Arbuz to dosyć słodki owoc, dlatego często boimy się go jeść, albo gdy już się na niego skusimy, to mamy wyrzuty sumienia.  I niepotrzebnie. Arbuz aż w 92% składa się z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczny i nawet osoby będące na diecie odchudzającej mogą po niego śmiało sięgać. O zaletach arbuza pisała już dietetyk Justyna Piechocka w artykułach ”Arbuz to tylko cukier i woda?” oraz „Arbuzy na diecie”. Tym razem więc przedstawimy kilka przepisów z arbuzem w roli głównej.

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe - 297 kcal

Składniki:

2 pomidory, 300 g obranego arbuza, mała cebula, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój.
  2. Arbuza oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Odłóż kilka kostek, a resztę dodaj do pomidorów.
  3. Dodaj czosnek, oliwę sól i pieprz i zmiksuj.
  4. Udekoruj jogurtem i pozostałymi kostkami arbuza, schłódź w lodówce.

 

Napój arbuzowo-limonkowy - 210 kcal

Składniki:

500 g obranego arbuza, sok z 1 limonki, 0,5 szklanki wody, szczypta imbiru, 2 plasterki limonki

Przygotowanie:

  1. Arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę.
  2. Dodaj sok z limonki, wodę i imbir, całość zmiksuj i schłódź.
  3. Udekoruj plasterkami limonki.

 

Sałatka z arbuzem, szpinakiem, fetą i awokado - 439 kcal

Składniki:

300 g obranego arbuza, garść świeżych liści szpinaku, 0,5 awokado, 30 g sera typu feta, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz

Przygotowanie:

  1. Arbuza, awokado i ser pokrój w kostkę i wymieszaj.
  2. Ułóż na liściach szpinaku, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem.

 

Arbuz grillowany z mięsem - 436 kcal

Składniki:

100 g piersi z kurczaka, 300 g arbuza, 2 łyżki miodu, 200 g truskawek, 0,5 mango, świeża bazylia, przyprawy (czosnek, papryka, pieprz, sól)

Przygotowanie

  1. Arbuza pokrój w plastry i posmaruj z każdej strony miodem (wykorzystaj 2 łyżki miodu).
  2. Mięso dopraw do smaku i razem z arbuzem przygotuj na grillu (arbuza grilluj po 2 min z każdej strony).
  3. Truskawki i mango zmiksuj, powstały sos schłódź w lodówce.
  4. Gotowe mięso i arbuza polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.

 

 

Zdjęcie główne pochodzi z: flickr.com

Zdjęcie pierwsze pochodzi z: flickr.com

Zdjęcie drugie pochodzi z: flickr.com

Zdjęcie trzecie pochodzi z: flickr.com

Zdjęcie czwarte pochodzi z: flickr.com