały rok, pogoda sprzyjająca wieczorom przy kominku z lampką wina, to wszystko jest nie lada wyzwaniem dla naszej diety. Co zrobić, aby wyjść z niego bez zbędnych kilogramów i nie zaprzepaścić uzyskanych efektów? Wystarczy kilka zmian w wigilijnym menu, umiar i spacer na świeżym powietrzu :)

Karp

Podzielony na części, obtoczony starannie w mące i smażony na głębokim tłuszczu - takiego najczęściej karpia widzimy na wigilijnym stole. W takiej wersji jest ciężki i kaloryczny. Karpia można jednak trochę "uzdrowić". Pierwszą zmianą jest minimalne podsmażenie karpia na klarowanym maśle, a następnie podpieczenie go w piekarniku. Rybę można też przygotować w galarecie lub w postaci rybnej zupy. Poniżej podaję przepis na karpia pieczonego:

Składniki: filet z karpia (około 1,5 - 2 kg), 1 pomarańcza, 2 limonki, 1 cytryna, 1 łyżka miodu.

Sposób wykonania: Rybę myjemy i polewamy wyciśniętym z cytryny sokiem, odstawiamy na 10 minut, płuczemy rybę ponownie. Łączymy sok z limonek i pomarańczy z miodem, mieszamy dokładnie. Rybę kładziemy do naczynia żaroodpornego, nacinamy, solimy i nacieramy sokiem z miodem. Pieczemy 40 minut w 180 st. C.

Pierogi

Pierogi same w sobie nie są złe. Nie trudno zrobić z nich wyjątkowo dietetyczną potrawę. W cieście można część białej mąki zamienić razową, dzięki czemu podbijemy ilość błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku i zwiększa poczucie sytości po posiłku. Możemy też skomponować przeróżne farsze. Pomysły na zdrowe i pyszne pierogi przedstawiałam niedawno w artykule o jesiennych smakach.

Przygotowując tradycyjny, wigilijny farsz, czyli kapustę z grzybami, wystarczy wszystko drobno pokroić, kapustę podgotować, odsączyć, wszystko lekko podsmażyć, a następnie dusić. Po przyprawieniu farsz jest gotowy.

Pierniki

Pierniki to nierozłączny składnik Świąt Bożego Narodzenia. Można je przygotować jednak w taki sposób, aby był jedną ze zdrowszych słodkości na wigilijnym stole. Wystarczy zamienić mąkę zwykłą - mąką razową, gotową przyprawę do piernika - przyprawą samodzielnie skomponowaną, a lukier - ciemną czekoladą posypaną orzechami. Więcej rad na temat przygotowania dietetycznych pierników można przeczytać w artykule Marty Tomaszewskiej. Warto również dowiedzieć się o metodach dekoracji pierniczków bez sztucznych barwników, o czym pisałam w tamtym roku.

Barszcz wigilijny

Barszcz to zupa, którą możemy przygotować jako naprawdę wartościowe danie. Sam wywar na barszcz powinien być przygotowany z warzyw (nie z kostki rosołowej), a koncentrat najlepiej z wygotowanych, świeżych buraków (nie z butelki lub -co gorsza - z proszku), zakwasić barszcz najlepiej octem jabłkowym (nie szkodliwym spirytusowym). Jeśli ktoś lubi barszcz zabielany, zamiast śmietany może użyć jogurtu naturalnego bezpośrednio na talerzu. 

Potrawy wigilijne mogą być naprawdę smaczne i zdrowe. Warto kontrolować więc składniki, z których przygotowujesz posiłki, aby cała rodzina mogła cieszyć się pełnym smakiem każdej wigilijnej potrawy.